Uitslagen in regio's zijn oppepper voor Berlusconi

amsterdam Het succes van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi bij de regionale verkiezingen van zondag en maandag heeft hem een belangrijke steun in de rug gegeven voor de rest van zijn ambtstermijn....

Van onze buitenlandredactie

‘Het resultaat is de best mogelijke erkenning voor het werk van de regering’, verklaarde de premier in een reactie op de definitieve uitslag die gisteren bekend werd. Hij zei het succes van zijn coalitie te beschouwen als een aanmoediging om het land te moderniseren. Berlusconi wil een aantal controversiële maatregelen nemen. Zo beoogt hij een grondige hervorming van het justitiële systeem, dat hem naar zijn opvatting vijandig gezind is.

De regeringscoalitie veroverde vier regio’s op de centrum-linkse oppositie en won in zes van de dertien regio’s waar werd gestemd. Daarbij moet worden aangetekend dat het succes deels te danken is aan Berlusconi’s bondgenoot en regeringspartner Lega Nord. Deze rechtse partij, die het rijke Noord-Italië wil afscheiden van het arme Zuiden en de immigratie sterk wil terugdringen, veroverde twee regio’s.

Nipte, maar belangrijke overwinningen boekten Berlusconi’s partij en haar bondgenoten in Lazio, de regio waarin Rome ligt, en in het noordelijke Piemonte.

Berlusconi’s positie leek kwetsbaar bij deze verkiezingen. Zijn populariteit was gedaald als gevolg van oplopende werkloosheid, bezorgdheid over de economische toekomst en tal van schandalen waarbij hij zelf betrokken raakte. Er waren buitenechtelijke affaires en verdenkingen wegens corruptie. Vorige week meldden Italiaanse media nog dat er een onderzoek loopt tegen de premier wegens pogingen om televisieprogramma’s uit de ether te houden waarin kritiek op zijn regering wordt geleverd.

Waarnemers gingen ervan uit dat een lage opkomst nadelig voor de premier zou uitpakken. Daarom deed hij zijn uiterste best zijn aanhang tot stemmen aan te zetten. De opkomst – 64 procent – was voor Italiaanse begrippen laag, maar dat ondermijnde Berlusconi’s succes niet.

‘Niemand zou verrast zijn geweest als Berlusconi had verloren’, schreef commentator Stefano Folli in het dagblad Il Sole 24 Ore. ‘Maar Berlusconi heeft zich met zijn gebruikelijke behendigheid door een gemene verkiezingscampagne gemanoeuvreerd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden