Uitgezette Somaliër gewond bij aanslag

De 26-jarige Somaliër Said Ahmed, die op 5 november onder dwang is uitgezet naar de Somalische hoofdstad Mogadishu, is daar gewond geraakt bij een bomaanslag. Dit melden Somalische media. Op een Somalische site is een foto van de gewonde Ahmed geplaatst.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JANNY GROEN

AMSTERDAM - De actiegroep Vluchtelingen op straat zegt woensdagmiddag telefonisch contact te hebben gehad met Ahmed. Hij zegt dat bij een bomaanslag van 8 november op een hotel, die is opgeeist door de terroristische beweging Al Shabaab, 'tien tot twintig mensen zijn omgekomen'. Ahmed, die sinds zijn 7de in Nederland woonde, is gewond aan zijn hand en been en kan moeilijk lopen.

Hij slaapt op het strand. De eerste nacht met zijn tas onder zijn hoofd, die meteen werd gestolen. 'Ik heb alleen nog de kleren die ik aan heb. Ik ben in een onbekend land. Ik spreek de taal niet. Ik heb geen huis, geen eten. Het is hier heel gevaarlijk', citeert Vluchtelingen op straat hem.

Volgens zijn Nederlandse advocaat Els Wantenaar hebben Saids moeder en twee zussen wel een verblijfsvergunning gekregen. Haar cliënt niet, omdat hij een strafblad heeft. 'Dat mag geen reden zijn om iemand zo aan zijn lot over te laten', zegt ze. 'Hij hoort daar niet thuis, is te westers, heeft geen familie.'

De Dienst Terugkeer en vertrek (DT&V) 'is niet op de hoogte van het incident en zoekt nog uit wat is gebeurd', aldus een woordvoerster.

Op 16 september zette DT&V Mahdi Ibrahim Geeddi gedwongen uit naar Somalië. Tegen de Volkskrant zei Geeddi twee dagen later zich geen raad te weten in Mogadishu, omdat hij daar geen familie heeft.

Woordvoerder Yasin van de Somalische asielzoekers had drie weken geleden voor het laatst contact met Geeddi. 'Soms krijgt hij eten, maar hij kan geen kant uit. Hij probeert met hulp van de Somalische autoriteiten weer naar Nederland te komen. Somalië accepteert alleen vrijwillige terugkeerders.' Om die reden zette DT&V na Geeddi's vertrek gedwongen uitzettingen tijdelijk stop. Wantenaar zegt dat ze op 1 november nog te horen kreeg dat Somalië Ahmed niet wilde accepteren.

Op 5 november kwam het telefoontje dat Somalië plotseling wel akkoord is. 'Nederland heeft keihard onderhandeld om hem te kunnen dumpen. Onduidelijk is onder welke voorwaarden.'

Volgens de DT&V-woordvoerster heeft Nederland inderdaad 'intensief overleg gevoerd' met de Somalische autoriteiten. Een dag voor Ahmeds uitzetting kreeg DT&V toestemming van Mogadishu. 'Hij is in overleg met diezelfde autoriteiten aan de grens geaccepteerd.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden