Uitgifte paspoort stagneert door computerstoringen

Bij vijftien tot twintig gemeenten zijn technische problemen ontstaan bij de uitgifte van het nieuwe paspoort of de nieuwe identiteitskaart....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Als gevolg van de problemen moeten honderden aanvragers van het paspoort of de identiteitskaart daarop wachten. Mensen die acuut een paspoort nodig hebben, kunnen een nood-paspoort halen bij de marechaussee op Schiphol.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er gemeenten met kleine aanloopproblemen, zoals breuken in kabels of printers die het niet doen. Maar bij zo'n twintig andere gemeenten is de situatie ernstiger.

Daar is de oorzaak van de problemen nog niet gevonden. Het gaat daarbij onder andere om Nieuwegein, Deventer, Ridderkerk, Lelystad, Maastricht en Terneuzen.

Volgens het Amersfoortse bedrijf Raet Decentrale Overheid, een van de zes leveranciers van de computer-apparatuur, is er geen reden tot paniek. Het bedrijf verzekert dat de problemen binnen een week zijn opgelost. In een groot aantal gemeenten, zoals Ede, Kappelle en Beilen, is dat al gebeurd.

In bij voorbeeld Lelystad, Nieuwegein en Terneuzen is dat echter nog niet het geval en zit men aardig met de handen in het haar. 'Wij hebben hier zestig aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten liggen, maar kunnen niets leveren', aldus A. Hendriks, hoofd burgerzaken van Terneuzen.

De gemeenten moeten de problemen volgens Binnenlandse Zaken zelf oplossen. Het ministerie heeft in een brief aan de zwaarst getroffen gemeenten de suggestie gedaan nood-apparatuur te installeren.

Maar de kosten die daarmee zijn gemoeid, moeten de gemeenten zelf dragen. 'Dat apparaat moeten wij voor vijftien- tot twintigduizend gulden kopen. Dat lijkt mij voor een week wat overdreven', aldus Hendriks.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden