Uitslag Flevoland onveranderd na hertelling stemmen: Denk behoudt zetel

De hertelling van de bijna 160 duizend stemmen die op 20 maart voor Provinciale Staten in Flevoland zijn uitgebracht, verandert niets aan de zetelverdeling. Het CDA blijft op drie zetels staan en ziet de vierde restzetel naar nieuwkomer Denk gaan.

CDA-Statenlid Johan van Slooten feliciteert dinsdag Arief Khedoe, lijsttrekker van Denk, na de bekendmaking van de definitieve uitslag van de statenverkiezingen in Flevoland. Beeld ANP

Omdat de verdeling van restzetels op basis van minieme verschillen ongunstig uitpakte voor het CDA, vroeg die partij een week na de verkiezingen een hertelling aan. Die is vorige week donderdag uitgevoerd. Zo’n 650 ambtenaren en vrijwilligers uit de hele provincie hebben de uitgebrachte stemmen nog eens tegen het licht gehouden.

Dinsdagochtend maakte het Centraal Stembureau van de provincie de uitslag bekend. Voorzitter Ina Anema, burgemeester van Lelystad, gaf aan dat de hertelling wederom minieme verschillen opleverde. Aan de eerder vastgestelde zetelverdeling in Provinciale Staten verandert er echter niets.

Zo bleken er voor het CDA twee stemmen minder te zijn uitgebracht dan eerder werd berekend en voor DENK juist drie stemmen meer. DENK, dat voor het eerst aan de provinciale verkiezingen deelnam, komt nu met een zetel in Provinciale Staten van Flevoland.

Het nieuwe ‘parlement’ van die provincie komt woensdag voor het eerst bijeen. Onderhandelingen over een nieuw college van Gedeputeerde Staten zijn nog gaande. Provinciale Staten brengen op 27 mei een stem uit voor een nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer.

Ondertussen in Zuid-Holland

De vorming van een nieuw provinciebestuur in Zuid-Holland verloopt moeizaam. Informateur Hans Wiegel maakt tijdelijk ‘pas op de plaats’. De komende tijd gaan Forum voor Democratie, VVD en CDA eerst onderling verder praten.

In het politieke spel rechts Nederland op koers te houden: daarvoor is Hans Wiegel al decennia de zelfverkozen stuurman. Dankzij zijn netwerk, zijn column in De Telegraaf maar vooral ook door zijn politieke smeedwerk. Zoals nu in Zuid-Holland, op verzoek van Thierry Baudet.

En hoe zit het in de andere provincies?

Ondanks de verkiezingswinst is Forum voor Democratie nog nergens doorgedrongen tot de collegeonderhandelingen voor de Provinciale Staten. In de zes provincies waar de verkennende gesprekken – bijna – zijn afgerond, komt de partij niet voor in de plannen voor een provinciebestuur. Klimaatbeleid blijkt het belangrijkste breekpunt. De nieuwkomer staat vooralsnog niet open voor een compromis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden