Uitlevering online drugshandelaar toegestaan

De 44-jarige Nederlander Marc Willems mag van de rechtbank in Den Haag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Amerikanen verdenken Willems ervan dat hij op grote schaal onder meer LSD en wiet via internet heeft verkocht.

Beeld anp

De Nederlander heeft zijn uitlevering via een kort geding proberen te voorkomen. In de VS riskeert hij een levenslange gevangenisstraf. De Amerikanen willen hem in Los Angeles voor de rechter brengen.

DEA-undercovers bestelden bij Nederlander
Willems protesteert tegen het feit dat de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) pseudokopers heeft ingezet zonder Nederlandse toestemming. Undercovers van de DEA bestelden vanuit de VS in Nederland drugs en betaalden daar ook voor. Willems is door de DEA uitgelokt en heeft bovendien vanuit Nederland gehandeld, zo heeft zijn advocaat Bart Stapert betoogd.

'Ontoelaatbaar'
Dit alles maakt de uitlevering volgens Stapert ontoelaatbaar. De uitspraak in het kort geding is een vrijbrief voor Amerikaanse agenten om in Nederland naar believen hun gang te gaan, meent de raadsman.

Volgens Stapert verwijst de Nederlandse rechter Willems door naar zijn Amerikaanse collega: als hij wil klagen over onrechtmatig politieoptreden, moet hij dat daar maar doen. Daar krijgt als buitenlander nauwelijks de kans voor, stelt Stapert, omdat de Amerikaanse Grondwet maar in beperkte mate voor hem geldt.

Vast sinds 2012
Marc Willems zit sinds april 2012 vast. Het onderzoek tegen hem liep al sinds 2009. Stapert heeft diverse malen met de Amerikaanse aanklager onderhandeld, maar tot een vergelijk is het niet gekomen. Een proces wordt hierdoor onontkoombaar. In Nederland heeft justitie niets tegen Willems ondernomen; hij is niet eerder veroordeeld in verband met drugshandel.

Advocaat gaat naar Europese hof
Volgens de rechter is er geen nieuwe informatie op tafel gekomen op basis waarvan hij de uitlevering zou moeten verbieden.

Stapert zal de zaak voorleggen aan het Europese hof, in een ultieme poging de uitlevering te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden