Uitgekiend strijdplan mag Ajax niet meer baten

Met voetbal dat volledig afwijkt van de huisstijl heeft Ajax zich knap gerevancheerd voor de afstraffing door Celtic van twee weken geleden....

Van onze verslaggever Willem Vissers

De verdiende zege leverde door de 1-3 in de thuiswedstrijd uiteindelijk slechts prestige en zelfvertrouwen op. En hoewel Ajax voor het derde seizoen op rij is veroordeeld tot de UEFA Cup, zal het monotone geluid van gezaag aan de stoelpoten van Adriaanse zeker tot zondag verstommen. Dan is Ajax op bezoek in de Kuip, voor de klassieker tegen koploper Feyenoord.

Want in Glasgow bleek eens te meer dat de druk op Adriaanse in zijn tweede seizoen hoog is opgelopen. Belangrijke geledingen binnen de club zijn op hem uitgekeken vanwege zijn starheid, gegoochel met spelsystemen, de manier waarop hij ras-Ajacieden als Witschge en Winter kleineerde en zijn volharding bij het niet-opstellen van miljoenenaankoop Ibrahimovic.

Alleen prestaties kunnen Adriaanse redden. Door de uitschakeling voor de Champions League, doorgaans goed voor zeker vijftien miljoen gulden aan inkomsten, is de eerste doelstelling reeds gemist. In de competitie begon Ajax met een 1-1 tegen Roda. Maar in Glasgow speelde Ajax bij vlagen goed en bleek de jonge ploeg te kunnen strijden tot het toch bittere einde.

De ongelooflijke reeks blessures die Ajax in de aanloop naar het duel trof, dwong Adriaanse tot vergaande concessies aan de Amsterdamse stijl van voetballen. Misschien was dat achteraf zijn geluk. De op papier defensieve tactiek zonder vleugelaanvallers stelde ook de wedstrijd van twee weken geleden in Amsterdam in een ander daglicht. Ajax speelde toen met vier aanvallers en werd overlopen op het middenveld.

Adriaanse maakte gebruik van een speelwijze die hij anderhalve week geleden testte in een oefenduel tegen AS Roma in Berlijn, bedoeld voor dagen waarop Ajax opponenten van hoog niveau ontmoet. Hij sprak toen na afloop van een saaie wedstrijd. De trainer die de aantrekkelijkheid van het voetbal hoog in het vaandel heeft staan, verontschuldigde zich met de mededeling dat slechts anderhalve man en een paardenkop het duel hadden gezien.

Celtic Park echter was gisteren afgeladen, met ruim 60.000 fans die voor een zeldzame sfeer zorgden. Door de absentie van tal van pionnen die tot zijn basisspelers behoren, onder wie Pasanen, Galasek, De Cler en Ikedia, besloot Adriaanse eerst defensieve zekerheid in te bouwen en van daaruit met vloeiend aanvalsspel gevaar te gaan stichten. Dat lukte wonderwel.

Hij startte derhalve met drie verdedigers in het centrum, onder wie verrassend de meestal ongebruikte Ferdi Vierklau. Trabelsi en Maxwell bespeelden de vleugels en dienden zowel hun tegenstander op te vangen als aanvallende impulsen te geven. Beiden toonden zich goede aankopen, van wie Ajax veel plezier gaat beleven.

Yakubu en Van der Vaart controleerden het middenveld en schroomden niet keihard in te grijpen. Beiden kregen een gele kaart voor een grove overtreding, op Larsson en Lambert.

Juist voor de enige flankaanvaller die nog tot zijn beschikking stond, ruimde Adriaanse een verrassende rol in. Wamberto, na de dinsdag nog zieke Hossam tweede keus als linksbuiten, kreeg de voorkeur boven Knopper in een min of meer vrije rol achter de spitsen Arveladze en Machlas.

De kleine Wamberto kweet zich met name voor rust uitstekend van zijn taak en liet zijn tegenstanders geregeld staan. Wamberto maakte na een half uur de schitterende openingstreffer. Hij pikte de bal in de middencirkel op, zette aan voor een dribbel, kreeg de bal terug na een fraaie combinatie met Arveladze en scoorde beheerst met een boogbal.

Naarmate de wedstrijd vorderde, nam de verbijstering in het stadion onder de groen-witte aanhang van Celtic toe. De fans hadden voetstoots aangenomen dat Celtic zich eenvoudig en voor het eerst zou plaatsen voor de Champions League. Maar wat Celtic gisteren liet zien, was een aanfluiting. De ploeg toonde zich duidelijk verrast door Ajax' speelwijze en maakte een desolate indruk, die weinig goeds voorspelt voor de Champions League.

Het was jammer voor Ajax dat de tweede treffer uitbleef, hoewel de club ook na rust beter was. Pas in het laatste kwartier zette Adriaanse alles op de aanval, toen Hossam en Knopper de verdedigers Bergdolmo en Vierklau aflosten. Eerder al was Ibrahimovic ingevallen voor Machlas, wiens rol tegen een overmacht aan verdedigers moeilijk was. Ondanks de uitschakeling reageerden de duizend meegereisde fans euforisch en dat was begrijpelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden