Uitgever Wegener koopt belang in Meteo Consult

Voor RTL's weerman Harry Otten ziet de toekomst er zonnig uit. Otten heeft een deel van zijn aandelen in zijn onderneming Meteo Consult in Wageningen verkocht aan uitgever Wegener....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Wegener noch directeur Otten van Meteo Consult willen iets kwijt over de omvang van de transactie. Behalve de financiële injectie van de nieuwe aandeelhouder ziet Otten ook andere voordelen. Met het uitgeversconcern komen ook de plannen voor een Europees wheather channel naar Amerikaans voorbeeld, een tv-station dat alleen informatie over het weer uitzendt, naderbij.

Otten: 'Wij hebben daar al eens naar gekeken en toen hebben we het net niet gehaald. Maar Wegener kan bij de realisering van dit plan een belangrijke rol spelen. Het concern weet veel van media en vooral van nieuwe media.' Die kennis komt Meteo Consult goed van pas bij de televisie-plannen. 'Binnen twee jaar moet het station in Europa draaien', stelt Otten.

Meteo Consult levert nu onder meer weerberichten aan RTL 4 en 5, de Franse omroepen Canal+ en TV 5 en de Britse krant Financial Times. Otten stapte in 1986 samen met vier anderen op bij het KNMI en richtte zijn eigen bedrijf op. Meteo Consult is inmiddels een geduchte concurrent geworden van het staatsbedrijf KNMI. Meteo Consult heeft een omzet van zo'n 4 miljoen gulden en 35 werknemers.

Naast weerman Hary Otten hebben nog twee directieleden aandelen in de zaak. Mededirecteur dr W. van den Berg heeft een belang van 25 procent en R. de Gier, adjunctdirecteur techniek, bezit 3,5 procent van de aandelen.

Meteo Consult wil de kapitaalinjectie van Wegener onder meer gebruiken voor expansie in het buitenland. Onlangs heeft de onderneming een belang van 50 procent gekocht in de nog jonge Duitse branchegenoot Meteofax. Verder willen Wegener en Meteo Consult gezamenlijk inspelen op nieuwe ontwikkelingen op het terrein van overdracht van weerinformatie. Beide bedrijven zijn ervan overtuigd dat informatie over het weer in toenemende mate belangstelling zal trekken, zowel voor de zakelijke als voor de consumentenmarkt.

Concurrent KNMI in De Bilt met 550 werknemers is nog veruit de grootste leverancier van weerberichten en heeft onder meer de NOS als klant. Plannen om dit staatsbedrijf te verzelfstandigen zijn voorlopig in de ijskast beland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden