Uitgelekte EU-verklaring: uitstel kandidaat-lidmaatschap Servië

Servië wordt op zijn vroegst volgend jaar maart kandidaat-lid van de Europese Unie. Dat blijkt uit een uitgelekte ontwerpverklaring van de Europese top in Brussel. De staatshoofden en regeringsleiders hakken vandaag de knoop door, is vannacht van diplomaten vernomen.

Ratko Mladic, met beklad gezicht, op een muur in Belgrado gisteren. Serviërs houden hun adem in voor de beslissing of ze vandaag het EU-kandidaatlidmaatschap ontvangen.Beeld afp

De ontwerpverklaring van vandaag prijst de aanzienlijke vooruitgang die Servië heeft geboekt bij het voldoen aan de voorwaarden voor het kandidaat-lidmaatschap. Zo leverde Belgrado de oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic uit aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Echter: Het conflict met Kosovo is een mogelijke spelbreker. Vooral Duitsland zou nu dwars hebben gelegen.

De Kosovo kwestie
De lidstaten willen zekerheid dat de Serviërs echt hun best doen en meer resultaten boeken in de relatie met Kosovo. Zo moet Belgrado een einde maken aan het conflict met de regering in Pristina over de grensbewaking.

Kosovo splitste zich van Servië af, maar Servië erkent dit niet. De EU vindt dialoog en nauwe samenwerking een vereiste voor toetreding van Servië. De voormalige Joegoslavische republiek heeft een week geleden wel een akkoord bereikt met zijn afvallige provincie Kosovo over de grens tussen beide gebieden.

De EU bemiddelde intensief tussen Belgrado en Pristina en het resultaat is een stapsgewijze opbouw van een systeem van gezamenlijk beheer van de grensposten. Het akkoord voorziet ook in 'vrijheid van reizen voor iedereen'.

Erkenning
Kosovo wordt erkend door 76 landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten. De overige 117 staten erkennen Kosovo niet. Daaronder zijn 5 van de 27 EU-landen, Rusland en China.

Op 22 december 2009 diende Servië een verzoek tot EU-kandidaatschap in. In oktober van dit jaar zegde de Europese Commissie het kandidaat-lidmaatschap al toe aan Servië. Vandaag moet de Europese top dit al dan niet goedkeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden