Uithuilen en snel opnieuw beginnen

Tijdens het Europese kampioenschap voor landenteams op Tenerife is er de afgelopen dagen niet alleen veel gespeeld, maar ook veel gesproken....

Een door de spelers toegejuicht maar helaas tot op dit moment nog niet door de officials geaccepteerd idee is het EK in twee groepen te spelen. Een A-groep met zestien toplanden en een tweede poule waarin de overige landen strijden voor promotie naar de hoogste groep. In elke ronde acht gelijkwaardige en boeiende wedstrijden. Tot en met de laatste kaart interessant, mede omdat de nummers vijftien en zestien van het A-eindklassement naar de B-groep afdalen.

Ook de rol van de het bridge als olympische sport verdient meer herlderheid. Bestuurders vinden dat prachtig maar onder de spelers heerst de nodige scepsis. In de week voorafgaand aan de winterspelen in Lake Placid (2002) is er een demonstratietoernooi. José Damiani, voorzitter van de World Bridge Federation, weet echter nog niet hoeveel landen zullen deelnemen.

Zelfs niet of de Europees kampioen van Tenerife een uitnodiging ontvangt. Ook over de toekomst van bridge als olympische sport kon of wilde hij niet veel kwijt. Vrijwel iedereen bij het EK aanwezig hoopt op het doorgaan van de traditionele Olympiade in 2004 met de deelname 104 van de bij de aangesloten WBF landen. Een mega-evenement met de opwindende knock-out in de finale als hoogtepunt.

Het weinig succesvolle optreden van het Nederlandse team bleef een voortdurend punt van discussie. Wat gebeurt er met de opzet van de kernploeg en de selectie van het EK-team? De positie van bondscoach is vacant. Berry Westra, door de NBB voor het lastige baantje gepolst, prefereert zelf te spelen.

Op Tenerife bleek dat er hard gewerkt moet worden om de aansluiting met de internationale top te volbrengen. Uithuilen en snel opnieuw beginnen. Anders zal het resultaat op het volgende EK, over twaalf maanden in Salsmaggiore, wederom teleurstellend zijn.

In diagram 1 bleef Nederland fortuinlijk aan de goede kant van de score.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- 2* pas

2* 2* pas 4*

5* pas 5* pas

pas pas -- --

De Duitse oost opende met een uiterst marginale Precisie 2*-opening. Het 2*-antwoord betekende een hartenkleur. Louk Verhees volgde 2* door Jan Jansma naar de manche verhoogd. West introduceerde zijn tweede kleur met 5* waarna oost voorkeur gaf voor harten.

Zuid kwam uit met schoppen, getroefd in west. Ruiten aas en een kleine ruiten getroefd in oost. De leider speelde *A door zuid impulsief getroefd, beter was het een schoppen af te gooien. Schoppen na getroefd in west. Ruiten getroefd met *9, harten aas, een schoppen getroefd, *H en elf slagen voor +450 voor Duitsland. Op de andere tafel een slim doublet van Anton Maas als oost.

west noord oost zuid

-- -- pas 2*

4* 4* dbl pas

pas 5* dbl pas

pas pas -- --

Een normale pas door oost en een tweede hyperagressieve opening door Duitsland: 2*, zwak in een hoge kleur. West, Vincent Ramondt, gaf met 4* een *+*-tweekleurenspel aan waarna noord met 4* oost met een probleem opzadelde. Zelf 5* bieden of tegenspelen? Maas besloot tot een snel doublet waarna groot verlies dreigde, 4* zit erin. Noord vertrouwde zijn eigen bieden niet, vluchtte naar 5* en een smakelijk doublet door oost. Het is een raadsel waarom zuid niet naar schoppen terugkeerde; 5* gaat met een rode uitkomst één down maar is nog altijd een goed redbod met 5* op de andere tafel gemaakt. Het onooglijke 5*-contract ging zes down en +1400 voor Nederland.

Huiveringwekkende gebeurtenissen op dit spel in alle wedstrijden. Denemarken bereikte zowel in noord-zuid als oost-west een klein slem. Oost doubleerde 6* en meende daartegen met *A te moeten uitkomen. De leider troefde, haalde de troeven en gooide op *HVB de drie harten van zuid weg voor +1210. Het Deense oost-west paar copieerde dit resultaat! Het eindcontract op de andere tafel luidde 6*-gedoubleerd te spelen door oost. Zuid kwam uit met een kleine ruiten, die de leider door liet lopen naar *10. Schoppen getroefd in west en een kleine ruiten getroefd in oost met *8. Harten aas en harten naar de boer. Met *H troef vrouw van zuid opgehaald voor twaalf slagen en eveneens +1210.

De Liechtensteinse leider in diagram 2 toonde grote verbeeldingskracht in een fraai klein slem in harten.

Zie diagram 2

West kwam tegen 6* uit met *A, getroefd in zuid. Voor het winnende speelplan is de plaats van *H van cruciaal belang. Met die kaart in oost is schoppen naar het aas en een kleine schoppen uit de dummy winnend. De drie ruiten van noord verdwijnen op *VB6 van zuid en de verliezende ruiten van zuid kan in de dummy getroefd worden. De leider koos in de praktijk voor *H in west. Na twee keer troef speelde hij *V voor: *H en het aas. Schoppen naar de boer bracht het vervelende vijf-een zitsel bekend. Zuid troefde een schoppen. Daarna kwam *H in het spel. Een ruiten naar *V zorgt voor de twaalfde slag met *H in oost. De leider bedacht een manier om met *H in west het slem te maken. Klaveren getroefd, schoppen getroefd, klaveren getroefd en de laatste troef gespeeld. Een eindspel met drie kaarten. West hield twee ruiten en de hoge *10 vast en de leider speelde schoppen naar west die van zijn - vermeende - ruiten heer moest afspelen. Helaas voor de Liechtensteiner mislukte dit ingenieuze plan toen oost de hatelijke ruiten heer produceerde.

In diagram 3 een onheilspellend scenario: down in de deelscore, de manche gemaakt.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1SA pas 2*

pas pas -- --

Jan Jansma kreeg de uitkomst van een kleine harten. Hij won het aas en speelde ruiten voor *10 en de boer. Klaveren vrouw na en het verlies van twee slagen in zowel klaveren, ruiten en schoppen was niet meer te vermijden. Een down, niet onbegrijpelijk maar allesbehalve productief.

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1SA pas 2*

pas 3* pas 3*

pas 4* pas 5*

pas pas pas --

De visie van de Noren Helgemo en Helness op het spel in diagram 3. West kwam uit met harten. De leider, Geir Helgemo, sneed met *V, gooide op *A een klaveren weg, speelde ruiten naar *V, troefde een schoppen, ruiten naar het aas voor een tweede schoppenintroever en claimde voor elf slagen en +400.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden