Uitslapen, uitslapen en nog maar eens uitslapen

Scholieren met zeventien weken vakantie per jaar, ze vormen geen uitzondering. Veel scholen houden zich niet aan de wet. Hoe kom je dat door,al die vrije tijd?...

Middelbare scholieren krijgen steeds meer vrij, veel scholen overschrijden het maximumaantal van twaalf vakantieweken ruimschoots. Ook op de school van Esmee, Lotte, Bart en Leon, het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, hebben leerlingen vaker vrij dan de wet voorschrijft: dertien weken. 'Meestal lukt het ons gedwongen lesuitval te vermijden, dus het valt bij ons op school erg mee', zegt rector Lidy Thiele.

Officieel hebben de leerlingen van het Eerste Christelijk Lyceum pas maandag 12 juli zomervakantie, toch hebben de vier gymnasiumscholieren al vrij.

'Mijn moeder denkt dat ik het afgelopen jaar niks gedaan heb, omdat ik zoveel vrij ben geweest', zegt Esmee. 'Ze vindt dat ik nu ook wel heel lang vrij ben, dus ze heeft voorgesteld dat ik wat klusjes in huis kan doen, tegen betaling.' De vier vinden de lange zomervakantie 'wel relaxed'.

Leon heeft het huis voor zichzelf, want zijn ouders zijn aan het werk. In een door de gordijnen verduisterde huiskamer genieten ze van hun vrijheid. Leon ploft neer in een fauteuil. 'Ik vind wel dat we deze vakantie hebben verdiend.' Vorige week hadden de scholieren een proefwerkweek.

Leon gaat binnenkort drie weken met zijn ouders mee op vakantie. 'De rest van de vakantie vul ik mijn dagen door heel lang uit te slapen, dan ga ik achter de computer zitten, gewoon een beetje internetten. Verder kijk ik tv. Het klinkt misschien saai, maar ik verveel me nooit. Mijn ouders hebben wel een beetje moeite met dat lamlendige, maar 's avonds spreek ik meestal wel wat af met vrienden hoor.'

Buiten de normale vakanties hebben de leerlingen niet vaak een vrije dag. Alleen met rapportvergaderingen, 'of als de bovenbouwklassen op kamp zijn, dan zijn heel veel van de leraren er niet', zegt Lotte. Ze zit naast Bart op de bank en speelt wat met haar telefoon. Deze zomer gaat ze met haar vader mee naar de Ardennen. Daarna heeft ze nog tien dagen zomerkamp in Zuid-Frankrijk. De overige vrije dagen gaat ze naar het strand, of winkelt ze met Esmee. 'Of we gaan bij iemand thuis zitten', zegt Esmee.

Lotte is de enige van de vier die haar vakantiedagen ook besteedt aan werk, de laatste week van de vakantie heeft ze een baantje bij V en D. 'Ik wilde wel werken', zegt Esmee, 'maar dat is lastig, want ik ga een maand op vakantie met mijn ouders naar Canada.' Ook Bart heeft geen vakantiebaantje. Hij speelt liever gitaar met de computer. 'Ik mag van mijn ouders niet te lang in bed liggen, dus uitslapen doe ik niet echt.'

De vier leerlingen vervelen zich geen seconde, maar zeventien weken vrij per jaar - geen uitzondering op sommige scholen - vinden ze wel erg veel. Esmee: 'Het klinkt onwaarschijnlijk, maar misschien ga je als je zo veel weken vrij hebt zelfs wel verlangen naar school.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden