Uitsmijter The Boss betovert duizenden op Pinkpop

De derde en laatste dag van Pinkpop 2012 is traditioneel de belangrijkste, waarop het festival uitpakt met de grootste publiekstrekkers. Wij waren erbij en hielden iedereen live op de hoogte van de optredens en de verwikkelingen op en rond het festival.

Coen Brandhorst
null Beeld ANP/Kippa
Beeld ANP/Kippa

22.45: Met het slotoptreden van Bruce Springsteen komt ook een eind aan dit liveblog en ons driedaags verslag vanaf Pinkpop 2012, dat wat ons betreft de boeken in kan als 'redelijk geslaagd'. De thuisblijvers kunnen The Boss nog aan het werk zien in een verslag op Nederland 3. Wij bedanken u hartelijk voor de aandacht en zien u graag weer terug bij North Sea Jazz, Lowlands en nog enkele andere festivals!

21:05:
Bij het derde nummer 'Badlands' krijgt de vervanger van de overleden saxofonist Clarence Clemons' (zijn neef Jake Clemons) een ovationeel en hartverwarmend applaus van het publiek. Het belooft een betoverend mooi optreden te worden.

20.45: The Boss en de E-Street Band betreden het podium onder oorverdovend gejuich van naar schatting 60.000 mensen. U kunt erop rekenen dat we hier tot 23.00 uur wel zoet mee zijn. Hij zal ongetwijfeld veel stukken van zijn onlangs uitgebrachte én goed ontvangen album 'Wrecking Ball' ten gehore brengen. We trappen af met 'We Take Care Of Our Own'.

20:35:
De politie heeft sinds het begin van Pinkpop tot maandagmiddag 22 mensen aangehouden voor kleinere vergrijpen. Het gaat om diefstal, dealen, drugsgebruik en twee gevallen van dronkenschap. De politie spreekt van een 'heel rustig verlopende en leuke Pinkpop'. De festivalgangers smachtten vooral naar zonnebrandcrème en water, volgens de politie.

19:43: Pinkpopbaas Jan Smeets maakt net bekend dat er vandaag 61.000 mensen zijn. In totaal zijn er over drie dagen 141.000 bezoekers geweest. Hij deelde ook nog mee dat over een uur Metallica op Werchter Boutique begint, maar dat de mensen beter hier konden blijven. Het missen van Metallica op Pinkpop zit kennelijk diep.

19.30:
Mumford & Sons trakteren ons op een fraai inkijkje in hun nieuwe album, dat de band gisteren pas heeft afgerond en binnenkort verschijnt. Natuurlijk werden de hits van het vorige album niet vergeten. De band maakt zijn reputatie als topper op festivals opnieuw meer dan waar.

18.25: De avond belooft ons nog enkele mooie momenten te gaan bezorgen. We trappen zo af met Mumford & Sons. In een paar jaar is deze Engelse Folkband uitgegroeid tot een ware festivalfavoriet. Voordat The Boss vanaf 20.45 Pinkpop op hopelijk grootse wijze zal afsluiten, spelen ook Paul Kalkbrenner en James Morrison tussen dit geweld door.

18.00: We slepen ons langzaam naar de climax van het festival, de benen beginnen we onderhand toch wel te voelen. Chef'Special, de voormalige huisband van DWDD vermaakt het publiek in een snikhete en bomvolle tent, terwijl op het tweede buitenpodium The Hives ons uitnodigen voor een ouderwets potje pogo'en.

17:05:
Voor het eerst (!) dit hele weekend drijven er wat kleine wolkjes over het festivalterrein. Ze werden met instemming begroet door het publiek en zorgen voor korte momenten van verkoeling! Hopelijk kunnen de EHBO-medewerkers straks even pauzeren.

17:00 T-Shirtweer! Vroeger ging 90 procent van de festivalgangers gekleed in een shirt van zijn of haar favoriete band. Tegenwoordig blijkt het logo-loze effen gekleurde shirt, hemd, of Polo het meest populaire stuk bovenkleding. Op de tweede plaats komen shirts met opdruk van populaire kledingmerken zoals Converse, G-Star en Dickies. Onder de dragers van bandshirts zien we natuurlijk veel Springsteen, Stones en Beatles-fans. Ook het jaarlijks uitgebrachte Pinkpop-festivalshirt zie je vaak. De hoofden worden massaal bedekt met roze petjes. Van de verkoop daarvan gaat de opbrengst naar een goed doel.

16:32: Uit handen van Giel Beelen, en zijn broertje, heeft rapper Gers Pardoel vanmiddag een platina plaat ontvangen. Sinds het uitkomen van zijn debuutalbum 'Deze Wereld Is van Jou' gingen er ruim 50.000 over de toonbank. Volgens Beelen is Pardoels debuutplaat 'de eerste Nederlandse hiphopplaat die de platina status weet te behalen.' Op Pinkpop bracht Gers ook zijn nieuwe single 'Zijn' ten gehore. De opname van het optreden dient direct als videoclip bij het nummer.

16:25: De medewerkers van het Rode kruis hebben het zo druk dat ze hun pauzes moeten overslaan. Door de hitte in combinatie het drinken van te veel alcohol, of te weinig water, vallen tientallen mensen per uur flauw. De meesten kunnen na een half uurtje liggen in de EHBO-tent weer verder. Verder hebben de hulpverleners het ontzettend druk met de klassieke festivalkwaal: blaren doorprikken.

16.19: Omdat de Belgen het dit jaar laten afweten, is het vandaag is ook een beetje Duitsland-dag. Vanavond laat Paul Kalkbrenner zijn technobeats los en nu speelt Herbert Grönemeyer op een bomvolle weide voor het 3FM-podium. Als de 'Duitse Springsteen' zijn nummers ook nog in het Nederlands gaat aankondigen heeft de sympathieke zanger de harten van 15.000 mensen voor zich gewonnen.

Bruce Springsteen tijdens zijn optreden als afsluiter van Pinkpop 2012. Beeld ANP/Kippa
Bruce Springsteen tijdens zijn optreden als afsluiter van Pinkpop 2012.Beeld ANP/Kippa
Bruce Springsteen met Little Steven. Beeld ANP/Kippa
Bruce Springsteen met Little Steven.Beeld ANP/Kippa
Seasick Steve met een van zijn befaamde, zelfgebouwde instrumenten. Beeld ANP/Kippa
Seasick Steve met een van zijn befaamde, zelfgebouwde instrumenten.Beeld ANP/Kippa
Roddy Radiation, gitarist van The Specials. Beeld anp
Roddy Radiation, gitarist van The Specials.Beeld anp
Aan het eind van de middag trokken de eerste wolkjes van het hele weekend het terrein over. Beeld PG Digital/Coen Brandhorst
Aan het eind van de middag trokken de eerste wolkjes van het hele weekend het terrein over.Beeld PG Digital/Coen Brandhorst
Miike Snow Beeld ANP/Kippa
Miike SnowBeeld ANP/Kippa
Jonathan Jeremiah. Beeld ANP
Jonathan Jeremiah.Beeld ANP
De Nederlandse rapper Gers Pardoel op Pinkpop. Beeld anp
De Nederlandse rapper Gers Pardoel op Pinkpop.Beeld anp
The Specials. Beeld ANP/Kippa
The Specials.Beeld ANP/Kippa

14:45: Next up op het hoofdpodium is de Amerikaanse bluesveteraan Seasick Steve (71). De man die pas in 2006 debuteerde met een eigen plaat en met dank aan onder andere een optreden in de show van Jools Holland doorbrak. Sindsdien is hij overal waar hij optreedt een sensatie. Op zijn 14de verliet Steven Gene Wold zijn ouderlijk huis in Californië om een zwervend bestaan als muzikant te gaan leiden. Dat verliep doorgaans in bittere armoe waardoor Steve zich bedreef in het zelf bouwen van gitaren. Tot vandaag de dag speelt hij een deel van zijn set op instrumenten van eigen fabricaat. Tegen 3FM zei hij vanochtend dat de laatste keer dat hij als bezoeker een festival bezocht, dat het beruchte Altamont Free Concert in 1969 was. Hij woont tegenwoordig meestentijds in Noorwegen, en 'gaat graag altijd even bij de Foo Fighters kijken als dat zo uitkomt'.

14.25: Zowel op als buiten het festival woedt de discussie over de kwaliteit van de programmering en de prestaties van de acts. Oudere bezoekers (en dat loopt tot dik in de zestig!) lopen over het algemeen weg met acts van 'oudgedienden zoals Bruce Springsteen, The Cure, Soundgarden en The Specials. Kritiek is er ook, vooral onder thuisblijvers, die spreken van Pinkpop-classic. In forums op Internet beweren festivalgangers dat ze dit jaar Rock Werchter (toch vaak gezien als de Belgische evenknie van Pinkpop) verkiezen boven Landgraaf, omdat men de programmering daar dit jaar een stuk sterker vindt. Festivalbaas Jan Smeets is niet onder de indruk en antwoordt dat hij al meer dan 30 jaar kritiek krijgt omdat er bands wel en bands niet staan. Gezien de bijna volle bak die Pinkpop vandaag beleeft, lijkt Smeets het laatste woord te hebben.

14.00: Geen tijd om op adem te komen. Terwijl op het ene podium Jonathan Jeremiah zijn intieme liedjes, zoals het prachtige 'Happiness' ten gehore brengt, beukt op het andere podium het uit Brighton, Engeland afkomstige duo Blood Red Shoes, slechts ondersteund door gitaar en drums, alsof het buiten tien graden vriest. Handig geprogrammeerd op de kleine podia steeds twee totaal verschillende acts.

13.20: Gers Pardoel krijgt massaal de handen in de lucht van tienduizenden festivalgangers. En als de Opposites dan ook nog eens broodjes warm vlees en bakpao komen uitdelen, wordt het voor het eerst serieus zweten vandaag.

12.45: Inmiddels warmen Selena Pryne op het tentpodium en Rival Sons op het kleine buitenpodium het publiek op voor Gers Pardoel, die om 13.00 uur het eerste optreden van de dag op het hoofdpodium verzorgt.

Pinkpopbaas Jan Smeets springt achter op de fiets tijdens het optreden van Gers Pardoel . Beeld anp
Pinkpopbaas Jan Smeets springt achter op de fiets tijdens het optreden van Gers Pardoel .Beeld anp
Sharon Jones leverde gisteravond met haar Dap Kings een bruisende funk- en soulset af. Beeld getty
Sharon Jones leverde gisteravond met haar Dap Kings een bruisende funk- en soulset af.Beeld getty
Publiek op Pinkpop. Beeld anp
Publiek op Pinkpop.Beeld anp
Festivalbaas Jan Smeets (m.) met twee bezoekers van het festival. Beeld anp
Festivalbaas Jan Smeets (m.) met twee bezoekers van het festival.Beeld anp
Bezoekers gaan los bij het optreden van Linkin Park. Beeld anp
Bezoekers gaan los bij het optreden van Linkin Park.Beeld anp

12.35: We nemen nog even snel de laatste bands van gisteravond door. Chase & Status bewezen dat ook de Pinkpopbezoeker behoefte heeft aan danceacts, eerlijk gezegd vinden wij het aanbod uit die hoek dit jaar wel erg mager. Hoewel de subtiliteit bij C&S heel ver te zoeken was, gingen de beukende bassen en ratelende drums van het duo erin als koek bij het uitzinnige publiek. De afsluiters Keane en Linkin' Park verrasten bepaald niet, maar voldeden wel aan de verwachtingen van de fans. We vonden Linkin' Park als afsluiter van de dag eigenlijk wel van te weinig statuur is voor een festival als Pinkpop.

12.05: Het Rode Kruis heeft het druk gehad met bezoekers die flauwvielen door de hitte. Er zijn geen ernstige gevallen, de meesten konden na afkoeling verder, maar mensen wordt aangeraden veel water, weinig alcohol te drinken. Er wordt op het terrein gratis drinkwater en zonnebrandcrème uitgedeeld.

11.45: Het is vandaag op 'Bruce Springsteendag' veel drukker dan de voorgaande dagen. Alle 20.000 dagkaarten waren lang te voren uitverkocht. De toegangswegen naar het festival staan al helemaal vol. Over een kwartier gaan we beginnen met het programma.

10.55: We hebben eerst maar eens even gebeld met de politie Limburg Zuid. De woordvoerster spreekt van een rustig en harmonieus verloop van het festival. De eerste twee dagen van het festival zijn er in totaal tot vanochtend 22 mensen aangehouden, voornamelijk wegens het in bezit hebben van kleine hoeveelheden harddrugs. Ook de afgelopen nacht is weer rustig verlopen volgens de politie.

Festivalbaas Jan Smeets waarschuwde gisteravond voor verkopers van valse consumptiebonnen. Enkele mensen zijn van het terrein verwijderd. Die bonnen waren volgens Smeets echter zo slecht gekopieerd dat er vrijwel geen mensen zijn opgelicht.

Mike Shinoda, een van de twee vocalisten van Linkin Park. Beeld anp
Mike Shinoda, een van de twee vocalisten van Linkin Park.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden