Uiteindelijk goedkope stroom

Jan Oosterbaan keek raar op toen hij zijn eerste stroomrekening van Energiebedrijf.com onder ogen kreeg. De Diemenaar was door tussenkomst van de Postbank in aanraking gekomen met de aanbieder van groene stroom....

Een telefoontje naar de helpdesk van Energiebedrijf gaf Oosterbaan wel enige duidelijkheid voor het onverwachte prijsverschil. De verkoper van groene stroom bracht in eerste instantie meer in rekening, maar zou na twaalf maanden het teveel betaalde bedrag weer terugbetalen. De consument kan rekening houden met een teruggave van circa 170 euro, zo vertelde de medewerker. Op verzoek van Oosterbaan, zou Energiebedrijf ook nog even een bevestiging en een nadere uitleg van deze regeling naar hem sturen. Maar toen bleef het stil, ook nadat de stroomconsument nog een brief schreef.

Energiebedrijf erkent zijn fout met de verzending van de toelichting, zegt woordvoerster Isabella Pukrop. 'Wij gaan onze excuses aanbieden en de extra gemaakte kosten vergoeden. De verzonden brief was verkeerd geadresseerd en kwam terug. Vervolgens hebben we geen actie ondernomen. Dat is een fout.'

Oosterbaan is voor zijn stroom echter wel degelijk goedkoper uit bij Energiebedrijf, legt Pukrop uit. Dat zit zo. Over de groene stroom hoeft hij immers geen regulerende energiebelasting (reb) te betalen. Op jaarbasis scheelt dat 176 euro, inclusief BTW zelfs 209,44 euro. Eigenlijk betaalt Oosterbaan in eerste instantie dus 17,45 euro per maand te veel. Het feitelijke maandbedrag komt daarmee uit op 10,66 euro (28,11 minus 17,45), en dat is aanmerkelijk lager dan bij Nuon.

Oosterbaan moet wel twaalf maanden wachten op de teruggave van zijn geld. Dat stond ook zo vermeld in de actievoorwaarden, zegt Pukrop. Deze regeling heeft deels te maken met de werkwijze van de overheid. Het energiebedrijf moet immers eerst de reb terugvorderen bij de overheid. De regeling heeft ook te maken met de speciale actie van de Postbank. In ruil voor het renteverlies en een tweejarig contract, kregen de klanten van Energiebedrijf een lagere prijs en konden zij als extraatje kiezen voor een digitale camera of een eenmalig geldbedrag. Daarmee is Oosterbaan per saldo zeker goedkoper uit dan bij zijn vorige leverancier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden