UITHUIZEN

Dertig bouwvakkers kunnen er in een van de bouwliften in de 110 meter hoge in aanbouw zijnde RWE-kolencentrale in de Eemshaven. De liftboys van werkleerbedrijf Ability in Uithuizen leiden alles in goede banen: gereedschap en bouwmaterialen in de lift, (Poolse) bouwvakkers erbij, en iedereen er met de juiste spullen op de juiste verdieping weer uit. De liftboys, 25 in totaal, doen op deze manier basale werkervaring op. Van op tijd komen en op zaterdag werken tot en met het voorkomen van ongelukken.


Als de kolencentrale eind volgend jaar klaar is, wordt hij het werkterrein van hoogopgeleide procesoperators uit de stad Groningen, zijn de bouwvakkers vertrokken naar de volgende bouwplaats, en zijn de liftboys overbodig. Zie hier in een notendop de problemen aan de onderkant van de arbeidsmarkt in Noord-Groningen.


In Noord-Groningen (gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond, totaal 50 duizend inwoners) vallen 2.250 mensen onder de nieuwe wet Werken naar Vermogen. Voor 1.200 van hen moet een baan worden gevonden op de reguliere arbeidsmarkt. Wie nog niet geschikt is, kan een opleiding volgen. Wie dat niet kan, moet gaan klussen in wijk of buurt.


Een uitdaging, erkent Lex van Geffen, directeur van Ability, met vijfhonderd mensen de grootste werkgever in de regio. Zijn mensen werken in de techniek, assemblage, groenvoorziening, schoonmaak, catering en postbezorging. Ongeveer 85 werknemers, ook de liftboys, zijn gedetacheerd bij bedrijven.


De Noord-Groningse bedrijven hebben gemiddeld drie werknemers. Een regio met 'een fragiele economische structuur', noemt Van Geffen het. 'Reken maar uit. Er zijn 3.600 bedrijven met in totaal 12 duizend werknemers. Wij hebben 1.200 werkplekken nodig. Dat betekent dat een op de drie bedrijven een baan moet bieden voor iemand uit de Wajong, bijstand of sociale werkvoorziening.'


Laat duidelijk zijn, Van Geffen is voorstander van de nieuwe wet. Want de basisgedachte deugt: iedereen zo veel mogelijk een gewone baan. Het venijn zit hem in de bezuinigingen en het gebrek aan werkgelegenheid.


'De gemeenten moeten de tekorten van het Rijk opvangen', zegt Marja Eikenaar, teamleider Sociale Zaken van de gemeente Eemsmond. 'Werkgevers zijn bereid mensen in dienst te nemen die door een handicap minder presteren, maar ze willen er niet de verantwoordelijkheid voor dragen.'


Dat erkent ook Lambert Zwiers, directeur van VNO-NCW Noord. 'We kunnen de mensen niet aan hun lot overlaten, maar een ondernemer is geen sociale instelling. Er zal maatwerk moeten worden geleverd. Laat iemand eerst werkervaring opdoen. Dan kan iemand gedetacheerd worden. Als dat ook goed bevalt, kunnen we een contract aanbieden.'


De gemeenten en Ability sprokkelen de banen bij elkaar. Bij een taxibedrijf, de politie, bouwbedrijven, supermarkten, zorginstellingen en de Groninger borgen. 'We zoeken eenvoudig werk, want daar gaat het om', zegt Ernst Ottens, hoofd Sociale Zaken van Bedum, De Marne en Winsum. 'Werkgevers met vacatures proberen we over te halen van het eenvoudige werk een aparte functie te maken. Dat kan soms, zodat bijvoorbeeld de eigenaar van een klein bedrijf meer tijd kan besteden aan leidinggeven.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.