Uitgeprocedeerde asielzoekers kraken Amsterdams bedrijfspand

Een groep van 45 uitgeprocedeerde asielzoekers uit Ethiopië en Eritrea heeft vrijdag een bedrijfspand in de Amsterdamse wijk Overamstel gekraakt. Dat gebouw, aan de Joan Muyskenstraat, had twee jaar leeggestaan, aldus de actiegroep We Are Here.

We Are Here spande na de sluiting van de Vluchtgarage in Amsterdam eerder dit jaar een kort geding aan. Beeld anp

De krakers hadden tot voor kort onderdak in kleinschalige opvang die werd geregeld door Amsterdamse kerken en het Leger des Heils. Die projecten zijn stopgezet. De gemeente Amsterdam heeft geen plaats in de nachtopvang en de 24-uursopvang, stellen ze. Daarom heeft We Are Here toevlucht gezocht tot een kraakpand, voor de vijftiende keer sinds de oprichting in 2012.

Verder vindt We Are Here nachtopvang geen humane optie omdat de vluchtelingen dan overdag op straat moeten zwerven zonder geld en eten. 24-uursopvang is er alleen voor buitenlanders die ernstig ziek zijn.

We Are Here bestaat uit 200 tot 250 uitgeprocedeerde asielzoekers, veelal afkomstig uit Afrika. Zij kunnen of willen niet terug naar hun land van herkomst, vanwege gevaar voor hun veiligheid of omdat ze geen papieren hebben en hun land hen niet meer wil toelaten.

In februari van dit jaar werd in Amsterdam de Vluchtgarage ontruimd, een plek waar 125 uitgeprocedeerde asielzoekers woonden. We Are Here spande een kort geding tegen de gemeente aan, waarop de rechter besloot dat de bewoners tot 1 mei mochten blijven, omdat hen in de winter op straat zetten inhumaan is.

Terugkeer

Hoe gaat het uitzetten van asielzoekers in Nederland in zijn werk? De directeur van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DTV) vertelt (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden