Uitmuntende koffiezaakjes in Amsterdam

Als je weet waar je zoeken moet, zijn in Amsterdam kleine maar uitmuntende koffiezaakjes te vinden.

Wineke de Boer
Black Gold. Korte Koningsstraat 13 in Amsterdam. **** Beeld
Black Gold. Korte Koningsstraat 13 in Amsterdam. ****Beeld

Er zijn van die koffiezaken die goed zijn, maar waarvan veel mensen niet door hebben hóé goed. Waar barista's hun hart en ziel leggen in de koffie die ze serveren. Die je graag vertellen wat hun favoriete koffie is en waarom, en die je advies kunnen geven als je thuis zelf aan de slag gaat.

Trakteren koffie in Oud-West is zo'n tentje dat je gemakkelijk over het hoofd ziet als je er voorbij fietst. Maar dit is, al zeker een jaar of vier, een van de beste koffiezaken van Amsterdam. Op zaterdagochtend is het een komen en gaan van buurtbewoners die hun koffie komen halen. De jongens van Trakteren staan altijd zelf achter de bar, houden eens per maand op zondagochtend een espressoproeverij en werken samen met verschillende branders. Hun huisblend komt van de Dutch Barista Coffee Company. De koffie hier is altijd goed en vaak perfect.

Vorige week ging het hier over verschillende kwaliteiten bonen. De Speciality Coffee Association keurt bonen op geur en smaak. Een team van professionele 'cuppers' (cuppen is kort gezegd het bepalen van de kwaliteit en de smaak van koffie door een aftreksel daarvan naar binnen te slurpen) analyseert de kwaliteit van een bepaalde oogst aan de hand van een protocol. Aspecten als aciditeit, nasmaak, balans en zoetheid krijgen een cijfer. Gebreken, zoals het voorkomen van een smaak die niet in koffie thuishoort (zoals 'rubber' of 'spiritus') geven minpunten. Een koffie kan maximaal 100 punten krijgen, alles wat beter dan 80 scoort krijgt het predicaat 'speciality coffee'.

Nu is dit geen beschermde naam. Zo'n honderd meter van Trakteren zit een enorme zaak waar groot op het raam staat 'Speciality Coffee Roasters Amsterdam'. Het zegt niks. De espresso is er deze ochtend in elk geval belabberd.

Trakteren koffie. J.P. Heijestraat 119 in Amsterdam. ***** Beeld
Trakteren koffie. J.P. Heijestraat 119 in Amsterdam. *****Beeld

Die van Roost aan de andere kant van de stad heeft toevallig wél een SCAE-keurmerk (E van Europe) én is lekker. Een vrij nieuwe zaak, waar goed eten en goede koffie samengaan. Hun koffie komt van een van de kleinste branderijen van Amsterdam, Sweet Cup, die al jaren uitblinkt in bonen van een hoge kwaliteit. Roost serveert espresso uit Honduras, een koffie met genoeg body voor bij de heerlijke taarten. Bij Roost is de koffie eigenlijk bijna altijd goed.

De laatste in deze reeks kleine en uitmuntende zaken in Amsterdam is Black Gold. Gespecialiseerd in zwarte muziek op vinyl en in koffie. De koffie komt van White Label, een vrij jonge branderij-koffiebar in Amsterdam-West. Sinds kort heeft Black Gold een tweede molen staan om een extra espresso te kunnen aanbieden. Ik krijg een Ethiopische sidamo. Voorbereid op veel fruitigheid en weinig body, raak ik even de draad kwijt. Dit is andere koffie. Fruitig, maar ook een ronde en volle smaak, met kaneeltonen.

Wauw.

Roost, Camperstraat 36 in Amsterdam. **** Beeld Rechtenvrij
Roost, Camperstraat 36 in Amsterdam. ****Beeld Rechtenvrij
null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden