Uitslag noopt tot coalitie in Sri Lanka

De regerende Volksalliantie, die wordt geleid door president Chandrika Kumaratunga, heeft de parlementsverkiezingen in Sri Lanka gewonnen. Maar de partij heeft geen meerderheid behaald en zal dus moeten onderhandelen over het vormen van een coalitie....

Kumaratunga's alliantie heeft 107 van de 225 zetels gewonnen en de grootste oppositiepartij, de UNP, heeft er 89 weten te veroveren. Deze twee aartsvijanden zullen echter nooit met elkaar samenwerken en dus is de president aangewezen op splinterpartijen als de linksradicale JVP of partijen die minderheden als de Tamils of de moslims vertegenwoordigen.

'Maar het gaat heel moeilijk worden een coalitie te vormen', zegt Lasantha Wrickmetunga van de krant The Sunday Leader. 'Al deze partijen houden er andere denkbeelden op na dan de Volks alliantie en de president zal veel moeten inleveren voor zij een regeerakkoord met elkaar kunnen sluiten.'

Kumaratunga zou met behulp van een grondwetswijziging een eind willen maken aan de oorlog met de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE). Ze wil het gebied waar om gevochten wordt een vorm van autonomie toekennen en daarna met de Tamil Tijgers onderhandelen over een vredesakkoord. Maar om de grondwet te veranderen is een tweederde meerderheid nodig in het parlement en die krijgt zij nu zeker niet achter zich.

De uitslag van de verkiezingen heeft lang op zich laten wachten. Gisteren besloot verkiezingscommissaris Dissayanake de uiteindelijke cijfers pas later bekend te maken, na klachten van waarnemers over stembusfraude en verkiezingsgeweld.

Volgens de waarnemers van de Europese Unie, die gisteren met een rapportage kwamen, werd zowel de campagne als de verkiezingsdag zelf, omgeven met geweld. Met name in het district Kandy, in centraal Sri Lanka, hebben serieuze incidenten plaatsgevonden.

In het gebied dat de Tamil Tijgers in handen hebben, was politieke activiteit volgens de EU-missie onmogelijk. 'Verder betreurt de missie het dat de egoïstische activiteiten van enkele kandidaten en hun aanhang, die direct leidden tot deze ongelukkige situatie, de mensen hebben benadeeld die zij in het parlement willen vertegenwoordigen', zo staat in de conclusie van het rapport.

Uiteindelijk is de stemming bij 23 stembureaus ongeldig verklaard. 'Ik heb er geen idee van welke oplossing daarvoor is gevonden', zegt adjunct-hoofdredacteur Disilva van de regeringsgezinde Daily News. 'De partijleiders zijn achter gesloten deuren bijeengekomen en waarschijnlijk zijn ze het eens geworden over een verdeling van deze vrijgekomen zetels.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden