Uitkijklijst Tips van onze recensenten

35 cultuurevenementen waar we ons dit seizoen op kunnen verheugen volgens de Volkskrantspecialisten.

DESIGN - 1

We own the city, Arcam, Amsterdam, 24-8 t/m 6-10.

Lidewij Edelkoort zei het zelf in Zomergasten: het einde van het Ik-tijdperk vloeit over in een nieuwe gemeenschapszin met behoud van individualiteit - of iets dergelijks. Zelden zal haar gelijk zo snel zijn bevestigd als met de expositie We own the city, die vandaag opent in het Amsterdamse architectuurcentrum Arcam. De economische crisis biedt kansen voor burgerinitiatieven, zoals stadslandbouw, informele sportaccommodaties als een wielzeilpark en zelfbouwkavels voor particulieren. Fotograaf Marten van Wijk heeft een tiental van deze particuliere projecten vastgelegd, wat een actueel tijdsdocument van Amsterdam in de crisisjaren oplevert.

JJ

2

FOTOGRAFIE

Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie: Terra Cognita, 2-9 t/m 9-10 op verschillende locaties in Heerenveen.

De natuur schijnt goed voor je te zijn. Het kijken naar kunst ook. Laat de Noorderlicht Fotomanifestatie die twee dit jaar nu eens combineren. Terra Cognita onderzoekt met het werk van 115 fotografen de relatie tussen mens en natuur. Hoofdlocatie is Museum Belvédère in Heerenveen, gelegen in Museumpark Landgoed Oranjewoud. Een deel van de tentoonstelling is buiten. Tussen het groen. Tel uit je winst.

MB

3

ARCHITECTUUR

Louis Kahn, The Power of Architecture, Nederlands Architectuurinstituut, 8-9 t/m 6-1.

Het architectuurseizoen begint goed met deze grote tentoonstelling. 'Loflied op de schoonheid, kracht en troost die goede architectuur kan bieden.' Nu, dergelijke inspiratie kan de architectuur in deze moeilijke tijden wel gebruiken. Daarbij is dit de kans om het werk van een van de grootste architecten van de 20ste eeuw van dichtbij te bekijken - Kahn bouwde nooit iets in Europa. Niettemin is de invloed van zijn werk tot op de dag van vandaag zichtbaar.

KH

4

FOTOGRAFIE

BredaPhoto international photo festival: Homo Empathicus, 13-9 t/m 21-10 op verschillende locaties in Breda.

Wie tussen de pessimistische crisisbuien door wel weer eens wat zonnestralen wil vangen, doet er goed aan naar Breda af te reizen. Het tweejaarlijkse fotofestival aldaar gaat op zoek naar nieuw optimisme. De deelnemende fotografen richten zich in hun werk op empathie en betrokkenheid. Die gevoelens bestaan dus nog wel degelijk.

MB

5

FOTOGRAFIE

Talents 29. This is Willem. Willem Popelier / Katja Müller-Helle, 15 september t/m 27 november in C/O Berlin, Berlijn. www.co-berlin.info

Nog net geen 30 en toch al genoeg werk gemaakt om een solo-expositie in een gerenommeerd Berlijns foto-instituut te krijgen: de Nederlandse Willem Popelier is iemand om in de gaten te houden. In C/O Berlin toont hij vijf series, waaronder de recente Obscured Classified Document, over de dood van Osama Bin Laden en de afwezigheid van fotografisch 'bewijs'.

MB

6

ARCHITECTUUR

Kamermaker van DUS, vanaf 16-9, dusarchitects.com.

16 september is de lancering van De Kamermaker, 's werelds eerste verplaatsbare paviljoen dat complete kamers van kunststof (op basis van maïs) kan 3D-printen. Dat wil zeggen: interieurs tot 2x2x3,5 meter. Desondanks zou dit project van het jonge Amsterdamse DUS architects een kleine revolutie kunnen ontketenen in de architectuur. De Kamermaker is vijf dagen per week te zien in de voortuin van DUS. Na een testfase wordt de eerste complete kamer verwacht in de herfst. Vanaf 2013 gaat de Kamermaker op tournee.

KH

7

Dans

Nicole Buetler, Antigone, vanaf 18-9, eerst Frascati Amsterdam, daarna tournee.

Nicole Beutler is een van de opvallendste choreografen in de eigentijdse dans. Een van haar fascinaties is het nieuw leven inblazen van oud werk. Zo ging ze eerder haar eigen gang met de balletklassieker Les Sylphides en bracht ze stukken van de postmoderne danstycoon Lucinda Childs opnieuw uit. Voor het repertoirestuk Antigone, een Griekse tragedie van Sophocles, werkt ze samen met de fantasievolle Ulrike Quade, die mensen en poppen als elkaars gelijken regisseert. Bij Antigone, een stuk over vrije, individuele keuze, laat zij zich inspireren door het Japanse Bunraku poppentheater.

MvdL

8

musical

Aspects of Love, Andrew Lloyd Webber, tournee vanaf 22-9 (musicals.nl).

Na het grootschalige musicalgeweld met onder meer Cats, Evita en Phantom of the Opera, nam Andrew Lloyd Webber in 1989 gas terug met de fijnzinnige kamermusical Aspects of Love naar de gelijknamige roman van David Garnett, over de kunst van het liefhebben en het liefhebben van de kunst. Lof voor Joop van den Ende dat hij het aandurft om deze broze musical eindelijk naar Nederland te halen. Ernst Daniël Smid, René van Kooten en Lone van Roosendaal spelen de hoofdrollen in het verhaal over vijf mensen, drie generaties en zes liefdesverhoudingen.

PvdH

9

BEELDENDE KUNST

Rafaël, Teylers Museum, Haarlem. 28-9 t/m 6-1.

Het werd tijd, maar het is toch pas voor de eerste keer: een tentoonstelling van Rafaël in Nederland. Met Leonardo da Vinci en Michelangelo behoort de jong gestorven schilder en tekenaar tot de top 3 van de belangrijkste renaissancekunstenaars. Rafaël (1483-1520) dankt zijn beroemdheid aan de Stanze, de frescoschilderingen in de privévertrekken van de paus in Rome en zijn vele (volgens sommigen wat poezelige) schilderijen van Maria met het kindeke Jezus. Een oeuvre dat soms doet vergeten dat Rafaël een meer dan begenadigd tekenaar was. Op de tentoonstelling in het Teylers Museum zullen negentig tekeningen van hem en zijn leerlingen te zien zijn, aangevuld met enkele schilderijen. Deels afkomstig uit het Museum Albertina in Wenen, deels uit eigen collectie. Teylers bezit maar liefst 21 tekeningen van Rafaël en zijn werkplaats. Onlangs werden nog drie nieuwe exemplaren in de verzameling van het Haarlemse museum aan hem toegeschreven.

RP

10

KLASSIEKE MUZIEK

Nationale Reisopera, Der Ring des Nibelungen, 30-9 t/m 15-10, Wilminktheater, Enschede.

Toen de Nationale Reisopera drie jaar geleden begon aan een eigen enscenering van Der Ring des Nibelungen leek het alsof het gezelschap zich zou vertillen aan Richard Wagners vierdelige epos over goden en reuzen, rijndochters en Walküren. Tegenwoordig weten we hoe geweldig dit waagstuk heeft uitgepakt. Zonder immense budgetten, zonder overdonderende decors, zonder ronkende solistennamen laat de Reisopera nu al seizoenen achtereen zien dat Richard Wagners kolossale vierluik ook gedijt bij inventieve eenvoud. Dirigent Ed Spanjaard heeft bewezen dat het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten de spanning kunnen opdrijven zonder het volume te laten ontploffen. Met de laatste aflevering Götterdämmerung, opnieuw in een regie van Anthony McDonald, stort niet alleen Wagners godenwereld in elkaar maar moet de Reisopera ook afscheid nemen als zelfstandig productiehuis.

BL

11

BEELDENDE KUNST

Marc Bijl, Groninger Museum. 6-10 t/m 30-4.

Hij fouilleerde tasjes van oude dames in de Berlijnse metro, besmeurde een (namaak)stoel van Gerrit Rietveld met dikke zwarte verf, liet zijn naam achter op billboards van bedrijven, plaatste een betonnen Nike-logo op de Alexanderplatz en schilderde de Hollandse leeuw op oranje vuilniswagens. Nee, feelgoodkunst kun je het werk van de in Berlijn wonende, Nederlandse kunstenaar Marc Bijl niet noemen, eerder feel bad. Op het anarchistische af. Bijl omarmt een guerrilla-achtige methodiek en ontleent veel van zijn werk aan de punk- en gothic-cultuur. Zijn schilderingen, tags, teksten en beelden kunnen overal opduiken, maar zijn altijd herkenbaar aan een sinistere uitvoering en duistere thematiek. Kortom, een goede reden om in het intens vrolijke Groninger Museum een overzichtstentoonstelling van hem te organiseren.

RP

12

FOTOGRAFIE

William Klein / Daido Moriyama, 10-10 t/m 13-1 in Tate Modern, Londen.

Wie de foto's van de illustere Japanse fotograaf Daido Moriyama kort geleden zag bij Reflex Gallery in Amsterdam, heeft ongetwijfeld nog meer zin gekregen om in oktober af te reizen naar Londen. Tate Modern brengt een overzicht van Moriyama, en dat niet alleen. Het museum combineert Moriyama's werk met dat van de beroemde Amerikaanse fotograaf en filmmaker William Klein, en onderzoekt hun fotografische relatie.

MB

13

THEATER

Tramlijn Begeerte van Tennessee Williams door Toneelgroep Oostpool, regie Marcus Azzini, van 13-10 t/m 15-12.

'Wie u ook moge zijn... op de vriendelijkheid van vreemden heb ik mij altijd kunnen verlaten.' Dat is de laatste zin van Blanche Dubois, hoofdpersonage in dit modern-klassieke toneelstuk over een vrouw die zich een andere identiteit aanmeet om het gruwelijke leven de baas te blijven. Het lukt haar uiteindelijk niet. Maria Kraakman is Blanche. Spannend.

HJ

14

POPMUZIEK

Erased Tapes 5th Anniversary Tour

15-10, Paradiso, Amsterdam.

Het Berlijnse platenlabel Erased Tapes brengt droommuziek uit die zweeft tussen pop en klassiek. Romantische ambient, soms nauwelijks hoorbare, minimale piano naast elektronische geluidsgolven, oftewel: baarmoedermuziek. Het vijfjarige jubileum wordt gevierd in Paradiso, met optredens van de pianist Nils Frahm, de IJslander Ólafur Arnalds en het duo A Winged Victory for the Sullen. Wakker blijven, en ga voor die totale ontspanning.

RvG

15

DESIGN

Dutch Design Week, 20 t/m 28-10, Eindhoven.

Het onbetwiste hoogtepunt op de Nederlandse designkalender. Elk jaar weer groter en beter. Publiekstrekker van deze tien dagende durende week is de Graduation Show van de Design Academy. Verwacht mooie en handige producten maar ook onpraktische en kunstzinnige objecten van de jongste lichting ontwerpers. Wat op voorhand al rondzoemt is de meubelcollectie van de pas afgestudeerde Tuomas Markunpoika Tolvanen. Over afgedankte kasten en stoelen spant de Finse ontwerper een net van stalen ringen; wanneer deze meubels worden weggebrand resteert van iconische meubels als een kabinetkast of Queen Victoria-eetstoel alleen nog een fragiele outline van geschroeid staal.

www.dutchdesignweek.nl

JJ

16

THEATER

Hetty & George van en door Female Economy, Adelheid Roosen en George Groot, van 23-10 t/m 18-11.

'Een openbare zoektocht naar helderheid.' Dus geen vermomming, andere identiteit, vluchtheuvel of schuilkelders in deze nieuwe theaterontmoeting tussen Roosen en Groot. Na Tergend langzaam wakker worden en In de schaduw van de zon staan beiden opnieuw voornamelijk als zichzelf op het podium, maar zij zullen het theatrale effect niet schuwen. Vind ik leuk.

HJ

17

POPMUZIEK

Habib Koité & Eric Bibb

7 en 8-11, Rasa Utrecht,. 27-11 Oosterpoort Groningen, 28-11 Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven.

Hoe de Malinese blues zich nu echt verhoudt tot de Amerikaanse, gaan we horen bij de concertreeks Brothers in Bamako, begin en eind november. De in New York geboren maar vanuit Helsinki opererende folk- en blueszanger en gitarist Eric Bibb treedt aan naast de al net zo ontspannen zingende Malinese ster Habib Koité, en het moet toch raar lopen willen we hier de blues niet voelen tot diep in onze vezels.

RvG

Met bijdragen van Bor Beekman, Merel Bem, Robert van Gijssel, Patrick van den Hanenberg, Kirsten Hannema, Hein Janssen, Jeroen Junte, Mirjam van der Linden, Biëlla Luttmer, Rutger Pontzen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden