Uitsmijters in horeca gaan vaak in de fout

Zwart werken, met valse passen of voor niet-bestaande bedrijven: horeca-beveiligers overtreden op grote schaal de regels. Maar in veel gevallen is dat ze nauwelijks kwalijk te nemen: de regelgeving is zo onoverzichtelijk dat ook overheidsdiensten er soms de weg in kwijt raken....

Dat blijkt uit onderzoek van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam Rotterdam. Het RIF onderzocht tien bedrijven in Rotterdam en Rijswijk en controleerde de papieren van 101 uitsmijters. De helft bleek zich niet te kunnen legitimeren, hoewel de wet dat eist. Zeventien werkten stiekem naast hun uitkering, twee bedrijven hadden hun personeel niet aangemeld bij de uitkeringsinstantie UWV. Tegen vier bedrijven loopt strafrechtelijk onderzoek. De schade wordt geschat op meer dan honderdduizend euro.

Maar in veel gevallen waren er ook misverstanden bij ondernemers en beveiligers. Begrijpelijk, want ook politie en justitie blijken niet of nauwelijks op de hoogte van de procedures bij de uitreiking van beveiligingspassen.

De politie geeft vaak passen uit zonder te controleren of er een arbeidscontract bestaat, het onderzoeksteam kwam een 17-jarige met een pas tegen, het ene korps plastificeert en stempelt, het andere niet en iedereen gebruikt verschillende teksten. Het ministerie van Justitie blijkt vaak niet te kunnen vertellen waar de passen vandaan moeten komen. Verder is onduidelijk of de passen aan personen zijn gekoppeld dan wel aan de bedrijven waarvoor ze werken. Sommige beveiligers hebben stapels passen voor de verschillende klussen waarvoor ze worden ingezet.

'Het is hard nodig dat er standaardprocedures komen', zegt woordvoerder Jan Polet van het RIF. 'Dat zou het voor ondernemers en beveiligers een stuk makkelijker maken. Dan zou ook controle veel beter mogelijk zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden