Uitgever Guardian stopt beleggingen in fossiele energie

Uitgever Guardian Media Group (GMG) trekt haar beleggingen terug uit de olie-, gas- en kolenindustrie. Het is daarmee het grootste investeringsfonds dat gehoor geeft aan de oproep van actiegroepen en milieuorganisaties om zich terug te trekken uit fossiele energie.

The Guardian en zondaguitgave The ObserverBeeld anp

Het fonds van GMG beheert beleggingen ter waarde van ruim 800 miljoen pond (1,1 miljard euro). Het besluit volgt op een redactionele campagne van dagblad The Guardian waarin fondsbeheerders worden opgeroepen geld uit fossiele bedrijven terug te trekken.

Die ingreep steunt de strijd tegen klimaatverandering en is financieel verstandig omdat energiebedrijven bij een effectief klimaatbeleid minder kolen, gas en olie kunnen exploiteren, aldus de krant.

Volgens bestuurder Neil Berkett van GMG is het besluit op 'puur zakelijke gronden' genomen maar spelen ook ethische overwegingen een rol. De opbrengst van de fossiele beleggingen bleven al achter bij investeringen in hernieuwbare energie, zegt hij. 'Een sociaal investeringsbeleid is te verenigen met het hoofddoel van ons fonds: een langdurige financiële steun voor een onafhankelijke The Guardian.'

Structureel verlies

De Britse krant maakt structureel verlies maar is op internet een van de meest gelezen nieuwsbronnen. De uitgave is jaren gefinancierd door andere publicaties, zoals van blad en website Auto Trader. Begin vorig jaar verkocht GMG haar aandeel in de Trader Media Group voor 600 miljoen pond aan investeringsgroep Apax. Naar schatting 20 miljoen is nu belegd in fossiele fondsen.

Eerder trok het Rockefellers Broth-ers Fund zich terug uit fossiele energie; een opmerkelijk besluit omdat het familiefonds voortkomt uit het bedrijf dat nu ExxonMobile heet. Het beheert bijna 800 miljoen euro.

Volgens Ben van Beurden, algemeen directeur van Shell, heeft de desinvesteringscampagne geen effect op zijn bedrijf. 'Als investeerders afhaken, komen daar anderen voor terug', zei hij in januari tegen de Volkskrant. 'Het betekent waarschijnlijk iets minder kerken en universiteiten, maar meer hedgefondsen. Shell zal altijd investeerders vinden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden