Uitslag Grote Kerstquiz - En de winnaar is...

Vragen die leiden tot letters, die leiden tot woorden, die aanwijzingen vormen bij kunstwerken, die... Kortom, de Grote Kerstquiz 2018. U liet zich niet uit het veld slaan. Tijd voor de antwoorden en de winnaars!

Redactie

De Grote Kerstquiz 2018 uit het speciale kerstmagazine van 22 december noemden wij ‘extreem uitdagend’. U was gewaarschuwd, maar u liet zich niet ontmoedigen. De kerstquiz-inbox kreeg maar liefst 487 inzendingen. Daar waren 337 correcte antwoorden bij. Veel inzenders deden verslag van hun gepuzzel: met vereende krachten en met hulp van Google en kerstkransjes. Er was sprake van ‘bloed, zweet en tranen’ en sommigen van u gingen de straat op om een kunstwerk te bekijken (en deden hier trots melding van). Een enkeling had de quiz vlak voor de kerstdis opgelost, een – helaas onjuist – antwoord kwam op het nippertje 16 minuten voor middernacht op 31 december nog binnen.

Het juiste antwoord was: postcode 3641 ZL: op die plek in Mijdrecht staat een leegstaand schoolgebouw dat diende als opnamelocatie van de succesvolle televisieserie De luizenmoeder.

We hadden u laten weten dat we op zoek waren naar een specifiek antwoord dat met het afgelopen jaar te maken had. De inzenders die de postcode verkeerd hadden, lieten ons weten dat 2018 het jaar was van bijvoorbeeld een muurschildering in Zeist, een medisch centrum in Baarn, een bakfiets in Breukelen of een totempaal in De Bilt. Sommige antwoorden waren nog cryptischer dan onze omschrijvingen en iemand verraste ons zelfs met een slagzin.

Hoe kwam men dan tot de juiste postcode? Met de 86 letters die u door de correcte antwoorden verkreeg, kon u tien woorden maken. Die vormden aanwijzingen bij zes kunstwerken, waarbij we ook weer een vraag stelden. De antwoorden daarop vormden de juiste postcode. Hieronder vindt u alle correcte antwoorden, aanwijzingen en kunstwerken.

Woord 1

1. Tofik Dibi
2. Nora el Koussour
3. Kehinde Wiley
4. David Hockney
5. Oranje
6. Lindsey Buckingham
7. Abu Dhabi
8. Enschede
9. Erwin Olaf

Woord 2

10. Tot strakjes dan maar weer
11. Fargo
12. Wim Hazeu
13. Oscar van den Boogaard
14. Alicia Vikander
15. Swinckels
16. Despacito

Woord 3

17. Utrecht
18. John William Waterhouse
19. Rothschild
20. Frida Kahlo
21. Melisandre
22. A Star Is Born

Woord 4

23. Evil Genius
24. Redbad
25. Joram Lürsen
26. Klimop
27. Topgeer
28. Oregon
29. Osho
30. New York
31. Elton John

Woord 5

32. Emporio Armani
33. Willem Bijkerk
34. Ian Buruma
35. Elizabeth Keane
36. Stephanie Clifford
37. Arnon Grunberg
38. Inter Scaldes
39. Lam Gods

Woord 6

40. M.C. Escher
41. Eberhard
42. Gilead
43. Sonia Rykiel
44. Alexander McQueen
45. Ur
46. Z

Woord 7

47. Hans Dorrestijn
48. Lieke Marsman
49. Hae Min Lee
50. Adnan Syed
51. Opzij
52. Sardinië
53. Roma
54. Sandra Oh
55. Eelco Smits
56. Jacob Derwig
57. Francis Ford Coppola
58. Martijn Kardol

Woord 8

59. Chicago
60. True
61. Romanza Brava
62. Cees Nooteboom
63. Rijkman Groenink
64. Ramen
65. Dagelijks Werk
66. Noord-Brabant
67. Spike Lee
68. Denzel Washington
69. Eliades Ochoa

Woord 9

70. Herman Melville
71. Anna Enquist
72. Emile Ratelband
73. Esther Perel
74. Let It Be
75. Ramsey Nasr

Woord 10

76. Thijs Boontjes
77. Japi
78. Brendan Dassey
79. Dood Paard
80. Eric
81. Eddie Redmayne
82. Utrecht
83. Nina Ricci
84. George Enescu
85. Nightwish
86. Gazing Ball

Kunstwerk 1

Op de foto staat een detail van de bronzen sculptuur And Life Is Over There van Femmy Otten. Deze is te vinden aan de Kalvermarkt in Den Haag. De aanwijzingen waren koehandel (woord 1) en Hofstad (woord 2). Tegenover het beeld is een Grieks restaurant. Wij vroegen wat u zou eten wanneer u uitzicht had op het beeld; het juiste antwoord was antwoord 3, souvlaki.

Kunstwerk 2

Dit is een detail van de fontein De Woeste Leeuwen van Workum die de Britse kunstenaar Cornelia Parker maakte voor Workum. De aanwijzing was Warkum (woord 3), Workum in het Fries. We vroegen de hoeveelste stempelpost Workum is, dat is nummer 6. (En dus niet nummer 7, zoals een aantal inzenders meende. De Elfstedentocht start in Leeuwarden, maar daar is niet de eerste maar de laatste stempel te verkrijgen.)

Kunstwerk 3

Deze handen fotografeerden we bij de Heilige Deur van de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. De aanwijzingen waren Oeteldonk (woord 4) en basiliek (woord 5). We vroegen wat de wortel van het huisnummer was. Het adres van de kathedraal is Torenstraat 16, de wortel van 16 is 4.

Kunstwerk 4

Dit betrof een performance van Wim T. Schippers, hij goot in 1961 een flesje limonade leeg in de zee bij Petten en herhaalde deze actie in 1963. De aanwijzingen waren gazeuse (woord 6) en hoofddeksels (woord 7). We vroegen de hoeveelste juli Schippers jarig is; het gaat om 1 juli.

Kunstwerk 5

Kunstenaars Daniel Dewar en Grégory Gicquel maakten dit mozaïek van een poes voor metrostation Rokin in Amsterdam waar de Noord-Zuidlijn rijdt. De aanwijzing was ondergronds (woord 8). We wilden weten in welke richting de metro ging. Het correcte antwoord was Zuid, de Z.

Kunstwerk 6

Op deze foto zag u de achterzijde van het beroemde beeld Monsieur Jacques, gemaakt door Ludwig Oswald Wenkenbach en te zien bij de entree van het Kröller-Müller Museum. Aanwijzingen waren de woorden Helene (woord 9) en beeldentuin (woord 10). We vroegen u de eerste letter van de eerste voornaam van de kunstenaar; het gaat om de L.

Zo ontstond de gezochte postcode 3641 ZL.

Als winnaar hebben wij uit de goede inzenders getrokken:

Ingeborg Steenwinkel
Zij ontvangt het unieke kunstwerk Eeuwig Herbarium #1 van Anne Geene.

De tien tweede prijzen, het boek Eh... van Paul Faassen (uitgeverij Harmonie), zijn voor:
Satu Rosenlund, Charlotte Smitshoek & John Grobben, C. van Staa, Kolijn van Beurden, Jeroen Huzen, William Maassen, Arthur Dalm, Marit Dee, Kris Wijnands en Jeanne van de Molengraft.

Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden