Uitgaansverbod in hoofdstad Nepal, politici krijgen huisarrest

Met een uitgaansverbod wist de koning van Nepal vrijdag een tegen hem gerichte demonstratie te voorkomen. Oppositieleiders werden onder huisarrest geplaatst....

AP/ANP

De afgelopen dagen werden al 78 politici, studentenleiders en mensenrechtenactivisten gearresteerd. Tot de oppositieleiders die huisarrest hebben gekregen behoren de leiders van de Communistische Partij en het Nepalees Congres en oud-premier Bharat Mohan Adhikari. De zeven grootste partijen van Nepal hebben tot de demonstratie opgeroepen. Kleine groepen demonstranten die het aandurfden de straat op te gaan zijn opgepakt.

Gyanendra greep vorig jaar de macht. Hij zei daartoe gedwongen te zijn om een al jaren durende rebellie van maoïsten de kop in te drukken. De opstandelingen, die hun drijfveren vinden in de leer van de Chinese ex-dictator Mao, willen in de Himalayastaat een communistisch bewind stichten waarbij het koningshuis moet verdwijnen.

De koning heeft door zijn optreden de crisis alleen maar vergroot. De politieke oppositie wordt stelselmatig onderdrukt en de rebellen slaan juist alleen maar vaker en harder toe. Ze hebben een eenzijdig afgekondigd bestand ook al opgezegd. De politieke oppositie en de opstandelingen hebben intussen een losse en opportunistische alliantie gesloten om de koning van zijn troon te stoten.

Nepal is de afgelopen periode in de ban van aanslagen van rebellen en van massabetogingen tegen de vorst. De betoging van vrijdag in de hoofdstad had op papier de grootste betoging ooit kunnen worden tegen het koningshuis. Gyanendra heeft er evenwel alles aan gedaan om dat te voorkomen. Behalve het oppakken van honderden vermeende opposanten, liet hij onder meer ook de telefoonverbindingen in en rond Kathmandu onderbreken om zo de communicatielijnen van zijn tegenstanders te kunnen verstoren.

De politieke oppositie voert ook fel campagne tegen aangekondigde lokale verkiezingen volgende maand. Die zijn in haar ogen geen democratische stembusgang, maar een poging van de koning om zijn greep naar de macht met een ‘schertsvertoning’ te legitimeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden