Uitkeringstopman stapt plotseling op

Joop van Lunteren, de topman van de nationale WW- en WAO-uitkeringsinstantie, is plotseling, 'om persoonlijke redenen', opgestapt. Hij wordt voorlopig opgevolgd door A....

Met Van Lunteren stapt de laatste buitenstaander op die de reorganisatie van de uitvoering van de sociale zekerheid leidde. Eerder vertrok voormalig topambtenaar K. Richelle naar een post bij de Europese Unie in Brussel.

De fusie van de vijf uitvoerders van de werkloosheidswet en de arbeidsongeschiktheidswet (GAK, SFB, Guo, Cadans en Uszo) tot Uitvoeringsinstelling Werknemersverzekeringen, UWV, is nu vrijwel volledig in handen van bestuurders van de fuserende instellingen. Dat geldt ook voor de inrichting van de ruim honderd Centra voor Werk en Inkomen.

Van Lunteren werkte dertig jaar bij de Belastingdienst voor zijn benoeming vorig jaar tot topman van de UWV. In 1985 was hij bij de dienst opgeklommen tot plaatsvervangend directeur-generaal, zeven jaar geleden werd hij er eerste man. In die functies was hij nauw betrokken bij de reorganisatie van de dienst onder de slogan 'leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker'.

Het vertrek van Van Lunteren is ingegeven door persoonlijke omstandigheden. De laatste maanden moest Van Lunteren herhaaldelijk ziekteverlof nemen. Dan nam Dümig zijn taken al waar.

Net voor het formele vertrek van Van Lunteren is het sociaal plan voor de fusie afgesloten. Het plan geldt voor vier jaar en negen maanden, ofwel tot januari 2006. Het regelt een inspanningsverplichting voor de werkgever om gedwongen ontslagen te voorkomen. Hoe ouder de werknemer, hoe langer de zoektermijn voor ander passend werk.

De circa twintigduizend werknemers krijgen een inkomensgarantie. Dat betekent dat zij hun inkomen en periodieken houden, ook als zij een andere functie krijgen met een lager inkomen.

Daarnaast zijn afspraken gemaakt over onkostenvergoedingen voor verhuizing en reiskosten. Die zijn nodig omdat de werkplek van een groot aantal werknemers zal verhuizen door de samenvoeging van kantoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden