'Uitspraak Law Lords versterkt folterverdrag'

De uitspraak van de Law Lords is een krachtige bevestiging van het anti-folterverdrag. Met name hebben zij de plicht bevestigd van staten om in het geval van foltering universele jurisdictie toe te passen....

Een ander positief punt: staatshoofden zijn niet onschendbaar. Toch geeft de uitspraak een 'gemengd beeld', zegt Grant

De uitspraak is 'beperkt' omdat de Law Lords zich alleen beroepen op het folterverdrag en op Brits uitwijzingsrecht. Zo kwamen zij tot het standpunt dat Spanje oud-dictator Pinochet alleen mag berechten voor misdaden van na 1988, toen het Verenigd Koninkrijk partij werd bij het verdrag.

In het internationaal recht gelden misdrijven tegen de menselijkheid al heel lang als misdaden die universeel kunnen worden bestraft: door elk land, ook als dat land met het misdrijf niets te maken heeft. Folteren was al lang vóór 1988 een internationale misdaad. Het probleem was dat dit beginsel van universele jurisdictie tot nu nauwelijks in praktijk werd gebracht.

De Law Lords hebben dit hoofdstuk van het recht slechts op één vlak een duwtje gegeven: dat van foltering. Spanje mag in Chili op last van een Chileen begane foltering bestraffen.

De beslissing is volgens Grant dus 'een heel belangrijke bouwsteen' voor wereldwijde vervolging van foltering. 'Maar als iemand wordt aangeklaagd voor misdrijven tegen de menselijkheid in het algemeen, zullen de aanklagers aan deze uitspraak weinig hebben.' Foltering is slechts één van de misdrijven tegen de menselijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden