NieuwsWindenergie

Uitspraak EU-hof opsteker voor tegenstanders van windmolenparken

Windparken zijn op juridisch drijfzand gebouwd. Volgens advocaat Peter de Lange zou dat best eens de conclusie kunnen zijn uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Gerard Reijn
Protest in Batenburg, in de Gelderse gemeente Wijchen, tegen windmolens die gepland staan op het platteland.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Protest in Batenburg, in de Gelderse gemeente Wijchen, tegen windmolens die gepland staan op het platteland.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De Lange treedt op namens zeven groepen die zich al jaren fel verzetten tegen twee grote windparken in Drenthe, het windpark Pottendijk en Drentse Monden Oostermoer. De bouw van een deel van die omstreden windparken is al begonnen, nadat bewonersgroepen tot aan de Raad van State tevergeefs hadden geprobeerd de bouw tegen te houden.

Nu zien ze opnieuw kansen. Ze gaan een kort geding aanspannen om de bouw te laten stilleggen. De munitie die ze daarbij gebruiken komt van het Europese Hof van Justitie. Dat oordeelde in juni dit jaar, bij de beoordeling van een kwestie rond een Vlaams windpark, dat de windmolens moeten worden getoetst aan veel strengere normen voor de effecten op de gezondheid.

Normen

Volgens hun advocaat De Lange moeten windparken van de moderne formaten worden beschouwd als industriële installaties met ‘aanzienlijke milieugevolgen’. De uitspraak van het EU-hof houdt in dat de gezondheidseffecten moeten worden getoetst, en dat aan strenge normen. Volgens de advocaat mag alleen een vergunning worden verleend ‘als de gezondheid van omwonenden er op zijn minst niet op achteruitgaat’.

De Lange denkt dat het makkelijk is aan te tonen dat in ieder geval een deel van de omwonenden nadelige gevolgen van grote windmolens ondervindt. ‘Het RIVM heeft al eens in de rechtszaal gezegd dat 9 procent van de omwonenden er nadelige gevolgen van heeft.’ Dat betekent volgens hem dat zo’n vergunning niet had mogen worden verleend. Sterker nog: ook bestaande windparken zouden stilgelegd moeten worden. Want, zegt De Lange, die vergunningen zijn onterecht afgegeven.

De Lange denkt dat de gevolgen van het nieuwe juridisch inzicht vergelijkbaar kunnen zijn met die van het beruchte stikstofarrest van de Raad van State van vorig jaar. Door dat arrest ging Nederland in één klap ‘op slot’: nieuwbouw kon niet meer, projecten voor nieuwe infrastructuur werden geblokkeerd, de maximumsnelheid ging omlaag naar 100 kilometer, uitbreidingen van boerenbedrijven en fabrieken konden niet doorgaan.

Jurisprudentie

In het FD kreeg De Lange donderdagochtend enige steun van de Groningse hoogleraar Milieurecht, Hans Bröring. ‘Gezien de uitleg van het EU-recht door het hof kun je nu twijfels hebben bij de jurisprudentie van de Raad van State’, zegt Bröring, met andere woorden: de Raad van State zou er weleens naast kunnen zitten.

Maar Erwin Noordover, een advocaat die geregeld ontwikkelaars van windparken juridisch bijstaat, vindt dat De Lange veel te ver gaat. Hij moet grinniken om de bravoure van De Lange. ‘De windparken waar het hier over gaat, beschikken over onherroepelijke vergunning: die kunnen dan ook gebouwd worden. Het zou best kunnen dat een rechter in de toekomst oordeelt dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar effecten van windparken’, zegt hij. ‘Dat zal niet betekenen dat windmolens dan niet meer kunnen draaien. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek moet er misschien met andere normen rekening worden gehouden. Maar deze nieuwe uitspraak van het Europese Hof zal geen ernstige gevolgen krijgen voor de windparken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden