nieuws Jemen

Uitruil krijgsgevangen eerste resultaat bij langverwacht vredesoverleg Jemen

De strijdende partijen in Jemen hebben een eerste resultaat geboekt bij langverwachte vredesbesprekingen. Ze zijn het donderdag in Zweden eens geworden over de ruil van krijgsgevangen. ‘Duizenden families kunnen herenigd worden’, zei VN-gezant Martin Griffiths, die beide delegaties prees. 

Een jongen in een ingestort gebouw in het verwoeste Sa'da in het noordwesten van Jemen. Beeld REUTERS

In Jemen woedt sinds 2014 een burgeroorlog die aan ten minste 10 duizend mensen het leven kostte, en een enorme humanitaire crisis heeft veroorzaakt. De internationaal gesteunde regering strijdt, in samenwerking met een coalitie onder leiding van Saoedie-Arabië, tegen Houthi-rebellen, die Iran aan hun zijde hebben. 

In Zweden zijn deze week voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog de strijdende partijen bijeen, zij het zonder hun buitenlandse ‘sponsors’. VN-functionarissen, die de gesprekken leiden, verwachten dan ook geen vrede op korte termijn. Wel hopen ze op kleine stapjes, zoals de overdracht van de havenstad Hodeida door de Houthi’s aan de VN, en de heropening van het gehavende vliegveld bij de hoofdstad Sanaa, ten behoeve van de evacuatie van zieken en gewonden.

Voedsel

Het Wereldvoedselprogramma, een VN-organisatie, kondigde donderdag aan miljoenen inwoners van Jemen in de komenden maanden aan voedsel te helpen – indien mogelijk. De VN hopen ongeveer vier miljoen mensen extra te bereiken. Momenteel weet de VN-organisatie ongeveer zeven tot acht miljoen mensen te voeden.  Ongeveer 70 procent van de 20 miljoen inwoners leeft in ‘voedselonzekerheid‘, zoals het in VN-jargon luidt. 

David Beasley, die aan het hoofd staat van het Wereldvoedselprogramma, beschuldigde met name de Houthi's ervan hulpkonvooien tegen te houden. Ook zijn er meer hulpverleners nodig, maar zij krijgen lang niet altijd de benodigde visa. In een interview met persbureau AP zei Beasley, die Jemen onlangs bezocht, dat miljoenen burgers in  een ‘wanhopige‘ toestand verkeren.

Het Internationale Rode Kruis meldde dat het toezicht zal houden op de donderdag bereikte overeenkomst over de ruil van krijgsgevangen. ‘We zijn vastbesloten om te helpen bij het vervoer en families bij elkaar te brengen‘, zei een topman van het Rode Kruis in Genève. ‘Er moet een einde komen aan de beproevingen van de bevolking’. De gevangenenruil is een ‘vertrouwenwekkende’ maatregel die beide partijen dichter bij elkaar moet brengen, in de hoop dat ze eens een alomvattend vredesakkoord sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden