Uiteindelijk doe je het met 52 kaarten

Over drie weken begint in Sjanghai het WK. Zowel in het open kampioenschap, de Bermuda Bowl, als bij de vrouwen, de Venice Cup, heeft Nederland zich gekwalificeerd....

Kees Tammens

De voorbereiding van onze teams op deze toernooien telde in het verleden niet veel voor; de spelers werkten vaak tot een dag voor aanvang van een internationaal evenement en namen tijdens de reis nog even snel met hun partner het biedsysteem door.

In 1993 kwam daar verandering in. Sindsdien worden in de aanloop naar een groot toernooi de ploegen professioneel voorbereid. Er is zowel aandacht voor de mentale training onder leiding van een sportpsycholoog, het opvijzelen van de teamgeest – toch belangrijk als je veertien dagen met elkaar optrekt en een prestatie moet leveren – en technische zaken. Je moet het uiteindelijk toch met de 52 kaarten opknappen.

Als training vond afgelopen weekeinde in ’t Onstein in Vorden een oefeninterland plaats. Het vrouwenteam nam het op tegen Denemarken en Team Oranje tegen Ierland. Beide tegenstanders zijn ook in China van de partij maar worden niet meteen tot de kanshebbers voor de eindzege gerekend.

Onze vrouwen modderden een dag maar wat aan en slaagden er op de tweede dag nog wel in gelijk te spelen. Het open team was veel sterker dan de Ieren en won gemakkelijk met grote cijfers.

In diagram 1 bood een Deense tegenstandster een groot geschenk aan.

Zie diagram 1

Met het lichtzinnige informatiedoublet spotte west met alle bridgewetten. Zij had met tien honneurpunten een minimale hand en wist daarbij dat oost na 1* geen bod kon opbrengen. Het was onwaarschijnlijk dat er voor oost-west een contract in zat. Voor de niet-kwetsbare noord-zuid viel er niet veel te verdienen; maar in oost-west was er kwetsbaar wel veel te verliezen.

West kwam tegen 1SA-geredoubleerd uit met *7, in de hoop op hartenstops in oost. De leider had een gemakkelijk parcours. Zij won *A en speelde *H, *V en een harten voor oost die ruiten inspeelde, *H en *A in west die met klaveren van slag ging. De leider nam *A en incasseerde twee vrije harten. West kwam op de vijf hartenslagen in grote afgooiproblemen en gooide *B af. De snit op *H was nu niet eens nodig voor elf slagen en +1360, een in topbridge niet vaak voorkomend getal. West redt niet veel door 2* te bieden: ook dat contract gaat op zijn minst gedoubleerd vier kwetsbaar down.

Het Nederlandse noord-zuid paar in diagram 2 brak ijzer met handen.

Zie diagram 2

Noord-zuid op deze tafel beseften dat de situatie gunstig voor hen was. De tegenpartij was kwetsbaar en kon veel scoren. Noord-zuid zelf waren niet kwetsbaar en konden zich een heleboel permitteren.

De 1*-opening, groen tegen rood in de eerste positie, was vederlicht en hyperagressief. 2* door noord gaf een hand aan met een zeskaart harten. Zuid ging verder met het goede werk door eerst 4* te bieden en vervolgens met het doublet op 6* te kennen te geven dat hij niets zag in het tegenspelen van 6* maar noord wilde consulteren. Voor noord reden te over om met 6* te redden.

West kwam tegen 6* uit met *B voor het aas in oost die ruiten speelde, getroefd in zuid. Harten naar *B gevolgd door schoppen naar *10. Ook *H gespeeld. West gooide ruiten af en uit de dummy verdween de laatste ruiten. Harten uit zuid voor *A in west. West speelde ruiten getroefd in de dummy. *H en klaveren voor *A in oost. West maakte nog *V maar het contract was slechts drie down (-500) en 13 imps winst ten opzichte van 6*(1370) op de andere tafel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden