Uitmarkt op zoek naar nieuw jong publiek

Meer dance, meer multimedia en meer wereldmuziek: ook de Uitmarkt ontkomt er niet aan. Met vierhonderd voorstellingen op het Museumplein, het Leidseplein en het Max Euweplein richt het jaarlijkse evenement zich behalve op de trouwe literatuur-, dans-, en theaterliefhebbers op een jong, nieuw publiek....

Van onze verslaggeefster

De organisatie van de Uitmarkt wil nog steeds dat bezoekers kennismaken met andere genres dan ze gewend zijn. Ze hoopt bijvoorbeeld dat mensen na een klassiek concert met rap in aanraking komen of dat toneelliefhebbers onderweg opkijken van de dance waar ze langslopen. Toch worden de genres dit jaar bijeen gehouden op de binnenlocaties, zodat 'mensen beter de weg kunnen vinden'. Zo zullen de meeste dansvoorstellingen plaatsvinden in de grote zaal van de Stadsschouwburg en wordt de boekenmarkt gehouden aan de Paulus Potterweg.

Wie een gevarieerd programma wil zien zonder veel te lopen, moet naar het Museumplein. Daar staan alle buitenpodia, dit jaar zeven. Met cabaret, musical, surfmuziek, rap en Portugese fado zullen Paul de Leeuw en zijn gasten daar de opening van de Uitmarkt verzorgen. Na optredens van bands als The Postmen wordt de openingsavond afgesloten door New Cool Collective en vj Eboman die met elektrodes aan zijn lichaam de beelden zal manipuleren bij het geluid van de jazz-bigband.

Meer multimedia technieken zijn te zien in de Melkweg, waar twee video-instituten een presentatie van ontwikkelingen in de mediakunst geven. Het theater is dit jaar een verzamelplaats van nieuwere genres: zaterdag treedt de raï-formatie Soudfa er op.

Met Sjostakovitsj' klassiekere, maar zeker niet minder spectaculaire Vijfde Symphonie zullen Valeri Gergjev en het Rotterdams Philharmonisch Orkest de markt officieel afsluiten.

De Poolse dirigent is in Nederland om álle soorten werk die Sjostakovitsj maakte (naast symphoniën schreef hij muziek voor film, jazzsuites en strijkkwartetten) met het Rotterdams Philharmonisch orkest tot hun recht te laten komen. Het concert op het Museumplein is zijn eerste kans daartoe.

Uitmarkt, 24 t/m 26 augustus, Amsterdam. Vanaf 23 augustus is het complete programma te vinden op www.uitmarkt.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden