NieuwsVerkiezingen VS

Uitspraak Hooggerechtshof VS over stemmen per post is in het voordeel van de Republikeinen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een streep gehaald door het verruimen van de regels voor het meetellen van stemmen die per post worden uitgebracht in Wisconsin, een van de staten waar het erom spant bij de presidentsverkiezingen van volgende week.

In sommige Amerikaanse steden, zoals dinsdag in Baltimore in Maryland, kan al gestemd worden voor de presidentsverkiezingen.  Beeld AFP
In sommige Amerikaanse steden, zoals dinsdag in Baltimore in Maryland, kan al gestemd worden voor de presidentsverkiezingen.Beeld AFP

De uitspraak is in het voordeel van de Republikeinen en kan een voorproefje zijn van wat de Democraten te wachten staat als de verkiezingen uitmonden in een juridisch gevecht over het tellen van de stemmen.

Eerder had een lagere rechtbank, met het oog op de coronapandemie en het enorme aantal stemmen per post, bepaald dat ook stembiljetten die nog zes dagen na de dag van de verkiezingen binnenkomen, meetellen voor de uitslag. Het Hooggerechtshof keerde zich tegen het verlengen van de deadline: de vijf conservatieve rechters stemden tegen, de drie liberale leden van het Hof stemden vóór.

De uitspraak geldt alleen voor Wisconsin, maar kan toch gevolgen hebben voor het tellen van de per post uitgebrachte stemmen in andere staten. Volgens de conservatieve meerderheid in het Hof is het aan de staten zelf, en niet aan de rechters, te bepalen of er soepeler moet worden omgegaan met de deadlines met het oog op de problemen bij de post. In de meeste staten hebben de Republikeinen de touwtjes in handen.

De Democraten wijzen erop dat het Hooggerechtshof in april dit jaar wél toestemming had gegeven voor het meetellen van te laat binnengekomen stembiljetten, op voorwaarde dat die wel vóór de uiterste datum op de post waren gedaan. Het ging toen om problemen bij de voorverkiezingen.

De liberale leden van het Hof vinden dat er alles aan moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat iedere stem meetelt, nu veel kiezers niet naar het stemlokaal durven te komen wegens de corona-epidemie. ‘Het recht om te stemmen tijdens een gezondheidscrisis moet zwaarder wegen dan het voldoen aan een deadline die in veiliger tijden is vastgesteld’, redeneerde de liberale rechter Elena Kagan.

Haar conservatieve collega Brett Kavanaugh, een van de rechters die door president Trump is benoemd, waarschuwde dat de geloofwaardigheid van de verkiezingen zal worden ondermijnd als er na de verkiezingsdag – dit jaar 3 november – nog een stroom stemmen binnenkomt waardoor de uitslag anders uitvalt.

President Trump haakte meteen in op de uitspraak van het Hof met een tweet waarin hij zei dat alle stemmen die na 3 november binnenkomen illegaal moeten worden verklaard. ‘We moeten het definitieve resultaat op de derde november hebben.’

De komende dagen zal het Hof zich vermoedelijk nog over een aantal zaken buigen die door de Republikeinen zijn aangespannen tegen het versoepelen van de regels voor het tellen van de stemmen. De Democraten vrezen dat die in hun nadeel zullen uitvallen, zeker nu het behoudende smaldeel in het Hof versterking heeft gekregen van de nieuwste rechter die Trump heeft benoemd: de aartsconservatieve Amy Coney Barrett. Zij mag nu meebeslissen over die rechtszaken.

Lees verder

Recordaantal Amerikanen heeft al per post gestemd
Een recordaantal Amerikanen heeft al gestemd, precies een week voor de verkiezingsdag. Al bijna 65 miljoen kiezers brachten hun stem uit, de meeste per post. Dit zijn zo’n 18 miljoen meer dan tijdens de verkiezingen van 2016. Als dit aanhoudt, stevenen de VS af op de hoogste opkomst in meer dan honderd jaar.

Amerika stemt ook voor de Senaat – en dat bepaalt het lot van de president
Behalve voor de president stemmen de VS vandaag over een week ook voor de Senaat. De uitkomst daarvan bepaalt de ruimte die Trump of Biden zal krijgen. In welke staten wordt het spannend?

POTUS de podcast
Gijs Groenteman neemt elke vrijdag de campagneweek door. Waar was Trump, wat deed Biden en waar had Amerika het over? Met POTUS de podcast ben je weer bij.

Trump of Biden? Lees hier alles over het Amerikaanse verkiezingscircus
Alles over de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten leest u in dit dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden