Uitgescholden voor 'kutmoslim', enkel vanwege een hoofddoek

'Kankermoslim', 'kutmoslim', 'jij met je theedoek op je hoofd'. Dergelijke verwensingen kregen moslims in 2013 naar hun hoofd geslingerd. Voor het eerst keek de politie in de eigen database specifiek naar moslimdiscriminatie. Het leverde 150 incidenten op, van scheldpartijen tot varkenshoofden bij moskeeën. Het themaonderzoek gaat vandaag naar de Tweede Kamer.

Joost de Vries
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het aantal incidenten is laag in vergelijking met bijvoorbeeld de cijfers over antisemitisme en discriminatie van homo's. Jodenhaat kwam in 2013 717 keer voor in het politiebestand. Discriminatie vanwege seksuele voorkeur werd 1.343 keer gemeld. Mohamed el Achkar, landelijk programmamanager Gelijkwaardigheid bij de politie, ziet bij moslims een kloof tussen het gevoel te worden gediscrimineerd en de bereidheid om aangifte te doen. De politie wil volgende maand al, met de cijfers in de hand, het gesprek aangaan met landelijke moslimorganisaties.

El Achkar meent dat Joodse organisaties en LHBT-clubs zoals het COC actiever de achterban aansporen om discriminatie te melden. Dergelijke aanmoediging ervaart hij minder bij islamitische organisaties. Deels verklaart dat volgens hem de verschillen tussen de cijfers.

De lage aangiftebereidheid onder moslims ziet ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Maar hij vindt dat eveneens bij de politie terrein te winnen is. De politie ontmoedigt de aangifte nogal eens, het gaat te vaak de boeken in als melding van belediging of vernieling, zonder vermelding van het racistische motief, is zijn ervaring. Hij wil dat de politie moslimhaat ook als zodanig gaat registreren, 'met een optie in het formulier, zoals dat er is voor discriminatie van homo's en joden'.

Moslimdiscriminatie heeft wel degelijk prioriteit bij de politie, zegt El Achkar. Dit themaonderzoek moet dat onderstrepen. 'Elke melding van discriminatie wordt besproken in de maandelijkse regio-overleggen.' Afgelopen jaren werden antisemitisme en homofobie uitgelicht in de discriminatierapportage. Het onderzoek naar discriminatie van moslims was een logische derde, zegt hij.

Hij legt uit dat op een aangifteformulier helemaal geen categorieën zijn 'aan te vinken': antisemitisme, moslimhaat, etc. Wel kan de agent in het systeem een aangifte opslaan onder het kopje discriminatie. In sommige regio's, zoals Amsterdam, kent het systeem subcategorieën zoals antisemitisme en homogeweld. Volgens El Achkar wordt dit verschil volgend jaar voor alle tien regio's rechtgetrokken. Welke categorisering dan de standaard wordt, moet nog worden bepaald.

Ahmed Marcouch. Beeld Martijn Beekman
Ahmed Marcouch.Beeld Martijn Beekman

Het landelijk expertisecentrum dat het onderzoek deed, verdeelt de 150 meldingen onder in 'moslimschelden' en 'intentionele moslimdiscriminatie', 115 incidenten van de eerste categorie, 35 van de tweede. Het enkele feit dat iemand eruitziet als een moslim is in de meeste gevallen genoeg aanleiding voor scheldpartijen en, in mindere mate, voor ernstiger discriminatie.

Het schelden vindt vooral plaats tussen onbekenden. 'Hierbij wordt aan de woorden 'moslim' of 'islam' vaak een heel scala aan krachttermen toegevoegd.' Verwensingen over het dragen van een hoofddoek of het land van herkomst komen ook veel voor. 'Jij met je kankerhoofddoek' of 'Kutmoslim, rot op naar je eigen land'.

Ernstiger delicten zijn bijvoorbeeld het bekladden en vernielen van gebedshuizen. Drie keer werd geprobeerd een moskee in de brand te steken. Twee keer werden varkenskoppen aangetroffen bij moskeeën. Ook werd vijf keer melding gedaan van moslima's die vanwege hun hoofddoek werden weggestuurd bij sollicitaties.

Uit onderzoek van Ineke van der Valk, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat tweevijfde van de 475 moskeeën in Nederland in de afgelopen tien jaar te maken had met agressie. Onder moskeebesturen is de aangiftebereidheid wel groot, merkte zij: 85 procent deed melding bij de politie. Maar meer dan de helft van de moskeeën was ontevreden over de reactie. Van der Valk: 'De politie leek niet geïnteresseerd, deed er niets mee of pas laat, of de ondernomen opsporingsactiviteiten leidden niet tot concrete resultaten.' El Achkar zegt geïnteresseerd te zijn in haar onderzoeksresultaten en open te staan voor verbetering 'waar mogelijk'.

Volgens Van der Valk is moslimhaat niet zozeer een toenemend fenomeen, maar maakt het golfbewegingen. Moslimhaat leefde op na 11 september 2001, na de moord op Theo van Gogh en dit jaar met de opkomst van terreurbeweging Islamitische Staat, die ook sympathie onder westerse moslims weet te wekken. De anti-islamretoriek van sommige politieke partijen, de PVV voorop, versterkt volgens haar de moslimhaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden