Uitleggen

De campagneleider van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart aanstaande heet Herbert-Jan Hiep...

Dat las ik zaterdag in NRC Handelsblad, waar ze de partijen alvastwaren langs geweest om te horen hoe ze de boel gingen aanpakken.

Zo blijken de Gideonsresten van Boris Dittrich o.a. de boer op tewillen gaan met een antwoord op de vraag waarom ze indertijd eigenlijk zijntoegetreden tot een coalitie met het CDA en de VVD. 'Dat willen we scherperuitleggen', had Hiep verklaard.

Maar moet dat? Volgens mij wisten we dat al. Dat was toch om dealoude kroonjuwelen verzilverd te krijgen, liefst precies op de dag dat departij (hiep, hiep, hoera) haar veertigste verjaardag zou vieren? Datverklaarde voor mij ook het bericht dat bestuurlijk vernieuwer AlexanderPechtold op afroep beschikbaar was voor alle afdelingen die een debat vanplan zijn.

Zou dat laatste trouwens betekenen dat de minister zich inmiddels metopgeheven hoofd aan de achterban durft te vertonen omdat hij de buit optijd binnen heeft gehaald? Dan moet hij de afgelopen maanden heelstilletjes aan het werk zijn geweest. Want had u sinds juni vorig jaar nogiets gehoord van zijn burgerraad? Van de verschillende soorten referendawaarover hij van Balkenende mocht nadenken? Van de verlaging van devoorkeursstemmendrempel? Van de denktank van jongeren, wetenschappers enjournalisten die als een Nationale Conventie de blits zou maken?

Ik niet.

Het kunnen opzienbarende maanden worden. Pechtold moet in deministerraad, samen met Brinkhorst, eerst nog door een massagebehandelingheen aan het eind waarvan de twee hun aanvankelijke vergissing toegeven,en alsnog instemmen met een troepenzending naar Afghanistan.

Op een nieuwjaarsreceptie in Amsterdam verklaarde het kereltjegisteren weliswaar dat hij zich niet zal laten kisten, maar met zijn typeheldhaftigheid weet je het natuurlijk nooit.

Zwichten ze, dan heeft Hiep een hoop uit te leggen. Houden ze samenmet de fractie hun poot stijf, dan valt het kabinet, en is er des te meeruitleg nodig. Want waarom zou D66 vanwege een voor de oorlog tegen hetterrorisme onontbeerlijke missie, een geliefde coalitie opblazen waar zedrie jaar lang principieel en loyaal achter hebben gestaan?

Maar ook als ze allemaal capituleren, waar ik wel enig vergif op wilinnemen, zal Pechtold op spreekbeurten in Meppel en Middelharnis moeilijkkunnen doen of z'n neus bloedt. Het uitleggen zal er alleen maaringewikkelder op worden.

Voorlopig dus weinig nachtrust voor Hiep, aan wie tenslotte eenstrategie is toevertrouwd die per dag aanpassing vergt.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de lopende speerpuntendie in de campagne toch zeker ook aan de orde moeten komen.

Neem het onderwijs, waarvoor Dittrich in het paasakkoord van 2005 nogeen dik half miljard wisselgeld in de wacht zou hebben gesleept. Niemandweet wat mevrouw Van der Hoeven met dat geld heeft gedaan, maar aan deopleiding van competente schoolmeesters blijkt het in ieder geval nietbesteed.

Gelezen over Lelystad? Dat was jarenlang onder leiding van debetreurde Hans Gruyters (als je Maxime Verhagen een hand hebt gegeven, teldan na afloop je vingers nog even na) een modale D66-gemeente.

Maar de openbare scholengemeenschap De Rietlanden wil daar straks dekindertjes onder begeleiding drie maal daags laten mediteren 'volgens demethode van de Indiase goeroe Maharishi Mahash Yogi'.

Getverderrie.

Maar los daarvan. Is het ons, gezien de voortschrijdendeimbecilisering van het Nederlandse volk, niet geraden om debasisschoolleerling élk beschikbaar uur van het etmaal volgens de methodevan Ligthart en Scheepstra te laten mediteren over rekenen, taal,aardrijkskunde en geschiedenis?

Niet alleen de Lelystadse medezeggenschapsraad evenwel, ook deonderwijsinspectie schijnt, god betere 't, akkoord te zijn gegaan met hetvoornemen.

Dat krijgt Hiep vóór 7 maart allemaal nooit uitgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden