Uitslag Quiz

De zomerquiz met honderd onmogelijke vragen gaf tumult in duizenden huishoudens van lezers van het Volkskrant magazine. Velen van de ruim drieduizend inzenders hebben dagenlang met intens plezier naar antwoorden gezocht....

Tekst Wouter Klootwijk Tekst Wouter Klootwijk ; Fotografie André Thijssen

Grote verrassing: een paar dagen na het verschijnen van de internetquiz in het magazine plaatste ene Tinus de Lezer op internet een site met een hele reeks antwoorden. Dat scheelde de redactie veel zoekwerk. Alleen zat Tinus de Lezer er nogal eens naast. Zo ook de inzenders die hem klakkeloos volgden.

Niemand vond op alle vragen een (goed) antwoord. Dat hoefde ook niet, was zelfs onmogelijk. Winnaars vonden we onder inzenders die zich slim naar een antwoord toe vocht en. Bart Gijswijt (de beste) uit Rotter dam was er een meester in. Hij schakelde een discussieforum in waar dolle pret gemaakt werd over en om de quiz.

Minjon Ackerman (tweede prijs) uit Nij meg en vond de quiz een nuttige vakantiebesteding en raakte verslaafd aan het zoeken naar antwoorden. Menno Meihuizen (de derde) uit Voorburg testte hoe ver hij kon komen zonder papieren naslagwerken. Met alleen internet kwam hij heel ver.

Een tiental quizdeelnemers stuurde ons klokgave boekwerken en dat van P. Bouw meester (vierde) uit Hoofddorp zou zomaar de prijs voor de best verzorgde afstu deerscrip tie van dit jaar kunnen krijgen.

Klaartje Stemerdink (vijfde prijs) uit Zut phen had veel vragen goed en deed ons af en toe schateren. Zij was bij lange niet de enige lolbroek. Het spijt ons dat ruimte ontbreekt om alle gevatte antwoorden en uitzinnige redeneringen af te drukken. Hierbij de uitslag met wat opmerkingen daarbij.

1. Hoe sterk is een ei? Het vaakst gevonden antwoord is dat een kippenei een gewicht van 9 tot 10 kilo kan dragen. Er is ook een rekenkundige formule waarover een felle discussie losbrak op www.smallzine.nl, de leerzame Nederlandse site over internet. De som: 1,1 x 106 Newton per vierkante meter. Een heel bijzonder antwoord was: jaja.

2. Veel antwoorden op de vraag wat aan de Joint Strike Fighter mankeert. Te duur, zeggen duizend inzenders. Maar er was er maar een met het goede: er moet een piloot in, dat is hopeloos ouderwets!

3. Kennedy werd vermoord in een Lin coln Continental limousine, ss100x uit 1961.

4. De meest bezochte website ter wereld is www.msn.com (Microsoft).

5. De Amerikaanse consumentenactivist Ralph Nader kwalificeerde in de jaren zestig de Chevrolet Corvair als: 'Unsafe at Any Speed.'

6. Wat is beter voor de gezondheid, plantaardige margarine of roomboter? Let op de nieuwe inzichten over vet en vetzuren, roomboter komt sterk terug, er is iets mis met margarine. Met name transgene vetzuren gaan in de ban.

7. Kunnen trendwachters eerder trends watchen dan gewone mensen? Nee, blijkt uit de duizenden antwoorden op deze vraag.

8. Trends die niet door trendwatchers gewatched zijn? Honderden. Het vaakst genoemd is de mode onder vooral jongeren om te sms'en. Maar ook: boeren zakdoeken om de nek van labradors, kogelbrieven en cda stemmen.

9. Spanjaarden eten de meeste in Yerseke gevangen en gekookte kokkels op.

10. Hoe oud is internet? Het antwoord van de quizwinnaar: 'Internet kan gezien worden als een overblijfsel van de Koude Oorlog, dat ontstond naar aanleiding van de lancering van de Spoetnik door de Russen in 1957. Het antwoord van de Ameri kan en was het bouwen van darpa, het Defen se Advan ced Research Project Agency, dat later bekend werd als het internet. De bedoeling was dat alle belangrijke informatie niet langer op één plek te vinden was, maar door middel van een netwerk verspreid werd over het hele land. In 1969 lukte het voor het eerst vier 'host'-computers met elkaar in verbinding te brengen, waarmee het internet geboren was. Op 2 januari van dat jaar is het eerste netwerkje tot stand gekomen.

11. Ga je harder met lichtmetalen velgen? Ja, als je meer gas geeft.

12. Waarom moet Maarten 't Hart worden gestenigd? Oei, dat gaf me wat. Boze lezers die dit geen kiese vraag vinden, maar er zijn ook enthousiaste moordenaars onder ons die geen moeite hebben met de zwaarste straf voor 't Hart. Verrassing: in de Bijbel zijn meerdere aanwijzingen te vinden waaruit men kan opmaken dat hij gestenigd moet worden. Niet alleen moslimfundamentalisten, maar ook christenen mogen (moeten) mannen dood maken die zich als vrouw verkleden. Maar alleen al om zijn aanhoudende kritiek op de Bijbel gaat hij eraan: Leviticus 24:16, wie den Naam de Heeren gelasterd zal hebben zal zekerlijk gedood worden; de ganse vergadering zal hem zekerlijk stenigen. Toch dachten de meeste inzenders dat hij homo is en daarom dood moet.

13. Wat is het verschil tussen Fransen en Ne derlanders in het washok. Hier staan we toch even te kijken van het grote aantal inzenders dat plompverloren beweert dat Fransen stinken, dat het viezerikken zijn. Het vaakst wordt zulks opgemerkt op Franse campings. Een paar lezers ontdekten het grote verschil in waspoederconsumptie. Fran sen gebruiken gemiddeld drie keer zo veel waspoeder voor dezelfde was als Neder lan ders. En niemand vond het antwoord dat we bedoelden: Nederlandse wasmachines zijn vooral voorladers met een patrijspoortje, de Franse laden van bovenaf.

14. De verschillende functies van de beha. Om hoogduwen van borsten of juist platdrukken en onzichtbaar maken. Porte mon nee. En een middel om vrouwen in bedwang te houden, want in de jaren zeventig staken vrouwen heur beha in de fik om daarmee de vrouwenbevrijding te vieren.

15. Wat is het beste geloof? Duizend voudig kwam hetzelfde antwoord binnen: 'Het geloof in jezelf.' Maar dit was het beste: 'Het geloof in Sinterklaas; het enige geloof waarvan je zeker weet dat het iets oplevert.'

16. In welk jaar is de aardolie op? In 2006. Tenzij het kabinet-Balkenende voor die tijd gevallen is.

17. Een Daimler heet in de Verenigde Staten een Jaguar Sovereign.

18. De kortste weg van Boedapest naar Parijs? Wonderlijk. Vaak wordt de rechte lijn als kortste weg genoemd, maar er is verschil. Tientallen keren is dan de afstand 1200 kilometer, maar er zijn er ook die 1280 kilometer vonden. Een enkeling houdt het op 1247,66 km. We ontvingen ook zo'n honderd keer een hele routebeschrijving, direct van de computer geplukt en eindeloos lang met elke afslag opgesomd. Perfect slaapmiddel.

19. De meeste auto's hebben vijf wielen. Zijn er ook met vier? Ja, driewielers.

20. Al Gore heeft het web uitgevonden. Al zegt hij dat zelf.

21. Het wereldsnelheidsrecord op de fiets. Er was een waaghals, F. Rompelberg, die op een fiets in het kielzog van een racewagen bijna 270 km per uur fietste. Telt niet. Het moet zonder hulp. Lars Teutenberg haalde op een ligfiets 81,16 kilometer per uur. Lig fietsen mogen niet meedoen in de Tour de France, want die winnen.

22. Waarheden die helemaal niet waar zijn? Te veel om op te noemen. Bijna alle Ne der landse spreekwoorden en gezegden zijn niet waar en zelfs dat de aarde rond is klopt niet.

23. Wat mankeert er aan Cathérine De neuve? Een stuitend groot aantal inzenders zegt: haar leeftijd. Maar ook vaak vindt men dat aan haar niets mankeert en dat is het goede antwoord, want dat is precies wat aan haar mankeert. Volgens een filmmedewerker van Vrij Nederland is ze de mooiste vrouw ter wereld omdat ze volmaakt symmetrisch is. Maar dat is toch geen gezicht!? We schreven trouwens haar naam fout en nogal wat lezers dachten dat dat het was wat mankeerde: De accent aigu in 'Cathérine'; het moet zijn 'Catherine'

24. Het verschil tussen een Europeaan en een Aziaat zit hem in het oorsmeer. Smeuïg bij Europeanen, korrelig bij Aziaten. Wist maar 1 op de 3000 inzenders.

25. Welk land was in de vorige eeuw wereldkampioen hartinfarcten? Finland is dat een tijdje geweest. Een minder cholesterol-in-de-bloedspiegelbevorderend dieet zou heb ben geholpen.

26. Welk volk staat op het punt van ontploffen? Vaak genoemd, de Israëliërs, bijna even vaak de Palestijnen, iets minder van India, en maar een paar keer de lui die we bedoelen, de Amerikanen. Meer dan de helft is veel te dik.

27. De Volvo Amazon mocht kort na de introductie geen Amazon meer heten omdat Amazon al was geregistreerd. Door brommerfabrikant Kreidler.

28. Een meter is de afstand die licht aflegt in 1/299.792.458e van een seconde. Maar het moet in een vacuüm.

29. Waar komt de kip vandaan? Uit Zuid Oost-Azie, van het Bankivahoen.

30. In Nederland worden jaarlijks tien miljard kippeneieren gelegd.

31. Het Kwartje van Kok werd ingevoerd onder Lubbers.

32. De uitvinder van de dieselmotor, Ru dolf Diesel, sloeg op 29 september 1913 overboord tijdens een overtocht op het Kanaal. Roddel: hij pleegde zelfmoord.

33. De tux, mascotte van computersysteem Linux, is een pinguïn.

34. Waar kan men de grootste verzameling geslachtsorganen bij elkaar zien? Bloe men zijn volgens Midas Dekkers geslachtsorganen. De Floriade is pure porno. Maar de winnaar van deze quiz denkt er anders over: Midas Dekkers kan zo veel zeggen. De grootste verzameling geslachtsorganen staat toch echt op internet.

35. Welke manier van verplaatsen kost mensen de minste energie? Veel ver schil lende antwoorden kwamen binnen. Slaap wandelen, zeilen, buikzwemmen en schaat sen. Maar bijna niemand kwam op het goede antwoord: fietsen.

36. Wat is het minimum aantal bemanningsleden dat nodig is om de wereld rond te zeilen zonder onderweg aan te leggen? Nul. Het kan met computers aan boord.

37. Usenet is de oudste nieuwsgroep op het wereldwijde web.

38. De eerste zoekmachine op het wereldwijde web was World Wide Web Worm.

39. Prins Bernhard is nog rijker dan koningin Beatrix.

40. Waarom is de gezondheid meer gediend bij zwijgen dan bij kwekken? Zwijgers hebben een lagere bloeddruk dan kwekkers. Maar ook zijn er meer mensen vermoord om dat zij kwekten dan omdat zij zwegen.

41. Welke volken zijn dol op rotte vis en over welke vis gaat het dan? IJslanders eten bedorven haai, Zweden bedorven haring. Som mige Nederlanders trouwens ook, blijkt elk jaar weer uit onderzoek van het Alge meen Dagblad.

42. Hoe kan men ver op zee een vis vangen en toch op het land blijven? Vissen met een vlieger (slechts één inzender zat goed).

43. Tien zeevissen die tevens gekweekt worden. Vreemd, vaak worden zeevissen genoemd die helemaal niet gekweekt worden, zoals haring. Er wordt een groot aantal exotische zeevissen gekweekt, maar in Europa gaat het vooral om kabeljauw, heilbot, zeebaars, zeebrasem, tarbot en zalm.

44. Bezwaren tegen kweekvis. Ze ontsnappen en schoppen de boel in de war in de zeeën. Ze hebben medicijnen nodig. Ze vervuilen kustwateren. Ze zijn niet zo lekker. Ze eten vis.

45. Voordelen van het kweken van zeevis. Urk kan lekker thuisblijven. Het komt ooit weer goed met de wilde kabeljauw.

46. De Renault 13 is nooit gemaakt.

47. We zijn dankzij de genade Gods het eeuwige leven deelachtig geworden. Wat kunnen we al die tijd het beste gaan doen? Al les wat God verboden heeft.

48. Vlas en hennep zijn landbouwgewassen waar de meeste producten van bedacht kunnen worden. Veel inzenders denken dat met rijst het meeste kan.

49. Van welk merk auto moest het eerste exemplaar als gevolg van een constructiefout achteruitrijdend de fabriek verlaten? Een Volvo in 1927.

50. Welke Europese mannen worden gemiddeld het oudst en welke Aziatische? Eu ro p a kan kiezen tussen Zweden en Kre ten zers. In Azië worden Japanners het oudst.

51. In nieuwsgroepen geldt een wet die zegt dat naarmate een discussie langer duurt de kans dat Hitler of nazi-Duitsland wordt genoemd, 100 procent is. Hoe heet deze wet? Godwin's Law.

52. Fransen spreken vaak Nederlands zonder het te weten. Het woord mannequin komt van het Nederlandse manneke, boulevard van bolwerk, babor van bakboord, beaupre van boegspriet. En komt moulin nou van molen en molen van moulin?

53. De grootste Nederlandse kroppen sla (botersla) gaan naar Duitsland.

54. Welke diersoort heeft het, als het erop aan komt, voor het zeggen op aarde? In secten en in het bijzonder de kakkerlak. Die overleeft zelfs een kernoorlog.

55. Waarom is een blik haring in tomatensaus gezonder dan een broodje gezond? Omdat een broodje gezond ongezond is en haring in tomatensaus overal goed voor.

56. Veel heel verschillende leden van koninklijke huizen worden door deelnemers aan de quiz om hun gedrag liederlijk bevonden. Zelfs Pieter van Vollenhove wordt genoemd. Maar opvallend groot is het aantal boze opmerkingen over prinses Christina die een cd volzong met kerstliederen. Verder worden de bekende namen genoemd van mannen die de beest uithingen. Maar Chris tina heeft het gedaan dit jaar.

57. php staat voor Personal Home Page maar is verworden tot 'php: Hyper text Pre processor'.

58. Hoe zegt men in een chatbox: ik lach me rot? rotflmmfao (rolling on the floor laughing my motherfucking ass off). Dat kan echter weer afgekort worden tot lmao (laugh ing my ass off), of, voor een bescheiden lachje, lol (laughing out loud).

59. Nederlandse vrouwen groeien het hardst, zijn al het langst en het ergste is (voor mannen die op maten letten), ze halen de mannen in en worden langer.

60. Harvey Ball is de vader van de irritante Smileys.

61. Bestaat er ook goddelijke vergeving voor iemand als Ferry Hoogendijk? Veel lezers vinden (hopen) van niet. Maar dit antwoord springt eruit: ja, in de hemel moeten de wc's ook schoongemaakt worden.

62. Waarom arriveerden in de jaren zestig Tomos-bromfietsen na de treinreis uit Joe go slavië hier met lekke banden? De brommers werden in een wagon gezet. Om ze op hun plaats te houden werden spijkers in de houten vloer van de wagon geslagen. Het verhaal gaat dat soms een spijker door een band werd getimmerd.

63. Wie is beroemder geworden, James Dean of de Porsche waarin hij zich doodreed? James Dean. De Porsche kwam op de sloop, Dean leefde voort als te jong gestorven held.

64. In Europa is te veel melk, te veel wijn, te veel olijfolie, deze zomer te veel regenwater ook en er is een tekort aan goed drinkwater. Er zijn veel lezers die wijzen op een tekort aan aardolie. Maar dat is straks een wereldprobleem.

65. Beroemde uitspraken van Kamer leden. Vaakst genoemd: zo komt Jan Splinter door de Winter (Marcel van Dam) en Effe dimme (Jan Marijnissen). Iets minder vaak: beeeeh of meeeeh, van Frits Bolkestein.

66. Waartoe zijn wij op aarde? Waartoe niet? Omdat we nergens anders kunnen leven en niet voor onze lol. Hoewel, volgens menige religie zijn we er om te neuken.

67. In welk dorp, stad of provincie woonde de schrijver van de Kameleon? Deze vraag is fout geformuleerd en zo zag de winnaar van deze quiz zijn kans: 'Paul Claes, schrijver van De Kameleon (2001), woont en werkt in de Belgische plaats Leuven. In de Kameleon-reeks van Hotze de Roos is nooit een boek getiteld De Kameleon verschenen.' (De Roos woonde in Krommenie).

68. Kost het extra brandstof als de auto met brandende lampen rijdt? Ja.

69. Welke auto rijdt honderd kilometer op een liter diesel? Een Volkswagen die over drie jaar op de markt is.

70. Hoeveel brandstof gaat op aan het vervoer door de lucht van een mens van Am ster dam naar Athene en wat had men met die hoeveelheid brandstof nog meer kunnen doen? Het kost tussen de 120 en 200 liter kerosine per persoon. Daarmee had men volgens de inzenders een woning gemiddeld twee maanden kunnen verwarmen (hoe milieu-activistischer men rekent hoe langer).

71. Wat wordt in kilo's het meest door de lucht vervoerd, behalve mens? Water, zegt de bijdehandste inzender, en stuifmeel. Maar met het vliegtuig gaan in kilo's vooral drukwerk mee, voedsel (alle groente die we met de kerst eten) en kerosine.

72. De Indonesische vrucht de durian of doerian stinkt en mag van sommige maatschappijen niet mee in een vliegtuig.

73. Hoeveel bacteriën wonen in een mensenlijf? Twee kilo.

74. Welk land exporteert de meeste champignons in blik en in potjes? Nederland.

75. Halen mensen meer ijzer uit spijkerslijpsel in de havermoutpap, een blik doperwten of een bord spinazie? Hardnekkig blijven veel mensen geloven in spinazie. Maar uit doperwten wint een mens meer ijzer. Het blik erbij opeten heeft niet veel zin.

76. Met welk merk en type auto was Jacques Tati in de film Traffic onderweg van Frankrijk naar de AutoRai in Amsterdam? Speur werk op internet leidt niet altijd naar goede antwoorden. Veel lezers komen op de proppen met een Frans vrachtautootje, een Al tra en beweren op gezag van verschillende sites dat deze tot camper was omgebouwd. Nee, zo zit het niet. Tati moest een tot camper verbouwde Renault 4 naar Amsterdam brengen en vervoerde dat autootje in een Altra.

77. Heeft een motor met zijspan ook voordelen? Ja, in een bocht naar rechts kan men de bijrijder over zich heen gooien.

78. Zeg Mirabilis en elke internetgek zal zeggen...? icq, een chatprogramma.

79. Deze vraag is door inzenders het vaakst overgeslagen: wie was de geheime vriendin van J. M. den Uyl en waar stond zijn Belgische bungalow? Het meest opmerkelijke antwoord kwam van de winnaar van de twee de prijs, een zeventienjarige vrouw uit Zut phen. We moeten, schrijft ze, om iets te weten te komen over de geheime vriendin van Den Uyl, wachten tot Volkskrant-redacteur Anet Bleich klaar is met haar boek over de politicus. Gerard Mulder, nu adjunct hoofdredacteur van HP/De Tijd, zou dat boek schrijven, maar mocht van de familie van Den Uyl niet alles inzien. Anet Bleich krijgt wel inzage in het privé-archief van de familie. Geduld.

80. Hoe zou Barbie er uitzien op ware mensengrootte. Ze zou meer dan twee meter lang zijn, een borstomvang hebben van een meter, een taille van iets meer dan een halve meter en een heupomvang van 84 centimeter. Ze zou topzwaar zijn en omvallen.

81. Welke wereldingreep onderging Barbie en waarom? Ze kreeg een wat dikkere kont en wat kleinere borsten. Zodat ze niet langer de schuld kon krijgen van verlangens van veel meisjes naar een annorexiakontje en (daarbij soms) enorme tieten.

82. Welke auto kon net zo hard vooruit als achteruit? Alle auto's kunnen vooruit net zo hard rijden als achteruit, maar andersom kunnen ze achteruit niet halen wat ze vooruit kunnen. Alleen de Daf personenwagen kon achteruit dezelfde topsnelheid halen als vooruit.

83. Noem drie superieure technieken om mensen en vracht te vervoeren, maar let wel, het gaat om technieken waarvan de ontwikkeling ten onrechte stil kwam te liggen. Zeilen met enorme vrachtschepen. Zeppelins. En de buizenpost waarbij maar heel weinig energie nodig is om goederen (en mensen) op grote snelheid over grote afstanden te vervoeren.

84. Welk merk komt niet uit Rusland: Wol ga, Zastava, Lada, Zis? Zastava.

85. Welk landbouwhuisdier schenkt de mensheid het meeste vlees bij het minste voer? Het varken (vaak genoemd) niet. Het is de kip. Maar na een potje genetisch manipuleren kan een varken van afwaswater al vet worden.

86. Met welke techniek til je mensen hoog op bij de minste inspanning en energie? Met een paar katrollen waarvan er een aan een haak in het plafond hangt. Met een hefboom gaat het ook moeiteloos, maar niet zo hoog. Een mens kan zichzelf ook makkelijk ophijsen op eigen kracht.

87. Wat is de meest bezochte Nederlandse website? Het vaakst genoemde antwoord luidt: startpagina.nl. Maar ziehier wat de winnaar wist: 'Volgens de meest recente cijfers, van maart tot en met juli 2002 heeft Nederlands msn-pagina de koppositie voor het eerst sinds eind 2000 overgenomen van startpagina.nl.'

88. Menig internetgek slaat het koud om het hart als men hem herinnert aan 26 april 1999. Waarom? Op die dag, dertien jaar na de ramp met de kerncentrale, sloeg het Tsjer no byl-virus toe.

89. Drie kampioenen van de witteboordencriminaliteit? Als we allen die door de inzenders werden genoemd bij elkaar optellen, komen we op honderden en niemand springt eruit.

90. Waar ligt Amerika? Veel goede antwoorden. Zoals: in Noord-Limburg. En: elk jaar 2 centimeter verder van Europa vandaan. Ook ligt Amerika zowel ten westen van Europa als ten oosten.

91. Wat is volgens het Britse televisieprogramma Top Gear de enige auto die vanaf de maan te zien is? Vaak genoemd: de Chevrolet Suburban. Waarschijnlijk omdat dit de grootste personenauto is. Maar het ging om de Rover 75. Die werd zo slecht verkocht dat er enorme aantallen op de terreinen rond de fabriek stonden.

92. Luchtfietsen, kan dat? Op 12 juni 1979 fietste Brian Allan over het Kanaal. In een gevleugelde luchtfiets. Door te trappen dreef hij een propeller aan.

93. Hoeveel procent van de Nederlanders zwerft minstens twee keer per maand over internet? Meer dan de helft, 60 procent zelfs, meegerekend de mensen die op hun werk internetten, voor de baas of alleen maar in zijn tijd.

94. Hoeveel kopstations heeft Nederland en waar staan ze? We voorspelden het ter redactie: hierover komt onenigheid. Want wat is een kopstation? Het is niet simpel het laatste station van een lijn. Veel inzenders dachten dat en komen zo op zeventien kopstations en meer zelfs. Maar neem Hoek van Holland. Daar houdt het spoor op naast een uitstekende snackbar (broodje tonijn!). Maar geen kopstation. Een kopstation is een station dat het absoluut niet hebben kan dat de remmen van de trein weigeren. Het staat dwars voor het eind van de lijn. Vlissingen dus en Enk huizen. Den Haag Centraal, Rhenen (waar de trein inderdaad naar binnen reed toen het station net af was), Den Helder en Zandvoort. Nee echt niet, Lelystad heeft geen kopstation, en Kampen heeft zelfs helemaal geen station, dat ligt aan de overkant van de rivier en staat langs het spoor, niet dwars ervoor.

95. Een broek en een hemd waren van katoen, wol, linnen, zijde, canvas of jute. Opeens werden ze in Nederland van iets anders gemaakt. Van een stof die daarvoor nog niet bestond. Welke stof? Nylon, zeggen veel inzenders, en viscose. Maar we wilden nog eens dat vreselijke woord horen dat ons moeder noemde, die liever niet had dat je in een spijkerbroek liep. Een broek van terlenka. Keurig en je hoefde hem niet te strijken! Jeugd trauma.

96. Hoeveel bijbelvertalingen bestaan er wel niet in het Nederlands? En hoeveel in het Engels? Serieuze antwoorders komen op tien Ne derlandse en 23 Engelse, godslasteraars en heidenen vinden elke vertaling er eentje te veel en onze winnaars komen met deze opvatting: 'Laten we eerlijk zijn; Gods woord laat zich nu eenmaal niet vertalen. Het antwoord moet dus nul zijn.'

97. Welk ongeluk gebeurt het vaakst? Veel varianten op dit antwoord kregen we: kin deren krijgen. Elke drie seconden komt er wel eentje bij. Toch wisten ook veel lezers dat vallen in huis en van trappen en stoepen, het vaakst getelde ongeluk is.

98. Op welk album van de Beatles staat I'll Cry Instead? Op A Hard Day's Night.

99. Welk volk eerst? Het zouden de blanke inwoners van Antwerpen kunnen zijn. Maar we ontvingen ook de theorie dat het de Ame ri kanen zijn die er het eerste aangaan omdat ze hun vijandige bacteriën immuun maakten voor antibiotica.

100. Hoeveel webpagina's zijn er eigenlijk? De ramingen lopen sterk uiteen. Tussen de twee en tien miljard. We weten het niet nauwkeuriger. Maar volgens de winnaar van deze quiz is er eigenlijk maar één webpagina, en dat is www.iamzero.nl. 'Op dit discussie forum over politiek, literatuur, muziek en andere kunstvormen hebben alle forumleden zich in een speciaal Volkskrant Magazine Internet Quiz-forum gebogen over de honderd vragen. Er zijn honderd discussies aangemaakt, waarin de meest hilarische antwoorden genoemd werden. Met specialisten op het gebied van onder andere politiek, taal, geschiedenis en muziek, een heuse autokenner en een heel bataljon aan met linkse lulkoek opgevoede edoch scherp zoekende forum leden leek de vmiq (zoals ie al snel werd genoemd) een kolfje naar onze hand. We kunnen een bezoek aan het speciale vmiq-forum aan bevelen: http://vmiq.iamzero.nl. Daar valt te zien hoe de antwoorden tot stand zijn gekomen en welke antwoorden het net niet hebben gehaald. Discussies over politieke en andere interessante kwesties kwamen de afge lopen weken op het tweede plan te staan, maar in de komkommertijd die deze periode toch heet, was de vmiq een zeer, zeer aan gename afwisseling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden