Uitgetippeld

De tippelzone aan de Amsterdamse Theemsweg ging gisteren definitief dicht. Volgend jaar moet ook in Rotterdam de officiële afwerkplek sluiten....

Tekst: Lidy Nicolasen

Afwerkplaatsen. Hoe nuchter is de naam die de dag er aan geeft. Efficiënt en ontluisterend. Een duwtje, een rukje, hup de volgende.

Aan de ene kant zijn er de bushokjes, aan de andere de schotten van golfplaat of hout, waar net een auto tussen past. Waar de schotten dichter bij elkaar staan, is er soms een dak voor fietsers of motorrijders. Overal hangen prullenbakken en ergens halverwege is er een gebouw dat fungeert als huiskamer.

Raadselachtig voor wie dit typische fenomeen van de Nederlandse gedoogcultuur niet kent en die stuit op het stevige hang-en sluitwerk dat overdag de toegangonmogelijk maakt. Maar als het donker wordt, de poort van het slot gaat, is de afwerkplek een tippelzone, schitteren vrouwen en transseksuelen bij de bushokjes en zoeken mannen in auto's naar de vrouw van hun gading.

Afwerken is een te snel woord voor het ritueel dat zich tussen de schotten afspeelt. P & N kost 25 euro, geven de mannen aan elkaar door. Een enkeling vraagt 50 euro en als het aanbod gering is en de wens groter dan pijpen en neuken, wil er ook nog weleens 100 euro van eigenaar wisselen. In de auto en altijd voorafgaand aan de handeling.

Het raam gaat open, een tissue vliegt richting prullenbak. Shit, ernaast. Een goeie hoer voorkomt dat stoel of dashboard onder de smurrie komen en dat de verpakking van het condoom verdwaalt onder een stoel. Want de man zit in zijn gezinsauto, hier en daar met een kinderzitje op de achterbank. Daar kan hij thuis niet mee aankomen.

De afwerkplaatsen zijn de bordelen van de gemeenten. Ooit in het leven geroepen om het wild tippelen uit het stadscentrum te bannen en om de kwetsbaarsten onder de hoeren te beschermen. Een nobel streven, waartegen vanzelf protest kwam, ook al liggen de afwerkplekken dikwijls in vergeten uithoeken van de stad.

Neem Peter Nicolai¿, inmiddels bekend als gewezen jurist van prinses Marguerita. Toen er in 1995 een afwerkplek aan de Theemsweg in Amsterdam moest komen, verweet hij de gemeente een pooiersmentaliteit omdat ze de exploitatie van zieken en zwakken stimuleerde. Nicolçtrad op namens het stadsdeel dat de uitbanning van het tippelen wilde door kentekens van hoerenlopers te noteren.

Ellende kwam er genoeg, maar niet van de junks. De tippelzone lag te ver weg, dealers kwamen er niet. De tippelaarsters werden al snel verdrongen door illegale prostituees uit Oost-Europa of door Zuid-Amerikaanse 'transen'. Albanese vrouwen, daar moest je zijn, vertelden hoerenlopers elkaar.

Keuze genoeg, dus bleef het af en aan rijden en stonden de auto's in lange files voor de poort. De vrouwen stonden er lang niet altijd vrijwillig, de mannen handelden er in wapens en drugs en elke dag waren er opstootjes. Eind vorig jaar pakte de politie alle illegalen op en liet elke avond een agent de wacht houden. De lol was er af. Prostituees weg, klanten weg en de politie stond er op een houtje te bijten.

De gemeente mislukte als bordeelhouder, al duurde het even voordat Amsterdam dat wilde erkennen. Gisteren ging de Theemsweg dicht. Op oudjaar 2004 krijgen de klanten van prostituees aan de Keileweg in Rotterdam een bloemetje en een doos condooms mee naar huis. Ze hoeven niet meer terug te komen, want de Keileweg gaat dicht. Ook Rotterdam heeft moeten erkennen dat de afwerkplaats eerder een open drugs-scene dan een tippelzone is gebleken.

De vijftig Keileweg-hoeren die niet verslaafd zijn, verhuizen naar een eroscentrum, waarvoor de eerste uitbaters zich al hebben gemeld. De 150 verslaafden komen terecht in het zorgcicuit. Voor de gemeente Eindhoven geen reden pas op de plaats te maken. Een dezer dagen opent Eindhoven een publiek bordeel voor de dertig heroi¿nehoertjes die nu tippelen in de wijk Woensel-West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden