UITSLAG - De grote cultuur uiz

1 C..

Onthutst, raakte lezer Willem Jan Mulder uit Arnhem tijdens het oplossen van de Grote Volkskrant Cultuurquiz 2007, afgedrukt in de krant van 27 december. ‘Ik vind het hele vreemde vragen’, schrijft hij bij de toch maar aangekruiste en opgestuurde oplossingenbon. ‘Bijzaken over bijzaken binnen de kunst en cultuur.’

Zijn we te ver gegaan? In een poging de quiz lekker moeilijk te maken hopeloos afgedreven van de hoofdzaken, ook om het de Google–cracks wat lastiger te maken? Wim Veerman vindt het wel meevallen. ‘Mijn indruk is dat hij makkelijker was dan vorig jaar’, schrijft hij. Op de valreep, en in niet meer dan ‘een paar uurtjes’ stuurde hij zijn vondsten in.

Veerman is een heel ander type quizoplosser dan lezeres Elianne Snoeren. ‘Dank voor eindelijk weer eens een leuke kerstpuzzel’, vleit zij haar kunstredactie. ‘Ik heb twee leuke dagen op internet doorgebracht, onbenaderbaar voor familie en vrienden.’

Natuurlijk vroegen we aandacht voor hoofdzaken. Neem vraag 2, over de brute kunstroof uit de beeldentuin van het Larense Singer Museum. Een ‘bijzaak’ bleek eigenlijk het meest schokkende detail: het vernielde beeld van Rodin (waarde geschat op een miljoen) zou omgesmolten tot oud koper slechts een kleine duizend euro opbrengen.

De fotovraag (4) over gearresteerde en door bobby’s omgeven popsterren werd als ‘pittig’ ervaren. Wie zijn die schimmige koppies achter die Gucci-zonnebrillen dan precies? Gossip-volgers zagen dat natuurlijk in een flits: Amy Winehouse, Pete Doherty, Robbie Williams en Britney Spears. Williams hoorde in het rijtje niet thuis, met hem ging het na een uitputtende afkickperiode best goed in 2007. Op de foto wordt hij omringd door agenten omdat hij het huis van Tony Blair betreedt. Gewoon, op theevisite.

Soms wilden we net iets te instinkerig zijn. Zowel Brokeback Mountain als Una Giornata Particolare gingen van de cinema naar het toneel in 2007 (vraag 18). Antwoord C dus. Maar ook Dogville speelde nog in 2007, al was de première al in 2006. Te lastig, oordelen we nu, en ruimhartig rekenen we beide antwoorden goed.

De Harry Potter-kwestie (vraag 12) leverde discussie op, en stof tot existentieel nadenken. Ging hij nou dood in het laatste deel Deathly Hallows? Nee. Of nou ja, eigenlijk wel. Maar daarna weer niet. Hoe zit het nu? Harry Potter sterft, of ‘raakt in trance’, zoals een lezer beweert, en komt aan in het voorportaal van het hiernamaals. Daar wordt hem de kans geboden terug te keren op aarde om zijn vrienden te redden. Die kans grijpt Harry natuurlijk. Oplossing C dus – Potter gaat dood maar keert terug op aarde. Oplossing D – Harry Potter gaat nooit dood –, aangekruist door vele fans kunnen we niet goed rekenen al zouden we wel willen. Dat is toch een kwestie van afwachten.

Raar maar waar, Amy Winehouse kwam opdagen in de Heineken Music Hall voor haar concert, keurig volgens afspraak (vraag 13). Nog vreemder maar even waar: de inspecteurs van de stichting Musicopy gingen tijdens openbare muzikale uitvoeringen achter muzikanten staan om te kijken of deze niet lazen van illegaal gekopieerde bladmuziek (vraag 16).

En uiterst merkwaardig bleek de hobby (vraag 40) van het CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven, tijdens een Kamerdebat over volkscultuur: merklapborduren. Het bestaat.

Al deze obscuriteiten, hoofd- en bijzaken, leverden geen enkel probleem op voor de grote winnaar van de kunstquiz. Madelijn Strick uit Nijmegen, kunstkei van 2007 als enige met slechts 1 fout, van harte gefeliciteerd! De toepasselijke dvd-box How Art Made The World is onderweg, ook naar de andere negen cultuurkenners.

Robert van Gijssel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden