Uitgever AND belandt op strafbankje beurs

De elektronische uitgever AND heeft donderdag uitstel van betaling aangevraagd. Het aandeel van het noodlijdende bedrijf is op de Amsterdamse beurs uit de officiële notering verwijderd....

AND verkeert al enige tijd in geldnood. De uitgever, die informatie levert voor route- en reisplanners, heeft zichzelf eind januari in de etalage gezet. De directie is van plan het hele bedrijf in onderdelen te verkopen.

Het is niet gelukt tijdig een koper te vinden. Gesprekken met het Zwitserse automatiseringsbedrijf Distefora en softwarebedrijf Tie liepen vorig jaar op niets uit. De verkoop van dochter Biblion aan de Nederlandse Bibliotheek Dienst, die AND dinsdag nog 8 miljoen gulden opleverde, heeft onvoldoende financiële ruimte kunnen scheppen. Pogingen aanvullende financiering te krijgen zijn eveneens mislukt.

De surseance moet het bedrijf (ooit 500 werknemers) de tijd geven om de uitverkoop af te ronden. Als de bewindvoerder het goed vindt, wil de directie eerst de divisies Data Solutions en Publishing Solutions verkopen. De laatste werkmaatschappij, 'Reverence Data' genaamd, moet worden verkocht aan het management.

Van AND blijft uiteindelijk niet meer over dan een lege holding. 'Met een flinke zak geld', vult directeur E. Versluis aan. Wil AND de houders van aandelen en obligaties nog enigszins tegemoet komen, dan moet de verkoop van de resterende bedrijfsonderdelen in totaal tenminste 95 miljoen gulden opleveren. Voor het aflossen van een converteerbare obligatielening is 50 miljoen nodig. De uitstaande aandelen zijn tegen de koers van woensdag nog eens een kleine 44,5 miljoen waard.

Op het Damrak zit AND nu op het strafbankje. Door een bedrijf apart te zetten wil de beurs beleggers erop wijzen dat handelen in dat fonds bijzonder riskant is. Niet ten onrechte: surseance eindigt in 95 procent van de gevallen in een faillissement. In dat geval zijn aandeelhouders hun geld kwijt.

Sinds 1990 zijn een tiental beursfondsen op het strafbankje beland. Het drietal hoofdfondsen onder de pechvogels - HCS, DAF en Fokker - ging ook daadwerkelijk failliet. Kleinere fondsen hebben een betere overlevingskans. Keukengroep Atag, dat vorig jaar op het strafbankje belandde, zit er nog altijd. Tulip, dat in 1998 apart werd gezet, is inmiddels weer gewoon genoteerd.

De kans dat AND ooit weer in de gewone notering komt is klein. Als het management zijn zin krijgt, dan verdwijnt het bedrijf van de beurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.