Uitgevers Wegener en VNU zien winst stijgen

Uitgeverij VNU (ondermeer publiekstijdschriften, dagbladen en commerciële televisie) heeft vorig jaar de winst voor buitengewone posten met 25 procent zien stijgen ten opzichte van 1994....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De nettowinst van VNU, die in 1994 206 miljoen gulden bedroeg, zal nog aanzienlijk aandikken dank zij de verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Disclosure. Die leverde VNU een boekwinst van 163 miljoen gulden op. Hoewel zo vlak na de jaarwisseling nog geen exacte cijfers bekend zijn, denkt VNU dat de nettowinst hierdoor ruimschoots verdubbelt tot circa 435 miljoen gulden.

Bestuursvoorzitter J. Brentjens noemde de resultatenontwikkeling bevredigend. VNU heeft als uitgever van publiekstijdschriften, dagbladen en boeken veel last gehad van de gestegen papierprijzen. Dat leverde het bedrijf een extra kostenpost van naar schatting 50 miljoen gulden op.

Ook had het bedrijf 'substantiële' aanloopkosten voor de nieuwe commerciële zenders Veronica en het Vlaamse Ka 2. Die worden geschat op 30 miljoen gulden. VNU had al grote minderheidsbelangen in de zenders RTL 4 en RTL 5 en de Vlaamse zender VTM.

Als belangrijkste reden voor de winststijging noemde Brentjes de aanzienlijk hogere bijdragen van de activiteiten op het gebied van zakelijke informatie, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. VNU geeft in diverse Europese landen vaktijdschriften uit. Ook exploiteert het concern databanken, die met name gegevens verstrekken op het gebied van marketing en reclame.

De grootste winstbijdrage leveren de publiekstijdschriften van VNU, zoals Margriet, Libelle en Panorama. In 1994 bedroeg het bedrijfsresultaat in dit segment 165 miljoen gulden. Ondanks de gestegen papierprijzen hebben de publieksbladen 'dit goede niveau' kunnen handhaven. Bij de dagbladdivisie, die VNU versterkte door de aankoop van het Brabants Nieuwsblad, is het resultaat vooral dank zij hogere advertentie-inkomsten gestegen.

VNU maakte de winstverwachting gisteren bekend na het sluiten van de beurshandel in Amsterdam. Het nieuws had dan ook geen invloed op de beurskoers van het concern. De koers steeg gisteren met drie gulden tot 226,50 gulden. Ook de andere uitgevers, zoals Elsevier en Wolters Kluwer gingen gisteren in koers omhoog.

De winst van Wegener, uitgever van regionale dagbladen in Apeldoorn, steeg vorig jaar van 50,4 tot 58 miljoen gulden. De winst per aandeel is over het afgelopen jaar met ongeveer 12 procent omhoog gegaan vergeleken met 8,66 gulden in 1994. Voor 1996 rekent Wegener opnieuw op een stijging van de winst. Het uitgeversconcern verwacht dat de papierprijzen minder zullen stijgen dan de 30 tot 40 procent vorig jaar.

De omzet van het concern nam in 1995 met een kleine 8 procent toe tot ongeveer 960 miljoen. In 1994 verkocht Wegener voor 890,5 miljoen. De omzetgroei in 1994 was met 14 procent eveneens duidelijk meer dan die in 1995. Het advertentievolume in de dagbladen nam na jaren van daling weer toe. De betaalde dagbladenoplage stabiliseerde zich in 1995 na een fractionele verslechtering in 1994. Bij de huis-aan-huisbladen was nog sprake van een daling van de advertentie-omzet. Die van de elektronische uitgeefprodukten en die van de vaktijdschriften stond ook vorig jaar onder druk.

Wegener verwacht op korte termijn met nadere mededelingen te komen over de nauwe samenwerking met Arcade Beheer, exploitant van commerciële tv- en radiostations en eigenaar van diverse platenmaatschappijen. Op 30 november bij de eerste geluiden over deze samenwerking, zei bestuursvoorzitter C. Appeldoorn dat de afronding van de besprekingen eerder een kwestie van weken was dan van maanden.

Arcade is exploitant van de commerciële tv-stations 10 Gold en The Music Factory en van de radiostations 10 Gold, Love Radio en Concert Radio, en eigenaar van platenmaatschappijen als CNR Music en Vanguard Classics. Het zet jaarlijks zo'n 400 miljoen om met ongeveer 700 mensen. De winst bedroeg vorig jaar 17 miljoen.

De beurskoers van het aandeel Wegener steeg woensdag met drie dubbeltjes tot 155,30 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden