Uitschrijven bij katholieke kerk wordt eenvoudiger

De rooms-katholieke kerk gaat het al haar leden makkelijker maken zich uit te schrijven. Dit heeft de bisschoppenconferentie dinsdag afgesproken. Eén brief naar de parochie waar een katholiek als dooplid staat ingeschreven moet voldoende zijn.

Een mis in de Sint-Janskathedraal in Den BoschBeeld anp

Nu lopen veel kritische leden van de katholieke kerk bij uitschrijving vast in bureaucratische molens en onwillige parochies of bisdommen. Soms komt er zelfs een advocaat aan te pas.

Als gevolg van de toenemende onvrede hierover heeft de bisschoppenconferentie van de katholieke kerk in Nederland dinsdag bepaald dat alle parochies en bisdommen zich vanaf eind volgende maand moeten gaan houden aan één eenvoudige procedure van uitschrijving. Die regeling komt op alle websites te staan. Dit zegt Bert Elbertse, woordvoerder van de rooms-katholieke kerk in Nederland.

Hausse
Angst voor een hausse aan opzeggingen is er niet, zegt Elbertse. 'Leden die zich uitschrijven zijn vaak niet meer kerkelijk betrokken. Het is jammer dat ze weggaan, maar we kunnen hen niet tegenhouden. We kunnen beter als kerk de discussie vermijden die nu heerst dat het zo moeilijk zou zijn van het kerklidmaatschap af te komen.'

Dat laatste is volgens de woordvoerder niet het geval. Sommige bisdommen hanteren eenvoudige, andere omslachtige procedures. 'Er bestaat nu een hoop onduidelijkheid bij sommige parochies, bisdommen en kerkleden. Daarin gaan we verandering brengen', aldus Elbertse.

Kerkregisters
De afgelopen drie jaar hebben tienduizenden katholieken zich uitgeschreven. De misbruikaffaire en kritische uitspraken van de paus over aidspreventie, abortus, euthanasie en het homohuwelijk hebben leden de kerkregisters uitgejaagd.

In de praktijk blijkt uitschrijving voor veel leden van de katholieke kerk niet eenvoudig. 'Wie zegt van wel, moet mij maar bellen om te horen dat dat niet waar is', zegt advocaat Janneke Hendrix, die een cliënt bijstond in de procedure om van zijn kerklidmaatschap en doopnamen af te komen.

Is bij de Protestantse Kerk één brief aan de plaatselijke kerkgemeente voldoende, bij menig bisdom van de katholieke kerk zijn vijf epistels nodig. Veel kerkleden laten zich hierdoor afschrikken en voegen niet de daad bij het voornemen.

Obstakel
Vooral de verplichte brief aan de parochie waar men is gedoopt blijkt een obstakel. Of het scheidende kerklid weet niet meer welke parochie het was, of die blijkt niet meer onder de oude naam te bestaan omdat zij is gefuseerd en een ander adres heeft. Dit uitzoekwerk doet menigeen gefrustreerd afhaken. 'Zo wordt het ontmoedigd je uit te schrijven', zegt Hendrix.

De acceptatie van de uitschrijving verschilt per parochie en bisdom. Er zijn parochies of bisdommen die niet reageren, of met een vermaning antwoorden: dat betrokkene er nog maar eens goed over moet nadenken en er met de plaatselijke pastoor een gesprek over moet voeren alvorens tot uitschrijving wordt overgegaan.

Soms klinken er dreigende woorden, zoals die van pastoor F. M. As uit Sint-Michielsgestel: 'U wijst Christus en zijn kerk af. Ik ben bang dat u zelf het eeuwig leven niet waardig keurt en de toegang tot het eeuwig leven en de verrijzenis hebt geblokkeerd. Daarmee raakt u in de eeuwige vergetelheid, waar niemand u ooit nog zal missen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden