Uitgesproken ondernemer die niet vies is van een beetje heisa

Het slachtoffer van de schietpartij bij ijsstadion Thialf blijkt een flamboyante ondernemer die gemakkelijk vijanden maakt. Joviaal, maar ook een heethoofd.

Bert Jonker.

'Het mag dan een cliché zijn, voor mij telt één ding: afspraak is afspraak. (...) Maar als de druk hoog wordt en mensen failliet dreigen te gaan, gaan ze gekke dingen doen.'

Gekke dingen - daar hield Bert Jonker (50) wel rekening mee. Maar toen de directeur-eigenaar van technisch projectenbureau Clafis uit Heerenveen deze woorden in 2010 uitsprak in een interview met de Leeuwarder Courant, zal hij waarschijnlijk niet gedacht hebben ooit onder vuur genomen te worden op de parkeerplaats van zijn tweede thuis, ijsstadion Thialf.

In een verklaring op de website van zijn bedrijf reageert Jonker 'vol ongeloof' op 'deze bizarre daad, die niemand heeft zien aankomen.' Toch: had zaterdagmiddag in de catacomben gevraagd welke sponsor die avond beschoten zou worden, zegt een ingewijde, dan zouden de meesten de voorzitter van de Businessclub hebben aangewezen.

Een joviale man, Jonker. Maar ook heethoofd die confrontatie en conflict niet schuwt. Volgens de politie was het schietincident het gevolg van een zakelijk geschil. De afrekening zou terugslaan op de overname van een Zuid-Hollandse branchegenoot in 2015.

Het in 2004 door Jonker opgerichte Clafis groeide de afgelopen jaren uit tot ingenieursimperium met zeven vestigingen, 450 man personeel en een jaaromzet van 30 miljoen euro. Het bedrijf ging op overnamepad en sloeg de vleugels uit in de scheepsbouwbegeleiding, geo-informatie en petrochemie.

'Zolang er concurrenten zijn is de opdracht: versla ze!', zo tekende de Leeuwarder Courant Jonkers motto op. Over een concurrent: 'Die heien we de grond in!' Meerdere overnames eindigden in juridische geschillen. Ook oud-collega's en -werknemers stonden tegenover hun baas in de rechtszaal. 'Als je niet volgt, volgt de confrontatie', zegt een voormalig zakenpartner die anoniem wil blijven.

De geboren Groninger groeide evenwel uit tot een boegbeeld van thuishaven Heerenveen. De gemeente eerde hem vorig jaar met een 'gouden plak' voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling en promotie van de gemeente.

Sinds 2008 was Jonker als sponsor actief in de schaatswereld. Eerst als sponsor van het internationale schaatsteam van Marnix Wieberdink in Inzell, Sport Navigator. Toen Jonker in 2014 zijn eigen Clafis-ploeg begon, rond olympisch kampioen Jorrit Bergsma, leidde dat tot een juridisch conflict over contractuele verplichtingen.

'Knuffelschaatsers', noemde Jonker zijn protegés, die hij voor een sponsor dicht op de huid zat. Tijdens de jaarlijkse teampresentatie in zijn eigen restaurant Het Ambacht in Heerenveen, waar jongeren met problemen worden klaargestoomd voor een horecaloopbaan, neemt hij zelf de microfoon ter hand. Carien Kleibeuker bood hij bij zo'n gelegenheid eens een glas wijn aan, al was het 11 uur in de ochtend. Hij had op trainingskamp gemerkt dat ze daar wel van hield.

Bert Jonker, directeur van Clafis en sponsor van de gelijknamige schaatsploeg, wordt de ambulance ingedragen nadat hij in de hand is geschoten bij een schietincident op de parkeerplaats voor Thialf in Heerenveen.Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant

Jonkers stijl toont gelijkenissen met die van Jillert Anema, hoofdcoach van Team Clafis. Ook die neemt geen blad voor de mond en is niet vies van een beetje heisa. Toen Jorrit Bergsma in 2015 in het AD liet optekenen dat zijn toen aanstaande vrouw Heather Richardson onderbetaald werd door Clafis, koos Jonker de tegenaanval: 35 duizend euro per jaar, is dat bijstandsniveau?

Zijn uitgesprokenheid maakt Jonker niet altijd geliefd in de schaatswereld. Al profiteerden andere commerciële ploegen er dankbaar van in een conflict met schaatsbond KNSB, afgelopen zomer.

Hij kent zijn imago. 'Ik hoor wel eens dat ik een grote mond heb. Dat zal wel. Maar ik maak wel waar wat ik beloof.' De praktijk, zegt de oud-zakenpartner, blijkt vaak weerbarstiger. Jonker zoekt de grens op. 'Hij kan het hard spelen. Zo'n vergelding is extreem en wens je niemand toe. Maar ik dacht wel: het gaat een keer fout.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden