Uitreiking emancipatieprijs aan Hirsi Ali uitgesteld

De uitreiking van de Harriët Freezerring aan het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali gaat vrijdag 26 november niet door, omdat de politica er om veiligheidsredenen niet bij kan zijn....

ANP

De Harriët Freezerring is de jaarlijkse emancipatieprijs van Opzij die sinds 1978 wordt uitgereikt aan een vrouw of groep vrouwen wier werk een bewustmakende of emanciperende invloed heeft. Lezeressen van Opzij hadden Hirsi Ali de prijs toegekend wegens haar inzet voor de emancipatie van vrouwen met een islamitische achtergrond.

Opzij heeft er nog aan gedacht de prijs op een geheime locatie uit te reiken en daar vervolgens opnamen van te maken. Maar ook dat bleek om veiligheidsredenen niet mogelijk. Zodra de veiligheidssituatie dat toelaat, zal de uitreiking alsnog plaatshebben.

Hirsi Ali wordt wegens aanhoudende bedreigingen sinds twee jaar bewaakt. Dat weerhoudt haar er echter niet van om zich onomwonden uit te spreken over de volgens haar achtergestelde positie van moslimvrouwen. Eind 2002 dook ze een tijd onder in de Verenigde Staten. Na terugkomst stapte ze over van de PvdA naar de VVD.

De prijs is genoemd naar de schrijfster Harriët Freezer, die tot haar dood in 1977 medewerkster was van Opzij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden