Uitschakelen Al Qaidaman mislukt

Het Amerikaanse leger en de CIA hebben geprobeerd de tweede man van de gevaarlijkste tak van Al Qaida uit te schakelen. Saeed Al-Shihri (35) zou zijn ontkomen bij twee bombardementen door onbemande vliegtuigen in het zuiden van Jemen.

STIEVEN RAMDHARIE HANS MOLEMAN

AMSTERDAM - De Saoediër Al-Shihri, die zes jaar vastzat op Guantánamo Bay, is een van de grondleggers van 'Al Qaida op het Arabisch schiereiland'. Volgens Washington gaat van dit filiaal van Al Qaida in Jemen en Saoedi-Arabië nu de meeste dreiging uit. De groep probeerde in 2009 een Amerikaans vliegtuig naar Detroit op te blazen.

Bij de bombardementen woensdag op de dorpen Al-Mahfad en Shaqra zouden tien strijders van Al Qaida zijn gedood. Volgens een lokale functionaris was Al-Shihri aanwezig in Al Mahfad, maar wist hij te ontkomen. Zijn dood is sinds 2010 al zeker drie keer gemeld.

Het bombardement maakt deel uit van een escalatie van de Amerikaanse aanvallen met drones op het Arabisch schiereiland en in de Hoorn van Afrika. De laatste grote aanval in Jemen was in mei, drie dagen na de dood van Osama bin Laden. De VS probeerden toen Anwar al-Awlaki te elimineren. Ook deze actie mislukte. Al-Awlaki, die banden zou hebben met Al Qaida, zou vanuit Jemen oproepen tot aanslagen op de VS. President Obama nam vorig jaar de ongewone stap om hem te laten doden door de CIA. Al-Awlaki is een Amerikaan.

De grootste vis die de VS tot nu toe hebben uitgeschakeld in de regio is

Saleh Ali Saleh Nabhan, een van de meest gezochte terroristen in Noord-Afrika. In 2009 werd zijn konvooi in Somalië beschoten door vier Amerikaanse helikopters met Navy Seal-commando's. Nadat Nabhan was gedood, werd zijn lijk meegenomen door de Seals en in zee gedumpt.

Uit woensdag bekend geworden WikiLeaks-documenten blijkt dat dit tweede front tegen Al Qaida, na die in Pakistan en Afghanistan, veel groter is dan tot nu toe werd gedacht. Vanuit geheime bases proberen de VS de regionale Al Qaida-tak te onthoofden. Zo wordt nu op een geheime plek, vermoedelijk Saoedi-Arabië, een basis gebouwd van waaruit onbemande Predators en Reapers terreurleiders moeten elimineren.

Ook in Ethiopië en zelfs vanuit de Seychellen, zo'n 1.300 kilometer van de Hoorn van Afrika, stijgen nu de onbemande drones (UAV's) op. Dit geheime netwerk, zo meldde The Washington Post woensdag, maakt deel uit van een nieuwe campagne van de CIA waartoe president Obama heeft besloten.

De inzet vanaf de Seychellen van de UAV's werd in 2009 bekendgemaakt door de VS. Ze zouden vooral worden ingezet tegen piraten. Maar uit de WikiLeaks-stukken van de Amerikaanse ambassade op Mauritius blijkt dat de hypermoderne Reapers ook worden ingezet voor antiterreurmissies in de Hoorn van Afrika.

In een gesprek in 2009 met president James Michel benadrukte zaakgelastigde Virgina Blaser zelfs 'dat dit niet buiten de hoogste regeringskringen bekend mocht worden'.

Obama's antiterreurchef John Brennan benadrukte vorige week dat de VS Al Qaida overal in de wereld zullen blijven treffen. 'Wij behouden ons het recht voor eenzijdig actie te ondernemen wanneer andere regeringen niet in staat zijn, of weigeren, de nodige maatregelen te nemen', aldus Brennan.

Chinees onbemand gevechtsvliegtuig lijkt als twee druppels water op de Predator

De Chinese wapenindustrie heeft op de luchtvaartbeurs Avi Expo in Peking beelden getoond van een eigen variant van de Predator, het onbemande gevechtsvliegtuig dat de Amerikanen gebruiken in Afghanistan en Pakistan.

Volgens een westerse defensiespecialist is het de eerste keer dat een dergelijk Chinees toestel aan de buitenwereld wordt gepresenteerd. De Chinese luchtmacht toonde een testvlucht, het controlecentrum dat de machine van afstand bestuurt en het succesvol afvuren van lasergestuurde raketten op een doel op een militair oefenterrein diep in het Chinese binnenland.

De beelden waren te zien op de stand van het ontwerpbureau van de grote militaire vliegtuigfabriek in Chengdu. Bij dit defensieconcern is ook het voor de radar moeilijk waar te nemen stealthvliegtuig ontwikkeld dat eerder dit jaar werd getoond.

Volgens het ontwerpbureau is het toestel ongeveer even groot als de Predator. Het lijkt het ook als twee druppels water op de Amerikaanse machine.

De ontwikkeling van een onbemand gevechtsvliegtuig past in het streven van Peking om de strijdkrachten te moderniseren. Op termijn wil China qua militaire technologie op hetzelfde niveau komen als de VS en Rusland. Naast gevechtsvliegtuigen is de Chinese wapenindustrie ook bezig met raketten die vliegdekschepen kunnen uitschakelen, atoomduikboten en vliegdekschepen. Het eerste Chinese vliegdekschip, een aangepast Russisch schip, maakte onlangs een proefvaart.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden