Uitgever Suhrkamp hoopt op faillissement

De gerenommeerde Duitse uitgeverij Suhrkamp staat op de rand van een zelfverkozen faillissement. De uitgever poogt met een insolventieprocedure media-investeerder Hans Barlach, die 39 procent van de aandelen bezit, buitenspel te zetten.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

BERLIJN - Als de rechter de insolventieplannen goedkeurt, keert de uitgeverij terug als een naamloze vennootschap en staat Barlach nagenoeg met lege handen. In mei was al een zogenoemde beschermingsprocedure in gang gezet, met als doel de financiën van de uitgeverij, die al jaren slecht draait, te saneren. Daarmee werd Barlach, die nog een vordering van 8,2 miljoen euro heeft uitstaan, al goeddeels buitenspel gezet.

De Duitse literaire wereld, nooit te beroerd voor grote woorden, begroette de procedure als een overwinning van het 'goede op het kwade', van Literatur über das Geld', van de 'cultuur op de hebzucht'. Suhrkampauteur Peter Handke noemde Barlach in Die Zeit 'een onvermoeibare Satan'.

Minder literair onderlegde columnisten spreken ondertussen van de 'Suhrkampsoap', die beide partijen al vele miljoenen aan proceskosten heeft gekost. Het is, kortom, een 'Justizthriller à la John Grisham' - een auteur overigens uit een genre waar Suhrkamp de neus stevig voor ophaalt.

De twee grote aandeelhouders van Suhrkamp, aan de ene kant Barlach en aan de andere kant Ulla Unseld-Berkéwicz (61 procent van de aandelen), vechten elkaar al jaren de tent uit. Unseld-Berkéwicz is de weduwe van uitgever Siegfried Unseld. Unseld bouwde Suhrkamp vanaf de jaren zestig uit tot een bedrijf met jaaromzetten van 100 miljoen D-mark, bedragen waar men tegenwoordig nog slechts van droomt.

Unseld was de opvolger van Peter Suhrkamp, die het van oorsprong Joodse bedrijf door de oorlogsjaren loodste. Na de oorlog gaf Suhrkamp, die zelf een tijd in een concentratiekamp was opgesloten, auteurs als Bertolt Brecht en Hermann Hesse uit.

Na Unselds dood in 2002 nam diens weduwe de dagelijkse leiding op zich. Unselds zoon Joachim, ooit door zijn vader als opvolger bestempeld, was toen al van het toneel verdwenen. Hij stond in 1991, een jaar na het huwelijk van zijn vader met actrice Ulla Berkéwicz, boos buiten de deur.

Joachims aandelen, plus waardepapieren uit andere bronnen, kwamen in 2006 in handen van investeerder Hans Barlach. De man die nu 39 procent van de aandelen bezit, werd nooit geliefd bij het literaire bedrijf, te meer omdat hij meldde 'slechts in het rendement geïnteresseerd te zijn'.

Bij de uitgeverij begroette men eind vorige week het komende faillissement met gejuich. Barlach is nu 'kaltgestellt', heet het. Als het bedrijf straks een herstart als nv maakt heeft de investeerder als minderheidsaandeelhouder nauwelijks nog rechten. Er kleeft wel één groot risico aan de lopende insolventieprocedure. Auteurs kunnen hun rechten terugclaimen en naar de concurrentie stappen.

Nooteboom en Mulisch

Suhrkamp is met ruim 160 personeelsleden niet de grootste uitgever van het land, maar speelt wel al decennia een vooraanstaande rol in de literaire wereld. De catalogus bevat auteurs als Hans Magnus Enzensberger, Friederike Mayröcker, Peter Handke, Thomas Bernhard, Robert Walser, Nelly Sachs en Robert Menasse. Internationale auteurs die door Suhrkamp werden en worden uitgegeven zijn Pablo Neruda, Isabel Allende, Mario Vargas Llosa, Cees Nooteboom, Julio Cortázar en Harry Mulisch.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden