Uitgever computerbladen failliet

De uitgever van de tijdschriften als Computer Idee en PCM is failliet. De bladen worden weggeconcurreerd door een van hun hoofdonderwerpen: internet.

PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - Geen feestje dit jaar voor de medewerkers van HUB. Vlak voor het zijn 20-jarig bestaan heeft kunnen vieren is het doek gevallen voor de Haarlemse uitgever van computerbladen als Computer idee en PCM. Dinsdag sprak de rechter het faillissement uit. Ruim 120 werknemers staan op straat en voor tienduizenden abonnees is het onduidelijk of en hoe lang ze hun lijfblad nog in de brievenbus zullen vinden.

Algemeen directeur Raimon Gort spreekt tegenover de website Tweakers 'de weerbarstige markt' en 'liquiditeitsproblemen' aan als oorzaken voor het bankroet. Het debacle komt niet uit de lucht vallen. Alle computertijdschriften kampen al jaren met dalende oplagen en omzetten door concurrentie van een medium waarover ze pagina's volschrijven: internet.

Bijna alle HUB-titels begonnen een website toen steeds meer lezers zich op internet begaven, maar de inkomsten aan de digitale kant konden de weglekkende opbrengsten op de gedrukte uitgaven niet compenseren. De marges op webadvertenties zijn vele malen kleiner dan die op papier.

De abonnees van de tijdschriften vonden steeds meer informatie online, uitgebreider en actueler. Eind jaren negentig had een maandblad als PCM, opgericht in 1993, nog een oplage van 96 duizend exemplaren. Dat zijn er nu 27 duizend. Computer idee kende in 1998 een vliegende start, met gemiddeld 150 duizend lezers per nummer. Daar is een derde van over.

In wat voor zwaar weer HUB was terechtgekomen werd vorig jaar augustus duidelijk, toen de uitgeverij 35 van de 161 arbeidsplaatsen schrapte. Vooral de grotere titels werden getroffen. De volledige redactie van PCM - tien man sterk - werd opgeheven en vervangen door freelancers.

Nog maar een paar maanden eerder had HUB het volledige eigendom verworven van Computer idee, een titel die in 2007 was overgenomen van VNU Media. De helft van het blad was nog in handen van Sanoma, de uitgever van de LINDA en Donald Duck.

De problemen blijven niet beperkt tot HUB. De grote concurrent, IDG, moest vorig jaar ook reorganiseren. Zijn kroonjuweel, Computer!Totaal, verloor de afgelopen vijftien jaar meer dan 30 duizend lezers. IDG maakt deel uit van een IDG Group, een Amerikaans mediabedrijf dat wereldwijd meer dan 200 bladen uitgeeft.

De veel grotere Amerikaanse markt is ook niet immuun voor de crisis en digitale concurrentie. Een van de oudste titels van IDG, PC World, liet in juni weten dat de gedrukte uitgave met het augustusnummer na dertig jaar zou ophouden te bestaan. Voormalig hoofdredacteur Harry McCracken noemde het verdwijnen van de papieren uitgave 'niet eens schokkend. Het is een schok dat het niet eerder is gebeurd.' De grootste rivaal, PC Magazine, had in 2008 al de handdoek in de ring gegooid en de drukpers vaarwel gezegd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden