'Uitspraak Lubbers over koningin onjuist'

Niet de koningin zelf, maar een van haar vaste adviseurs vond het in juli niet verstandig om VVD-leider Mark Rutte te benoemen tot informateur. Daarmee blijken uitspraken van voormalig informateur Ruud Lubbers over de vorstin onjuist.

ANP

Dat zei de huidige informateur Herman Tjeenk Willink woensdag tijdens een persconferentie.

Waagstuk

Kort na zijn aanstelling als informateur zei Lubbers dat Beatrix het te vroeg vond om Rutte als informateur aan te wijzen. Het zou ‘een waagstuk’ zijn. Velen bestempelden de uitspraken van Lubbers als ongebruikelijk openhartig omdat het niet de bedoeling is de mening van de koningin kenbaar te maken.

Tjeenk Willink stelt nu dat Lubbers niet de mening van de koningin verwoordde, maar refereerde aan zorgen van een van haar vaste adviseurs. ‘Dus de gedachte dat het een quote en een mening was van de koningin zelf (...) die was onjuist’, aldus de informateur. Vicepresident van de Raad van State Tjeenk Willink is zelf een van de allerbelangrijkste adviseurs van Beatrix. Ook de voorzitters van de Eerste Kamer (René van der Linden) en de Tweede Kamer (Gerdi Verbeet) zijn vaste adviseurs..

Haarfijn

Tjeenk Willink gaf geen antwoord op de vraag of hij vindt dat bepaalde fractieleiders te weinig oog hebben voor de positie van de koningin in het formatieproces. Wel stelt hij dat de vorstin zelf ‘haarfijn’ doorheeft wat haar positie is, en wat ze wel en niet kan. ‘En ze weet op welk moment ze iemand moet inschakelen om nader uit te zoeken dat ze niet in de problemen komt. Dat kun je aan deze koningin overlaten’, stelde hij.

Eerder deze week uitten verschillende fracties kritiek op fractieleiders Rutte, Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV). Ze maakten kenbaar toch opnieuw met elkaar te willen onderhandelen over een rechts kabinet, terwijl dit afweek van een eerder aan de koningin uitgebracht advies. De gewijzigde situatie kwam door het plotselinge vertrek van CDA-dissident Ab Klink.

Over de rol van de koningin tijdens de formatie zei Tjeenk Willink verder dat het een goede zaak is dat we in Nederland na verkiezingen ‘een bovenpartijdig element’ hebben om ervoor te zorgen dat ‘het netjes wordt afgewikkeld’.

null Beeld Martijn Beekman
Beeld Martijn Beekman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden