Uitkeringsstop na check waterverbruik

In de Brabantse gemeenten Cuijk, Grave en Mill zijn onlangs bijstandsuitkeringen stopgezet of verlaagd na een onderzoek naar het waterverbruik van uitkeringstrekkers.

AMSTERDAM - De Intergemeentelijke Sociale Dienst vergeleek afgelopen half jaar het waterverbruik van 492 adressen met de gegevens van bewoning die stond geregistreerd in de gemeentelijke basisadministratie. Als een huishouden heel weinig of juist veel meer water verbruikt dan op basis van het aantal ingeschreven personen mag worden verwacht, versterkt dat het vermoeden van bijstandsfraude.


Van de 492 adressen die in samenwerking met Brabant Water werden nagetrokken, zijn vijf woonsituaties in Cuijk en één in Grave aan een diepgravender onderzoek onderworpen. Een bijstandsuitkering werd beëindigd en een uitkering verlaagd. Eén onderzoek loopt nog, op de andere drie adressen bleek niets aan de hand.


Het is niet geheel nieuw dat uitkeringsfraude wordt opgespoord aan de hand van waterverbruik. In 2004 vond voor het eerst een zogenoemd Waterproof-project plaats in Overijssel. Het College Bescherming Persoonsgegevens oordeelde in 2007 echter dat de methode niet strookte met de privacywetgeving en de werkwijze raakte in onbruik. In 2010 oordeelde de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, dat bestandskoppeling tussen adressen van uitkeringsgerechtigden en watergebruik wel is toegestaan.


Het ligt voor de hand dat het analyseren van watergegevens in de toekomst vaker gaat worden toegepast bij het bestrijden van fraude. Er is een wetswijziging in de maak die regelt dat niet alleen gemeenten, maar ook het UWV en de Sociale Verzekeringsbank - die AOW en kinderbijslag uitbetaalt - straks gebruik mogen maken van de gegevens van nutsbedrijven. Volgens het wetsvoorstel is het aannemelijk dat bij een watergebruik van minder dan 5 kubieke meter per jaar sprake is van een feitelijk niet-bewoond adres 'en daardoor mogelijk van verzwegen samenwoning elders, met uitkeringsfraude en huurtoeslagfraude als gevolg'. Een zeer hoog waterverbruik (meer dan 70 kubieke meter per jaar) duidt juist op bewoning door meerdere personen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden