Uitspelen

'We leven inmiddels diep in de blessuretijd van de Olympische Spelen', zei Henry Schut dinsdagmiddag vlak voor de ontvangst van de sporters in de Ridderzaal, live uitgezonden door de NOS - voor al uw feesten en partijen.


Hij had gelijk: bij deze kijker raakte het zitvlees behoorlijk doorgelegen. De sport ging over duizendsten van seconden, maar televisie reed de rit dagenlang uit: feestjes, hossende menigten en talkshows vol blije sporters. Het leidde tot glijpartijen.


De aankomst van 'TeamNL' maandag in Assen verliep al rommelig. Niet alleen ontbrak alle grandeur aan de podiumact, waar burgemeester Carry Abbenhues zelfs het welkom en de felicitaties van een briefje moest aflezen, ook verliep de beeldregistratie ronduit rommelig en knullig.


Dat schaatsen is een eitje, zo leek het. Maar alle huldigingen (vandaag ook in úw woonplaats) doorstaan, is ware topsport. Kern van het probleem: welke houding aan te nemen? De sporters kunnen weinig anders dan wat springen en juichen van het ene 'fotomomentje' naar het andere, de journalistiek registreert en houdt een microfoon in de handen. Tussen de carnavalsklanken door klinkt een wezenloos vraag- en antwoordspel. Achter op het podium aan Ireen Wüst: 'Wat een hoop mensen, hè?' Wüst: 'Ja, echt wel. Niet te geloven'.


Dinsdag Dione de Graaff aan Wüst: 'Je hebt hier vier jaar naartoe geleefd, en nu is het klaar. Is dat een raar gevoel?'


Tot zover, terug naar de studio in Hilversum.


De NOS is de journalistieke attitude rond het waarom van de opwinding allang voorbij geschaatst, en koos ervoor zelf deel van het feestje te zijn. Daarin werd de sport overigens prima in beeld gebracht, maar is tegenwoordig een oeverloze stroom aan voor- en nabeschouwingen onvermijdelijk. Massaal bekeken - alsof het dan goed is.


Dinsdag opnieuw een feestelijke ontvangst, nu in de Ridderzaal. De NOS bracht het live. Humberto Tan - de ene avond vermomd als quasi-journalistieke talkshowhost, op het andere moment de spreekstalmeester in een Holland Heineken House of de Ridderzaal - vroeg Ireen Wüst wat haar het meest was opgevallen. Wust: 'De enorme hype en aandacht die hier ontstaan is. Dat hadden we in Sotsji niet echt meegekregen.'


Temidden van alle plichtplegingen met onder meer premier Rutte hield NOC*NSF-bons Andre Bolhuis ('Dank Mark, voor je prachtige woorden') een opmerkelijke speech in de Ridderzaal. 'Het is een prachtig bewijs dat sport en politiek met elkaar verweven zijn, dat wij in dit huis staan als we iets te vieren hebben.' Dat hoorde je de sporters nou nooit zeggen als het om mensenrechten ging.


Terwijl de sporters uitwaaierden over de rubrieken, maakte DWDD de scherpste, meest journalistieke keuze met Jorrit Bergsma en coach Jillert Anema. Het ging over de reden van Jorrits terugtrekken als reserve voor de ploegenachtervolging. Hij had zich 'genaaid' gevoeld. In DWDD leek steeds duidelijker door wie: Sven Kramer, die zich niet kon verdedigen.


Het stelligst was coach Anema, die 'de journalistiek' verweet 'likkend achter Sven' aan te gaan, 'net als destijds met dat wielrennen achter Armstrong'. 'Het zijn halve fans. Ze zijn niet meer kritisch.' Na het afzeggen van Jorrit mocht er volgens Anema 'over bepaalde dingen' niets over gezegd worden in Studio Sportwinter. 'Ze lopen een beetje om de hete brij heen'.


In dit uitspelen werd duidelijk pootje gelicht. Niet het sportiefste gebaar. Maar eindelijk kwamen we iets verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden