Uitslag examen voor het eerst aangevochten bij een rechter

Een scholier uit Breda die is gezakt voor haar vwo-examen probeert via de rechter alsnog haar diploma te halen. De 18-jarige, die anoniem wil blijven, zakte nipt door een te laag cijfer op het zwaar bekritiseerde examen Frans. Ze vindt dat ze meer compensatie moet krijgen voor een vraag waarop achteraf meerdere antwoorden goed bleken.

Pieter Hotse Smit
De conrector met de gesloten enveloppen in zijn hand voor het verlate examen Frans voor het vwo in 2013. Beeld anp
De conrector met de gesloten enveloppen in zijn hand voor het verlate examen Frans voor het vwo in 2013.Beeld anp

Het is voor het eerst dat het College voor Toetsen en Examens (CvTE) voor de rechter wordt gedaagd. Een woordvoerder wil geen inhoudelijke reactie geven op de zaak zolang die onder rechter is. Wel zegt ze dat het normeren van antwoorden achteraf 'zeer complex' is en dat 'niet over een nacht ijs wordt gegaan'.

De rechtsgang is niet de eerste aanval op het vwo-examen Frans. Docenten maakten zich in de media meteen al kwaad over het niveau ervan en over de manier waarop werd omgegaan met hun klachten. De Inspectie van het Onderwijs vroeg vervolgens bij hoge uitzondering inzage in de manier waarop het CvTE was omgegaan met de kritiek van een docent - de klachten bleken correct afgehandeld.

Vier van 44 vragen gecorrigeerd

De docenten kregen wel gelijk over het niveau van een aantal vragen. Nog voordat de examens vwo Frans waren nagekeken, werd het correctievoorschrift aangepast door het CvTE voor drie van de 44 vragen. Achteraf, nadat de cijfers al bekend waren, bleek dat ook op vraag 15 meerdere antwoorden mogelijk waren. Het CvTE gaf iedereen die de tweede mogelijkheid had gekozen op deze vraag 0,1 punt compensatie op het eindcijfer. Dit bleek net te weinig voor de scholier uit Breda. Was de compensatie 0,15 geweest, dan was ze niet gezakt.

Haar advocaat Wilco Brussee bepleit morgen tegenover de Utrechtse kortgedingrechter dat de compensatie op vraag 15 hoger had moeten zijn, zodat zijn cliënt zich had kunnen opmaken om te gaan studeren. 'Ik wil dat de rechter vaststelt dat het CvTE een hoger aantal punten had moeten toekennen, en dat vervolgens gaat doen.' Hoe hij tot zijn oordeel is gekomen dat de score niet goed is berekend door het CvTE, is onduidelijk.

Brussee wijst erop dat de uitspraak - als die voor zijn cliënt goed uitvalt - ook voor andere gezakte leerlingen belangrijk kan zijn, omdat dit betekent dat zij hun resultaat ook kunnen aanvechten. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter met zijn uitspraak bekendmaakt of het meisje uit Breda alsnog is geslaagd. Daarvoor staat doorgaans twee weken, maar omdat de universiteit op 1 september begint, komt het oordeel mogelijk eerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden