'Uitlevering moet kritischer bekeken'

Nederlandse rechters moeten zorgvuldiger omgaan met uitleveringsverzoeken uit het buitenland. Ze moeten zich coulanter opstellen tegenover Nederlanders en hen beschermen tegen de vaak langdurige voorarresten en hogere straffen die zulke uitleveringen met zich meebrengen....

Van onze verslaggever

De Zweden verdenken de 22-jarige Nederlander Maarten B. ervan een agent met een stok te hebben geslagen tijdens de Eurotop in juni 2001 in Gothenburg. Ook wordt hij verdacht van 'gewelddadig oproer' tijdens de top.

Maarten was de nacht voor de top in de Zweedse stad aangekomen en had een slaapplaats gevonden in een door de gemeente toegewezen school. Deze werd op de dag van de top, 14 juni, omsingeld door de politie. Na enkele uren werden alle aanwezige antiglobalisten (meer dan vijfhonderd) gearresteerd. Ook Maarten werd op onduidelijke gronden gearresteerd en teruggestuurd naar Nederland.

Ongeveer vier maanden later kreeg hij bericht dat hij internationaal werd gezocht. De Amsterdammer zou met een grote stok op een container zijn geklommen en een agent herhaaldelijk hard op de achterkant van zijn hoofd hebben geslagen.

Maarten ontkent dit. Uit videobeelden die hij heeft verzameld, zou duidelijk blijken dat hij alleen bezig was om andere demonstranten op de container te helpen. Ook zouden het slachtoffer en de agenten die Maarten arresteerden tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd over wie de klappen had uitgedeeld.

Volgens advocaat Koppe is de zaak nauwelijks onderbouwd. Hij wil dat de Amsterdamse rechtbank eerst meer informatie aan de Zweden vraagt over de verdenking en de bijbehorende bewijzen. Vooral nu Amnesty International en een door de Zweedse overheid ingestelde commissie hebben geconcludeerd dat de in Zweden gevoerde processen tegen andere verdachten van oproer tijdens de top in Gothenburg omstreden zijn.

Zo zouden er voor Zweedse begrippen ongebruikelijke hoge straffen zijn uitgedeeld, terwijl het bewijs erg mager was. Ook zou er aantoonbaar met het bewijs zijn geknoeid en zou de Zweedse politie tijdens de top buitensporig geweld hebben gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden