Uitsluiting Hicham Arazi op grond van nieuwe regel

De Marokkaan Hicham Arazi is het eerste slachtoffer van de aangescherpte regels van de internationale tennisorganisatie. Nadat Arazi er in de tweede set van zijn partij tegen Norman wat al te opzichtig met de pet naar gooide werd hij gediskwalificeerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Wat Arazi evenwel deed was tot voor kort gangbaar in het tenniscircuit. De Marokkaan had in de eerste set zijn Zweedse tegenstander maar net verslagen (7-6) en stond in de tweede set binnen de kortste keren op een hopeloze achterstand. Hij besloot zijn krachten voor een beslissende derde set te sparen en deed er op dat moment weinig meer aan om de partij nog een andere wending te geven.

Sinds mei van dit jaar staat evenwel een straf op dit gedrag. De organisatie van tennisprofessionals (ATP) eist dat spelers onder alle omstandigheden professioneel gedrag tonen. Dat betekent ook dat het zogenaamde 'sparen' voor de beslissende set niet meer is toegestaan.

Volgens ATP-supervisor Ed Hardisty provoceerde Arazi de Italiaanse scheidsrechter Grillotti. Hij gooide tweemaal met zijn racket, wat hem eerst een waarschuwing en vervolgens aftrek van een punt kostte. Toen de scheidsrechter hem bij een 5-1 achterstand aanspoorde zijn kansen te verdedigen, kreeg hij van de Marokkaan te horen dat deze zich spaarde voor de derde set. Toen Arazi even later weer niet bewoog om een haalbare bal te achterhalen, volgde diskwalificatie.

Volgens ATP-supervisor Hardisty raakt Arazi automatisch zijn prijzengeld en punten van Amsterdam kwijt. Over een eventuele geldboete wilde hij eerst contact opnemen met zijn collega's in Amerika.

De diskwalificatie bevreemdde Arazi's collega's. Jacco Eltingh: zei: 'Als hij uitsluitend is gediskwalificeerd op het punt van onprofessioneel gedrag, is dat de meest stupide maatregel waar ik ooit van heb gehoord. Het laten lopen van een set behoort tot de wedstrijdtactiek.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden