Uitslag van verkiezingen zijn signaal voor Prodi

De Italiaanse lokale verkiezingen van afgelopen weekeinde zijn uitgemond in een waarschuwingssignaal aan de centrum-linkse regeringscoalitie van Romano Prodi....

In een serieus aantal belangrijke steden in het noorden van het land veroverden kandidaten van de oppositie de burgemeestersposten. Maar doordat aanhangers van de zittende regering het in enkele plaatsen in het zuiden opvallend goed deden en de grote stad Genua voor links behouden bleef, is dat signaal niet gemakkelijk eenduidig te interpreteren.

Van de aardverschuiving die oppositieleider Silvio Berlusconi had voorspeld is geen sprake. Deze heeft ernstige kritiek op zijn opvolger, die hij verwijt niet veel anders te doen dan de belastingen te verhogen. In aanloop naar de verkiezingen voor een aantal gemeenten en provincies riep Berlusconi die verkiezingen daarom uit tot een eerste belangrijke peiling naar het oordeel dat de Italianen over zijn prestaties zouden hebben.

Gisteren, na het vaststellen van de stembusresultaten, kraaiden hij en zijn geestverwanten victorie. Enkele leden van het oppositieblok waren zelfs van mening dat de Italianen in feite aan zouden dringen op het aftreden van diens kabinet.

Dat is al te kras, al blijft de uitkomst pijnlijk voor de linkse coalitie. Maar doordat de lokale verkiezingen niet voor heel Italië op de agenda stonden, is het lastig de uitslagen te vertalen in landelijke krachtsverhoudingen. Duidelijk is echter dat de centrum-linkse coalitie, die verleden voorjaar met een haarbreedte de parlementsverkiezingen won, het zwaar zou krijgen als zij opnieuw landelijk om steun zou werven.

Een jaar Prodi heeft namelijk niet gebracht wat velen ter linkerzijde daarvan hadden gehoopt. De regering wordt geteisterd door verdeeldheid en gekissebis, terwijl wezenlijke maatregelen uitblijven. Dat het beter gaat met de Italiaanse economie en overheidsfinanciën wordt veeleer als een conjuncturele meevaller gezien dan als een verdienste van het kabinet.

In een eerste reactie betitelde Prodi de verkiezingsuitslag als een teken van ontgoocheling. Hij verklaarde dat signaal uit te zullen leggen als aansporing om op de ingeslagen weg voort te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden