'Uitgesproken zakenman die iedereen open benaderde'

Het is vrijdag, half negen in de ochtend, als op het politiebureau een melding binnenkomt: een jong meisje heeft haar vader gevonden. Dood, in een villa in Bilthoven. Haar vader is door geweld om het leven gekomen.

null Beeld anp
Beeld anp

Al snel gaat het gerucht dat het om zakenman Koen Everink gaat. Niet veel later volgt de bevestiging. 'Het is bizar, na alles wat hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt, dat het dan zo met hem eindigt', laat zijn advocaat Alexander de Swart weten. De politie begint een grootschalig onderzoek, de forensische opsporing gaat van start en de Porsche van het slachtoffer wordt in beslag genomen.

De 42-jarige Everink groeide uit tot een succesvol zakenman met reisorganisatie Eliza was here. In 2013 schatte de Quote 500 Junior zijn vermogen op 15 miljoen euro. Maar bekend werd hij pas nadat hij op in juli 2012 tijdens het dancefeest Sensation White in skybox 233 in de Amsterdam Arena in elkaar werd geslagen door kickbokser Badr Hari. Tijdens een 18 seconden durende geweldsexplosie brak hij zijn oogkas, zijn jukbeen en neus. Zijn enkel was zo kapot dat zijn voet aan zijn onderbeen bungelde.

'Die ervaring heeft hem veranderd', zegt Frank Oostdam, voorzitter van de Nederlandse reisbranchevereniging ANVR. Hij leerde Everink in 2007 kennen als een 'markante, creatieve persoonlijkheid'. 'Hij was een rasondernemer, heel zakelijk. Maar tegelijkertijd was hij naïef en authentiek.' Met zijn touroperator richtte Everink zich op 'storytelling', vakanties met een 'wow-effect': met kleine hotels op bijzondere plekken, dichtbij de lokale bevolking en weg van de massa.

Tekst gaat verder onder video.

Uitgesproken

'Hij benaderde alles en iedereen op een open manier, en was heel uitgesproken. Je zag hem opleven in gezelschap en had altijd het hoogste woord', zegt Oostdam. 'Maar na de mishandeling door Hari werd hij bedeesder.'

In oktober 2015 liet Everink in De Telegraaf optekenen dat hij hoopte 'definitief terug te keren naar de anonimiteit. Back to business, ik snak ernaar.' Hij was teleurgesteld over de straf die zijn belager had gekregen: 24 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. 'De mishandeling, die volgens mij een poging tot doodslag was, berokkende me niet alleen persoonlijk veel schade, maar ook zakelijk. Door de verdediging van Hari werd ik neergezet als een cokesnuivende klaploper, die een pak slaag verdiende. Een columnist schreef zelfs: hoe zou u handelen als uw vrouw midden in de nacht werd beledigd door een doorgesnoven ruziezoekende miljonair? Ik heb nooit in mijn leven drugs gebruikt en geen woord tegen Estelle of Badr gezegd. Maar het beschadigen door 'kamp Badr' miste zijn uitwerking niet', zei hij.

Volgens de NOS durfde de zakenman niet meer zonder beveiliging op straat. De ondernemer zou geregeld verwensingen naar zijn hoofd krijgen van jongeren, die hem verwijten dat hij de carrière van Badr Hari had geschaad.

Everink door misdrijf om het leven gekomen

De man die vrijdag dood is gevonden in een huis in Bilthoven, is de 42-jarige miljonair Koen Everink. Dat heeft zijn advocaat Alexander de Swart vrijdag bevestigd. Over de omstandigheden is nog weinig bekend. Wel bevestigt de politie dat Everink door een misdrijf om het leven is gekomen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Lees hier het nieuwsbericht.

De forensische opsporing bij de woning van zakenman Koen Everink aan de Hoflaan waar hij dood is aangetroffen. Beeld ANP
De forensische opsporing bij de woning van zakenman Koen Everink aan de Hoflaan waar hij dood is aangetroffen.Beeld ANP
Portret van zakenman Koen Everink. Beeld ANP
Portret van zakenman Koen Everink.Beeld ANP

Droom voorbij

Na de mishandelingen verbleef de reismiljonair drie maanden in bed, honderden uren spendeerde hij aan zijn revalidatie. Tijdens die periode dacht Everink veel na over hoe hij verder moest. De Twentenaar hoopte in zijn jeugd op een carrière als profvoetballer, maar na een enkelblessure was die droom voorbij. Hij ging naar de heao, om vervolgens schilderijen te verkopen in Duitsland, vertelde hij in 2013 in een interview in NRC. De schilderijen werden door een vriend uit Hongkong gehaald, maar hij ging van deur tot deur met het verhaal dat hij student aan de kunstacademie was. Het stoorde hem dat zijn vriend er meer aan verdiende dan hij, terwijl hij al het werk deed. Hij begon voor zichzelf.

In 1997 startte hij in de reisbranche, en in 2012 - vlak voor de mishandeling - verkocht hij zijn aandeel in Eliza was here aan reisreus Sundio. Dit bedrijf is onder meer bekend van Sunweb, GOGO en Jiba. 'Koen, wat ga je doen? Je kunt niet elke dag je geld tellen. Je kunt maar één auto tegelijk besturen. Je kunt op een dag niet meer kleren dragen dan je aan hebt. En als je niks doet, wat is dan aan het eind van de dag je verhaal?', vertelde hij later. En dus keerde hij terug bij Sundio. In 2014 scheidden hun wegen definitief.

Afgelopen tijd was Everink geregeld te vinden op tennisbanen over de hele wereld, in de entourage van professionele tennissers zoals Robin Haase en Igor Sijsling. 'Hij was een tennisgek. Hij kwam om ons aan te moedigen, maar had ook een taak - net als iedereen. Koen regelde water, nieuwe ballen of het restaurant. Dat vond hij leuk', zegt Haase, die hem omschrijft als 'een vriendelijke man, iemand die het moeilijk vond om alleen te zijn. Iedereen die een trauma oploopt, beschadigd raakt, moet het een plekje geven. Dit zag hij als een vorm van therapie.'

Het lichaam van Koen Everink wordt weggedragen op een brancard. Beeld ANP
Het lichaam van Koen Everink wordt weggedragen op een brancard.Beeld ANP
Archieffoto van Koen Everink op het kantoor van reisorganisatie Eliza was here. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Archieffoto van Koen Everink op het kantoor van reisorganisatie Eliza was here.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden