Uitslapen door overvolle ochtendspits

Middelbare scholieren in Groningen kunnen mogelijk binnenkort uitslapen. Het provinciebestuur overweegt scholen te vragen om later met de lessen beginnen. Deze maatregel is bedoeld om het openbaar vervoer in de ochtendspits te ontlasten.

GRONINGEN - Aanleiding voor de ingreep in de schooltijden zijn problemen bij vervoersbedrijf Arriva. Het bedrijf beschikt over te weinig treinstellen om de dagelijkse stroom schoolkinderen en forenzen 's ochtends vroeg vanuit dorpen als Winsum, Sauwerd en Martenshoek naar de stad Groningen te vervoeren.


Het provinciebestuur dreigt met het opleggen van boetes als Arriva binnenkort geen extra treinstellen inzet. Dit najaar zaten de treinen in de ochtendspits zo overvol dat in theorie gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan.


Arriva is enthousiast over het plan om leerlingen uit de ochtendspits te weren. 'Hiermee kun je spreiding bevorderen', aldus een woordvoerder.


Het vervoersbedrijf, dat de spoorlijnen op het Groninger Hogeland sinds 2005 in concessie heeft, stelt dat het is overvallen door een 'explosieve groei' van het aantal reizigers in deze regio. Als straks blijkt dat de groei niet tijdelijk, maar van structurele aard is, dan zal Arriva zijn verantwoordelijkheid nemen en geld in extra materieel investeren, belooft het bedrijf.


Tot die tijd blijft het bij een appèl op de plaatselijke onderwijsinstellingen. Met een gereformeerde scholengemeenschap in Groningen, het Gomarus College, is het provinciebestuur in gesprek over het verplaatsen van de eerste les.


Struikelblok voor de vervoerder is vooral een grote groep leerlingen van deze school die uit Winsum komt. Zij bezetten nu wel heel erg veel ruimte in de toch al overvolle trein die om 7.57 uur in Groningen arriveert.


De les verzetten is pedagogisch nog verantwoord ook. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen veel scherper zijn als ze een half uur of zelfs drie kwartier later mogen beginnen, meldt gedeputeerde Mark Boumans in het Dagblad van het Noorden. 'Na negen uur nemen ze in de klas veel meer op.'


Vervoersbedrijf Arriva zoekt het ondertussen in lowbudgetmaatregelen om de aanschaf van nieuwe treinen uit te stellen. Zo komen er speciale treinstewards die ingrijpen als reizigers in drukke treinen onnodig op een kluitje blijven staan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden